Усе задля блага людей

У Бендерах 5 грудня відбулася інформаційна година. На заході розглядалися питання розвитку медичної галузі, екологічної та дорожньо-транспортної ситуацій.

Заступник міністра охорони здоров’я Ольга Бочарова зазначила, що цього року було внесено зміни стосовно до питань оплати медичних послуг у державних установах республіки. Так, у місті надається безкоштовне протезування зубів захисникам Придністров’я та учасникам Великої Вітчизняної війни.

Ще однією важливою послугою для жителів міста є комп’ютерна томографія. Тільки у 2017 році було проведено понад 2,5 тисячі таких обстежень. Упродовж 11 місяців процедура томографії надається городянам безкоштовно. Заступник міністра зазначила, що збільшується і загальна кількість послуг, які не вимагають оплати. Їх на сьогодні в державних медичних установах нараховується 61 тисяча. З нового року планується закупівля для бендерських лікарень нового обладнання, а також меблів та білизни.

Як зазначалося в доповіді, була вирішена проблема дефіциту в республіці фармацевтичних пунктів. У багатьох районах ПМР відкрилися аптеки, в яких люди тепер мають можливість на місці придбати життєво необхідні ліки.

На інформаційній годині розглянули й питання екологічного стану міста. Діагностика, проведена у 2017 році, показала, що кількість шкідливих атмосферних викидів збільшилася на 8%. Одна з причин цього – спалювання листя та іншого сміття, що спричиняє потрапляння в атмосферу токсичних речовин, які погіршують екологічний стан міста.

«Розпочата робота зі створення умов для того, щоб наші жителі, особливо в приватному секторі, мали можливість виносити та складувати листя в конкретному місці. Потім комунальні служби будуть його забирати й вивозити. Вирішується питання з придбання обладнання для зменшення обсягів листя, а також для його перероблення», – підкреслив глава держадміністрації Бендер Роман Іванченко.

Велику увагу керівництво міста надає озелененню вулиць: за 11 місяців було висаджено майже 1 000 молодих дерев та 10 тисяч квітів. Жителі міста хочуть повернути Бендерам статус «міста троянд». Отже, наступного року на вулицях міста розпуститься на 1 376 троянд більше.

Важливим питанням є не тільки нові зелені насадження, а й утилізація деяких із них. Йдеться про безпеку городян, оскільки старі дерева за несприятливих погодних умов можуть їм нашкодити. За звітний період утилізували понад 1 000 дерев, які планується перероблювати й використовувати.

Питання, яке сьогодні турбує жителів усієї республіки, – це дорожньо-транспортні пригоди. Загальна статистика Бендер, а також сіл Паркани та Меренешти свідчить про збільшення цього року випадків ДТП, головною з причин яких є водіння транспорту в стані алкогольного сп’яніння, а також перевищення швидкості руху. Крім того, значна частина пригод трапляється з вини пішоходів. До відповідальності притягнуто понад 950 громадян, які не дотримувалися правил дорожнього руху. На інформаційній годині городянам ще раз нагадали про нововведення, яке набере чинності з 1 січня 2018 року: з метою зниження ДТП в республіці швидкість руху в межах міста становитиме 50 км/год.

На завершення зустрічі глава міста розповів, як Бендери активно готуються до новорічних свят. Так, у планах державних установ та інших організацій є проведення вікторин, конкурсів, концертів. Для маленьких городян готують новорічні свята з ялинкою, Снігуронькою і Дідом Морозом. У всіх мікрорайонах міста теж установлять і прикрасять святкові ялинки.

Тетяна   БУКІНА.