Законодавча підтримка придністровців триває

Придністровські депутати під час пленарного засідання 6 грудня розглянули й схвалили низку законопроектів, спрямованих на підтримку населення нашої республіки.

У першому читанні було розглянуто законодавчу ініціативу народного депутата Галини Антюфєєвої «Про внесення змін і доповнень до Закону Придністровської Молдавської Республіки «Про акцизи», метою якого є надання права керування транспортним засобом, що належить учасникам бойових дій під час захисту Придністровської Молдавської Республіки, учасникам бойових дій в Афганістані та учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, їхнім чоловікам (дружинам), а також близьким родичам.

Також у режимі першого читання було розглянуто законопроект «Про внесення доповнення до Закону Придністровської Молдавської Республіки «Про соціальний захист ветеранів та осіб пенсійного віку». Його автором також є Галина Антюфєєва. Законопроект передбачає  відновлення соціальної справедливості з питань надання пільг пенсіонерам, які проживають на території республіки з тривалою реєстрацією. На думку законодавця ця категорія громадян у більшості своїй довгий час працювала в організаціях, розташованих на території республіки й заслуговує надання їй пільг з оплати комунальних послуг нарівні з пенсіонерами, які постійно проживають на території ПМР.

Депутати ухвалили рішення: пільги на оплату комунальних послуг і на проїзд у громадському транспорті поширити також на громадян ПМР, зареєстрованих у республіці на термін від одного року і які є одержувачами придністровської пенсії.

Як розповів в інтерв’ю журналістам голова Комітету з питань соціальної політики, охорони здоров’я, праці, питань сім’ї та дитинства Сергій Чебан, прийняття цього закону є важливим для громадян республіки, оскільки прирівнює всіх пенсіонерів у наданні їм пільг.

Також він представив своїм колегам проект закону «Про внесення доповнень до деяких законодавчих актів ПМР». Так, чинним законодавством республіки не передбачені будь-які санкції до працівника за сам факт використання ним одночасно під час працевлаштування до різних роботодавців двох і більше трудових книжок або трудової книжки й дубліката трудової книжки.

Однак на практиці наявність двох рівноцінних трудових книжок призводить до негативних наслідків. З огляду на те, що працівникові надаються податкові відрахування під час сплати податку на прибуток, під час роботи в різних роботодавців за двома і більше трудовими книжками відбувається несплата податку в повному обсязі. Крім того, використання двох трудових книжок одночасно надає можливість, наприклад, отримувати допомогу у вигляді виплати на випадок безробіття в період роботи або отримувати допомогу на дітей в обох місцях роботи тощо. До таких громадян законопроект передбачає застосування адміністративної відповідальності. Документ був прийнятий у першому читанні.

Також в інтерв’ю нашому кореспондентові народний депутат Андрій Сафонов прокоментував підсумки зустрічі учасників переговорного формату «5+2», яка пройшла 27 листопада у Відні. «Головним підсумком можна вважати, що на зустрічі не обговорювалося питання політичного статусу нашої республіки. Нещодавно було прийнято рішення про відкриття транспортного руху на мосту через Дністер у районі сіл Гура Бикулуй і Бичок, що дозволить спростити логістику для наших підприємців. Вдалося також домовитися щодо питань розроблення інших проектів, які не стосуватимуться нашого політичного статусу, оскільки він уже визначений нашим народом на референдумі 2006 року».

Наступне пленарне засідання Верховної Ради відбудеться 13 грудня.

Микола   ЮРКЕВИЧ.