Працювали для людей і заради майбутнього республіки

Закінчується термін повноважень депутатів Рад усіх рівнів. І народні обранці підбивають підсумки своєї діяльності в нинішньому скликанні.

Голова Кам’янської міськрайради Віктор Матвєєв охарактеризував п’ятирічку, що завершується, як непростий у соціально-економічному розвитку період. Особливо напруженим видався нинішній рік, коли весь світ опинився в тенетах інфекційної хвороби COVID-19. «Пандемія потребувала від органів влади всіх рівнів оперативного реагування та відповідального ставлення до оцінки подій, що відбуваються, ухвалення екстрених рішень щодо забезпечення безпеки й охорони здоров’я людей, розробки та реалізації заходів підтримки населення і бізнесу в умовах надзвичайної ситуації, копіткої організаційної та роз’яснювальної роботи з населенням. На сьогодні можна констатувати, що вжиті заходи допомогли мінімізувати негативний вплив нової інфекції та зберегти громадську й економічну стабільність, – упевнений В. Матвєєв. – У зв’язку з поширенням коронавірусу довелося вносити корективи й у роботу Ради народних депутатів, але свого функціонування представницький орган влади не припиняв. В умовах пандемії була апробована така форма спілкування як відеоконференції. Хоча через слабкість технічної бази та відсутність у деяких учасників необхідних навиків траплялися накладки, в цілому досвід освоєння нового формату роботи можна вважати успішним. Така форма діяльності, напевно, стане звичайним явищем, адже вона економить час і кошти на транспорт, а головне – гарантує безпеку учасників».

Протягом п’яти років було проведено 42 сесійних засідання, на яких розглянуто понад 340 питань. Ключовим стало затвердження таких стратегічних документів, як Програма соціально-економічного розвитку Кам’янського району на період до 2026 року, Комплексний план боротьби зі злочинністю. Найважливішу увагу на порядку денному надавали питанням формування та коректування бюджету, контролю його виконання. У рамках повноважень Ради депутати прийняли понад 60 рішень, які стосуються продажу, оренди та безоплатної передачі муніципального майна. Завдяки приватизації восьми об’єктів, районний бюджет поповнився на суму 1,4 млн рублів. На сесіях встановлювали розмір місцевих податків і вартість підприємницького патенту. Останньому питанню було приділено особливу увагу в період спаду в економіці республіки. Щоб здолати негативні тенденції, депутати встановили нижчу межу вартості патенту, залучаючи таким чином до підприємницької діяльності широкі верстви населення.

У міжсесійний період роботу Ради забезпечувала Президія виборчого органу, яка неодноразово зверталася до важливих і актуальних проблем житлово-комунальної сфери, благоустрою, водопостачання, стану доріг, вуличного освітлення. Велика кількість питань була розглянута за такими напрямами, як соціальний захист населення, організація харчування дітей у школах і дошкільних установах, створення умов для підприємницької діяльності, виділення безпроцентних позик на розвиток підсобного господарства, екологічна та епідеміологічна обстановка в районі.

«Чимало рішень Президії приймали в дискусіях, із урахуванням думки запрошених фахівців. Відчувалися відповідальність за результат того або іншого рішення та бажання поліпшити стан справ. Суттєві зміни сталися і в роботі постійних комісій Ради народних депутатів. Кожна з них відповідала за конкретний напрям життєдіяльності району та міста. Члени комісій стали більш глибоко вивчати ситуацію на місцях, ретельніше працювати з документами та інформаційними матеріалами, ширше залучати до участі в роботі комісій компетентних фахівців і, як наслідок, приймати більш зважені рішення, – наголосив В. Матвєєв. – На мій погляд, практично всі депутати міськрайради відповідально та сумлінно ставилися до виконання своїх обов’язків. Вони здійснювали прийом громадян, розглядали скарги та звернення виборців, із урахуванням можливостей надавали їм конкретну адресну допомогу, ставали спонсорами культурно-масових і спортивно-оздоровчих заходів. Важку ношу несуть на своїх плечах депутати, які є головами сільрад. День за днем їм доводиться розв’язувати різні питання, що стосуються життя селян».

Значних змін зазнала в нинішньому скликанні практика роботи депутатів із наказами виборців. У попередні роки цільове фінансування на їх реалізацію не виділялося, тому в міру можливостей їх включали в муніципальні програми з ремонту доріг, установки освітлення, благоустрою територій. За ініціативою голови Кам’янської міськрайради у 2019-му на реалізацію наказів було направлено бюджетне фінансування – по 8 тисяч рублів на виборчий округ. У нинішньому році кожен депутат мав можливість використовувати на ці цілі вже по 10 тисяч. 522 тисячі рублів було використано на ремонт соціальних об’єктів, упорядкування та розвиток інфраструктури; встановлено велику кількість вуличних ліхтарів, обладнані дитячі майданчики. Народним обранцям удалося вирішити чимало побутових і технічних проблем установ освіти й культури, що накопичувалися роками.

«Хочу щиро подякувати всім, із ким депутати протягом 5 років працювали пліч-о-пліч заради людей, заради майбутнього нашої республіки: співробітникам державної адміністрації, керівникам підприємств і установ, членам громадських організацій. Кам’янська міськрайрада цього скликання зі своїми завданнями, в основному, справилася. Ми передаємо депутатському корпусу наступного скликання повну нормативно-правову базу для вирішення соціально-економічних проблем району, сформовану систему роботи з наказами, багатий досвід реалізації депутатських повноважень, – наголосив голова представницького органу В. Матвєєв. –29 листопада у Придністров’ї – Єдиний день голосування. Депутатів, які будуть обрані, чекає нелегка робота: день у день спілкуватися з людьми, перейматися їхніми насущними проблемами, приймати важливі рішення для подальшого розвитку економіки та соціальної сфери району і міста – виправдовувати довіру виборців».

Тетяна   ГРИЦЮК.