Зустрівши пожежника, побажайте йому сухих рукавів

Таким є традиційне привітання пожежників, оскільки вогонь вони гасять за допомогою трубопроводу, правильна назва якого – «пожежний рукав». Якщо ж рукави залишаються сухими протягом усього чергування, це означає, що ніхто не постраждав.

Тільки в кіно пожежники легко орієнтуються всередині палаючої будівлі, швидко знаходять постраждалих і знімають із себе маску, щоб надіти її на людину, яка потребує допомоги. Насправді все відбувається зовсім інакше: знімати маску не можна, тому що пожежник просто задихнеться. Через густий дим майже нічого не видно, а через сильний тріск полум’я неможливо почути навіть крики людей.

Про історію створення підрозділу та особливості служби в Рибницькій самостійній воєнізованій пожежній частині № 3 (СВПЧ-3) розповів начальник чергової служби пожежогасіння Володимир Буц: «Перша повоєнна Рибницька пожежна команда НКВС була створена на початку 1946 року. Одним із важливих фактів у розвитку відомства було утворення загону з охорони Молдавського металургійного заводу в 1984 році. Для успішної боротьби з пожежами керівництво заводу сприяло оснащенню його сучасною пожежною технікою, АСВ (дихальними апаратами зі стисненим повітрям), обладнанням і спецодягом.

Особовий склад ОВПЗ-2 (окремий воєнізований пожежний загін) з охорони м. Рибниці, СВПЧ-13, ВПЧ-12 (воєнізована пожежна частина) на загальних зборах 27 вересня 1991 року прийняли рішення про перехід під юрисдикцію ПМРСР. Приблизно через місяць (31 жовтня 1991 року) Указом Голови ПМРСР № 81 ОВПЗ-2 було прийнято під юрисдикцію молодої республіки. Після реорганізації наступним кроком для поліпшення пожежної безпеки стало створення у 2003 році окремих пожежних постів з охорони Рибницького району в селах Бутучани та Воронково. На сьогодні до СВПЧ-3, крім вищевказаних постів, належить і ОВПП (окремий воєнізований пожежний пост), який відповідає за безпеку Молдавського металургійного заводу та населених пунктів Кам’янського напрямку (села Єржово, Сарацея, Великий Молокиш тощо).

Щодоби в караул заступає в середньому 10 осіб. Чергують пожежники одну добу через три. Під час чергування з особовим складом проводять теоретичні та практичні заняття, причому упор робиться на практичні заняття, особливо важливі для новачків у нашій справі. їх організовують один раз на місяць на навчально-тренувальному комплексі, обладнаному смугою перешкод, у мікрорайоні Сахкамінь. Важливою частиною тренувального процесу є пожежно-прикладний спорт (тренування з використанням пожежного інвентаря). На території ОВПП уже стали традиційними змагання між караулами, за результатами яких визначається найсильніша команда. Вона ж надалі бере участь у республіканських змаганнях. У нас є також свої міні-спортзали для силових вправ, занять з гирьового спорту та підтягування. Не забуваємо й про біг: стометрівка, дистанція на один кілометр, а двічі на рік долаємо відстань на шість кілометрів.

Завдяки таким тренуванням, наші вогнеборці зберігають гарну фізичну форму, тому працюють швидко і злагоджено. Щоб виїхати по тривозі, їм на збори необхідна всього одна хвилина».

Отже, принцип «Солдат спить – служба йде» недоречний щодо представників цієї професії. Слід зауважити, що навіть не кожному чоловікові під силу служба пожежника. Справитися з такою специфічною працею може тільки той, хто перебуває у відмінній фізичній формі, оскільки пожежнику необхідно бути й сантехніком, і електриком, і механіком, і психологом, і, навіть, медичним працівником, щоб надати першу допомогу постраждалим до приїзду лікарів.

На сьогодні номер 101 – це номер єдиної служби порятунку. Не тільки інформація про пожежі, але й усі повідомлення про екстрені ситуації надходять на диспетчерський пульт пожежної частини. Черговий приймає рішення, кого саме направляти на цей виклик.

Як приклад, нагадаємо один із випадків роботи пожежників. П’ятого серпня близько дев’ятої вечора на пульт СВПЧ-3 зателефонував стривожений чоловік і пояснив диспетчеру, що в багатоквартирному будинку на вул. Кірова загорівся ліфт із дітьми. На місце виїхали пожежники та бригада швидкої допомоги. Виявилося, що між 4-м і 5-м поверхами в ліфті застрягли двоє дітей. Через загоряння проводки ліфт наповнився димом. Пожежники витягли підлітків і передали їх медикам. Урятовані хлопчики (15 і 13 років) були доставлені в приймальне відділення районної лікарні, проте госпіталізація їм не знадобилася. За Указом Президента Вадима Красносельського, за мужність, проявлену під час порятунку дітей, старший прапорщик внутрішньої служби Олексій Балашевський був нагороджений медаллю «За відвагу на пожежі».

Тож є місце подвигу і в наш час. Завдяки злагодженим професійним діям працівників Рибницької пожежної частини, вдалося вчасно вжити всіх необхідних заходів і уникнути можливих важких наслідків у цій ситуації.

Начальник відділення Державного пожежного нагляду майор внутрішньої служби Іван Рожко зазначає, що так буває не завжди. Недавній трагічний випадок у селі Вихватинці – тому підтвердження. Жінка вирішила спалити старі речі та сміття в яру біля свого будинку, але вогонь швидко перекинувся на навколишню суху траву й поширився навколо, і вона не зуміла самостійно швидко вибратися наверх. Від численних опіків потерпіла померла в лікарні.

Бути акуратним і обережним – це громадянський обов’язок кожного жителя. Служба Державного пожежного нагляду ще раз звертається до громадян з переконливим проханням про дотримання вимог пожежної безпеки в побуті. Уже кілька років поспіль з початком опалювального сезону по всьому Придністров’ю проводиться операція «За безпеку разом». Здійснюються обходи житлового сектора з метою перевірки опалювальних приладів і поширенням пам’яток про вимоги щодо пожежної безпеки.

Нагадуємо ще раз: дотримання правил пожежної безпеки зберігає здоров’я і людські життя.

Дмитро   ВЛАДОВ.