Віртуальний музей, або Історія оживає

Міжнародний фонд Івана Франка за підтримки Українського культурного фонду презентували в Києві віртуальний музей, який в інтерактивній формі, з використанням технологій віртуальної та доповненої реальності, популяризує постать Івана Франка та його родину як в Україні, так і поза її межами.

Іван Франко – видатний український письменник, літературна спадщина якого не лишає байдужими, хвилює уми й збуджує почуття читачів не лише в українському, а й у європейському середовищі. Минуло 164 роки від дня його народження, але й досі залишаються актуальними порушені ним теми суспільного життя. Саме тому творчість письменника вивчають літературні критики не тільки в Україні, її треба й надалі популяризувати та пізнавати. Зі шкільної парти ми чули про Франка, знаємо, що він був талановитим письменником, поетом, публіцистом, громадським діячем і перекладачем, який володів 14-ма мовами. Водночас більшість із нас навіть не уявляє справжню сутність його творчого феномена, таємницю його величі.

Пізнавати багатогранну постать Франка для нас, українців, означає пізнавати себе, своє минуле і майбутнє. Ось чому в червні 2015 року за ініціативою Роланда Франка (онука й єдиного прямого нащадка письменника) і був створений Міжнародний фонд Івана Франка – недержавна благодійна організація, діяльність якої спрямована на підтримку розвитку україністики та популяризацію наукового і творчого доробку митця.

Фонд долучає до вивчення творчої спадщини письменника і школярів. Усі його проекти є важливими не лише для самого автора, але й для всіх українців і наступних поколінь. Фонд має чимало цікавих планів, більшість яких успішно втілюється в життя. Наприклад, заснування та реалізація Міжнародної премії імені Івана Франка, відкриття в Києві квартири-музею родини Каменяра, Всеукраїнський учнівський літературно-мистецький конкурс «Стежками Каменяра». Зовсім недавно, 23 жовтня, в Києві презентовано віртуальний музей видатного діяча.

Культурний заклад (музей) пропонує відвідувачам 3D-тури залами квартири-музею родини Івана Франка та аудіогіди різними мовами.

Музей складається з п’яти залів. Зал № 1 «Іван Франко у Києві» розповідає про перебування письменника в столиці у 1885-му, 1886-му та 1909 роках. Експозиція залу № 2 «Нащадки Франка» знайомить з дітьми та онуками Каменяра. Зал № 3 «Тарас Франко» присвячений другому синові поета, який жив з 1950-го по 1971 рік у цій квартирі й працював у Києві. У залі № 4 «Іван Франко у малярських практиках сина» ви зможете дізнатися про невідому широкому загалу колекцію малярських практик Тараса Франка. Інформація про діяльність самого Фонду, вже реалізовані ним заходи та ініціативи представлена в залі  № 5 «Проекти Міжнародного фонду Івана Франка».

Віднині віртуальну 3D-мандрівку родинним помешканням Франків можна здійснити на сайті www.frankovi.com.ua у супроводі аудіогідів українською, англійською, німецькою і російською мовами. Завдяки зручній навігації і 360 ° панорамам, віртуальні туристи можуть ознайомитися та оглянути експозицію: архівні документи, машинописи, приватні речі, світлини з сімейного архіву, листи, родинні меблі та колекцію картин.

Ресурс підтримує технологію VR, яка дає можливість подорожувати залами музею та докладно передивитися експозицію навіть удома. Таку технологію використовують музеї США, Нідерландів, Польщі, Індії та Єгипту.

На онлайн-платформі також створено розділ «Архів», у якому виставлено цифрові копії архівних документів, фотографій та листів, а також розміщено картографічний ресурс «Іван Франко на мапі Європи», де відзначені меморіальні місця перебування Івана Франка за життя.

Нагадаємо, що Український культурний фонд – це державна установа, яка на конкурсних засадах надає державної підтримки в галузі культури та креативних індустрій. Діяльність Фонду, відповідно до чинного законодавства, є невіддільною частиною політики й визначених пріоритетів діяльності Міністерства культури та інформаційної політики України.

Ганна   ЛАЗАРЕНКО.

Фото з вiдкритих джерел.