РФ і ПМР: нові перспективи співробітництва

5 грудня в Москві відбувся круглий стіл «Розвиток ділової кооперації Росії та Придністров’я: перспективні напрямки співпраці», присвячений питанню виведення на якісно новий рівень торгово-промислових відносин РФ і ПМР. Його учасниками стали Загальноросійська громадська організація «Деловая Россия», що об’єднує понад три тисячі підприємців, Уряд і Торгово-промислова палата нашої республіки, а також керівники тих підприємств Придністров’я, чия продукція цікава для російського ринку.

Одне з головних завдань заходу – залучення інвесторів до Придністров’я. На круглому столі були представлені інвестиційні проекти наших підприємств і об’єкти інвестування, які могли б бути привабливими для наших російських колег. «Ми сподіваємося, що наші інвестиційні майданчики почнуть працювати й викличуть інтерес в інвесторів», – сказав віце-прем’єр, міністр економічного розвитку ПМР Сергій Оболоник.

Підсумком круглого столу стало підписання Урядом ПМР, Торгово-промисловою палатою Придністров’я і «Деловой Россией» тристороннього меморандуму про взаєморозуміння та співпрацю.

На думку Голови нашого Уряду Олександра Мартинова, ця угода створить умови для різнобічної взаємодії та розвитку придністровського експорту. «Це початок великого шляху, це стало зрозуміло в ході сьогоднішнього діалогу. Робота планується в різних форматах: надання методологічної допомоги в рамках розробки інвестиційного законодавства і допомога в залученні доступних кредитних ресурсів в економіку ПМР», – пояснив прем’єр-міністр.

Найближчим часом спільно з фахівцями «Деловой Росии» обговорюватиметься конкретний механізм кредитування економічних агентів Придністров’я. Також Олександр Мартинов зазначив, що для збільшення експорту в РФ придністровським виробникам потрібно активніше працювати з регіонами, проводити грамотну маркетингову політику і довантажувати виробничі потужності наших підприємств.

«Ми почули, що фахівці «Деловой Росии» готові надати всебічну допомогу в просуванні придністровських товарів на ринок РФ. У кінцевому підсумку все це дасть новий імпульс розвиткові економіки Придністров’я, сприятиме створенню додаткових робочих місць, дозволить наростити доходи держбюджету, знизити дефіцит. Від цієї співпраці ми чекаємо дуже непоганих результатів уже в найближчій перспективі», – підкреслив голова Уряду.

Наприкінці свого спілкування з журналістами Олександр Мартинов повідомив, що найближчим часом придністровські підприємці проведуть консультації на майданчику Агентства стратегічних ініціатив з просування нових проектів – російській автономній некомерційній організації.

У бізнес-діалозі підприємців РФ і ПМР взяв участь міністр сільського господарства і продовольства Московської області Андрій Разін. По завершенні заходу він розповів журналістам про спільні бізнес-проекти Підмосков’я і Придністров’я. «Це не перший діалог з підприємцями Придністров’я – сказав Андрій Разін. – Ми постійно ведемо ділові переговори на різних рівнях. Основна взаємодія ведеться з питань постачання фруктів із Придністров’я в Московську область. На сьогодні в наших планах – постачання яблук і слив у регіон». Міністр підкреслив, що конкуренції між придністровською продукцією і підмосковною не виникає. «Обсяги виробництва яблук і слив у нас невеликі, тому тут ми небезпеки в конкуренції не бачимо. А ось що стосується овочевої продукції відкритого і закритого ґрунту, то тут ми, в першу чергу, прагнемо підтримувати нашу місцеву продукцію», – зазначив Андрій Разін.

Олена   РАТУШНА.