Нові сторінки в історії Григоріополя

У Григоріополі урочисто відкрили одразу два значущих для міста об’єкти – бюст Катерині Великій та культурно-дозвільний центр «Восток». Почесне право перерізати стрічки на обох знаменних подіях було надано Президентові ПМР Вадиму Красносельському, главі держадміністрації Григоріополя та Григоріопольського району Олегу Габужі, а також юним мешканцям міста.

Стратегія розвитку нашої держави на 2019–2026 роки визначила за необхідне надати державної підтримки таким галузям, як освіта, культура та спорт. Мається на увазі приведення закладів культури у відповідність до сучасних умов, вимог безпеки та запитів населення. До прикладу, у рамках Державної цільової програми капвкладень у кожному населеному пункті вже кілька років поспіль триває відновлення освітніх, культурних і спортивних закладів, відкриваються все нові історичні пам’ятки.

«Це рух уперед, оновлення і відродження Придністров’я. Ми прагнули й надалі досягатимемо того, щоб зробити Придністров’я зручним і комфортним для проживання наших громадян. Треба здивувати самих себе своєю республікою і жити тут, на рідній благодатній придністровській землі», – зазначив Президент Вадим Красносельський.

За ініціативи Глави держави кінотеатр, який не функціонував чверть століття, теж включили до програми цього Фонду й вирішили завершити його реконструкцію у 2020 році. Роботи розпочали з монтажу нових систем опалення, електро- та водопостачання, заміни важливих будівельних конструкцій. Після того, як відремонтували покрівлю, зробили необхідні перегородки всередині будівлі. Для безпечної експлуатації закладу було встановлено пожежну сигналізацію, сучасне вентиляційне обладнання, кондиціонери. Великий зал для глядачів розділили на дві частини: кінозал, обладнаний сучасним проектором Barco з використанням 3D-технологогій, та розважальний центр з кафе, дитячою зоною та ігровими автоматами.

День за днем стара занедбана будівля кінотеатру перетворювалася в сучасний універсальний центр культури та дозвілля, призначений і для дорослих, і для юних мешканців міста. Крім того, культурний заклад планують розвивати як простір для гурткової роботи з реабілітації дітей та підлітків з обмеженими можливостями. Основним завданням навчання і виховання цих дітей є соціалізація, послідовна гармонізація дитини в сучасному суспільному просторі.

«З цим кінотеатром у мене пов’язані далекі спогади з юності, тут крутили кінострічки про війну. Ми виховувалися на цих фільмах, вони надихали нас на працю, ми з ентузіазмом відроджували рідне місто від воєнної розрухи. Тож сьогодні серце радується, що в нашому Григоріополі збільшується кількість культурно-освітніх закладів для молоді. Досить приємно, що не забувають про дітей, які потребують особливої уваги. Сподіваємося, що пандемія відступить і наші діти зможуть повноцінно відвідувати такі чудові заклади дозвілля», – поділилася своїми роздумами Діна Остапенко.

«Колись похід до кінотеатру був невіддільним атрибутом культурного життя кожної родини. На спільний перегляд кінострічок залучали колективи підприємств, організацій. Для багатьох пар це було місце першого побачення та зародження стосунків. Романтика кінотеатрів вабить і сьогодні, адже великий екран, чистий об’ємний звук сприяють приємному відпочинку», – висловила свою думку Наталя Комаренко.

Цього ж дня на мешканців міста чекала ще одна приємна подія. У Центральному парку культури та відпочинку встановили бюст імператриці Катерині Великій, ім’я якої посідає особливе місце в літописі нашого краю. У 1792 році за її Указом розпочалося освоєння та упорядкування півдня Російської імперії, зокрема закладка першого каменя під будівництво міста. Є відомості, що план забудови Григоріополя затверджувала особисто Катерина II.

«І сьогодні, – зазначив Глава держави Вадим Красносельський, – після більш ніж двох століть розбудови міста Григоріополя тут з’явився пам’ятник імператриці Катерині Великій, тій, хто прийняла рішення, завдяки якому розвивається Придністров’я».

Організатори заходу запропонували гостям урочистостей театралізоване дійство, в якому гра акторів, як «машина часу», повернула історію в далеке минуле. Діалоги вели граф Григорій Потьомкін, фрейліни, придворні дами та сама Катерина II: «…Я маю честь бути росіянкою,  пишаюся цим і захищатиму мою Батьківщину пером і мечем, допоки в мене вистачить сил і життя… Я бажаю лише блага тій країні, в яку привів мене Господь…»

Місто продовжує свій літопис, і кожен із нас своїм життям збагачує його історію. Саме така пам’ять про конкретних людей та їхні справи й допомагає виховувати шанобливе ставлення до своїх предків та їхніх звершень.

Світлана   МОРОЗ.

Фото прес-служби Президента.