Уряд розглянув питання економічного розвитку республіки

На черговому засіданні Уряду ПМР 7 грудня цього року розглядалося багато важливих питань щодо економічного розвитку республіки та щодо відповідності норм законів і трудового кодексу ПМР.

Одним із питань порядку денного був проект закону про внесення доповнень до Закону ПМР «Про акцизи». Перший заступник міністра економічного розвитку Алевтина Слінченко доповіла, що цей  проект запропоновано для більш ефективної діяльності місцевих виробників та забезпечення рівних конкурентних умов у структурі виробництва імпорту товарів. Вона запропонувала включити в норму скасування від сплати за акцизи підприємства та організації, що реалізують підакцизну продукцію місцевого виробництва, а саме: рідину, що містить етиловий спирт та  застосовується для очищення скла автомобілів і оберігає їх від зледеніння. За словами заступника міністра, це дозволить місцевим товарам бути більш конкурентоспроможними.

Мінеокономрозвитку проводило аналіз і з’ясувало, що протягом 2014 – 2016 років так звані «незамерзайки» в республіку ввозили як юридичні, так і фізичні особи. У 2015 році обсяг ввезення цього товару знизився на 22%, а у 2016-му, навпаки, збільшився на 12%. Причому товар, ввезений фізичними особами (виходячи з вартості кілограма, що заявляється на митниці), виходить дешевшим, ніж той, що привозять фірми й підприємства. До того ж, згідно з чинним законодавством, акцизний збір за ввезення «незамерзайки» не сплачується, а місцевий виробник змушений це робити.

Алевтина Слінченко також пояснила: «Основним виробником цього виду товарів на території республіки є підприємство «Биохим». Згідно з чинним законодавством, ставка акцизного збору на виробництво продукції з вмістом алкоголю понад 35% обертання, встановлена в розмірі 40 центів або 6 рублів за 1 літр, а стосовно до аналогічної продукції закордонного виробництва, яка імпортується в нашу республіку, акцизний збір відсутній… Для  зміни ситуації  виробник теж не повинен платити акцизний збір… Існує диспропорція формування вартості зазначених товарів, і тому в рамках проведеного аналізу ми пропонуємо скасувати акцизний збір з виробництва цього товару, що дозволить створити рівні та конкурентні умови під час виробництва й імпорту цього виду товару», – сказала 1-й заступник міністра економічного розвитку.

За її словами, підприємство «Биохим» використовує для виробництва етиловий спирт, а експортований товар містить в собі метиловий спирт. І це не завдасть шкоди здоров’ю населення.

Це питання передано на розгляд до Верховної Ради.

Міністерство соціального захисту і праці представило проект закону щодо доповнення до Трудового кодексу. Перший заступник міністра соціального захисту і праці Олег Федотов пояснив це так: «Суть цього проекту полягає в приведенні у відповідність норм закону про освіту і трудового кодексу ПМР в тому, щоб у законі про освіту сьогодні була присутня для педагогічних працівників гарантія на відпустку без збереження зарплати строком до 1 року  (не рідше, ніж через 10 років безперервної педагогічної роботи)».

На сьогодні така норма в Трудовому кодексі не закріплена. Урядовцями пропозиція Міністерства соціального захисту і праці  була підтримана. Далі документ направлять на розгляд депутатів Верховної Ради ПМР.

Заступник міністра сільського господарства і природних ресурсів Олег Ділігул представив проект закону «Про внесення змін і доповнень до Земельного кодексу Придністровської Молдавської Республіки». Цей законопроект передбачає внесення змін у низку статей Земельного кодексу, що регулюють відносини, пов’язані з припиненням прав користування (володіння) землею. Йдеться про те, що, коли протягом двох років землекористувач використовує землю нераціонально та неефективно і дає низьку врожайність, таку ділянку в нього необхідно забрати та передати органу, у веденні якого перебуває земельна ділянка, для перерозподілу.

«Зміни, представлені в цьому проекті закону, спрямовані на підвищення ступеня відповідальності землекористувачів під час використання земельних ділянок», – зазначив заступник міністра.

Ірина   МАСЛОВА.