Кава повинна бути гарячою, чорною, чистою й солодкою

Кава сьогодні, можна сказати, –найпопулярніший напій у світі, який постійно вживають понад 70 % землян. При цьому половина населення Землі говорить про те, що вона шкідлива для організму людини, а інша відстоює іншу точку зору – кава корисна.

Скажемо відразу, однозначної думки про користь або шкоду кави для здоров’я людини у вчених на сьогодні немає. З одного боку, це ефективний тонізуючий напій. А з іншого – додає він людям свою енергію чи викликає витрату організмом енергетичних резервів? Це поки що незрозуміло. Одне точно – серед харчових продуктів це один з найдавніших і неоднозначних напоїв.

Численні дослідження, присвячені впливу кави на організм людини, свідчать, що турбуватися не треба. Регулярне помірне споживання кави в межах трьох-чотирьох чашок на день знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, цирозу печінки, цукрового діабету 2-го типу, а також деяких типів онкології. Корисна кава і для головного мозку. Вчені дійшли висновку, що тривале помірне вживання напою знижує ризик розвитку хвороби Альцгеймера і старечого недоумства (приблизно на 16 %).

Цей напій захищає від захворювань травного тракту, а також хвороб, пов’язаних з порушенням кровообігу. Нарешті, кава – найкращий антидепресант. Дослідження за участю жінок показали – одна чашка кави на день знижує ризик депресії на 15 %, дві-три – на 20 %. Інше дослідження за участю чоловіків і жінок довело позитивний вплив кави на психологічне здоров’я людини. Згідно з даними, у осіб, що випивають дві-три чашки кави на день, ризик стати самогубцями на 45 % нижчий, ніж у тих, хто не п’є цей напій зовсім. А у людей, що вживають понад чотири чашки кави на день, ризик самогубства знижується до 53 %. Кава містить психоактивний елемент – кофеїн. Він допомагає залишатися бадьорим протягом усього дня.

У той же час багато «кавоманів» бояться, що п’ють каву надмірно, не замислюючись про наслідки, і дуже хочуть себе обмежити від споживання цього напою чи відмовитися від нього зовсім. Та є ще одне серйозне «але».

Користь кави також полягає у тривалості життя. Так, у ході досліджень з’ясувалося, що чоловіки, які регулярно випивають понад три чашки кави на день, мають більше шансів дожити до похилого віку – ризик померти від різних форм важких захворювань на 12 % нижчий, ніж у тих, хто не п’є каву. У жінок ця різниця становить 7 %. Зокрема, кавовий напій знижує ризик померти від хвороб, пов’язаних з порушенням кровообігу і захворювань травного тракту.

Простіше кажучи, помірне вживання натуральної кави не завдає шкоди організму людини. Не рекомендується її вживання при захворюваннях травної системи, оскільки вона підвищує кислотність шлункового соку. Під час вагітності та годування груддю вживання кавових продуктів зовсім протипоказано. Одна з найбільш негативних властивостей кави в тому, що вона здатна викликати звикання. Залежність виникає поступово і веде до підвищення добової дози. При передозуванні або без періодичного отримання дози, коли залежність уже розвинулася, людина починає відчувати апатію, дратівливість, сонливість, нудоту, головний біль, шум у вухах, біль у м’язах і загальну слабкість.

Систематичне необмежене вживання кави призводить до постійного перезбудження і зносу нервової системи. Постійне надмірне навантаження на неї викликає виснаження нервових клітин і порушує злагодженість роботи всіх органів і систем. Тривале перезбудження кори головного мозку підвищує ризик психозів, невмотивованих спалахів агресії та епілепсії. Кофеїн стимулює роботу серця і змушує його швидше скорочуватися, що призводить до підвищення артеріального тиску. І хоча ефект цей короткочасний, часте вживання напою значно підвищує ризик появи артеріальної гіпертензії та розвитку ішемічної хвороби серця.

Напій, приготований методом заварювання, більш шкідливий для серця, ніж зварений у турці. Вживання кави під час вагітності може спровокувати такі порушення розвитку плода, як: пізній ріст зубів, затримка в розвитку, вроджена кофеїнова залежність, серцево-судинні патології. Всі описані нами результати були підтверджені в ході останніх досліджень, до яких були залучені люди різної расової та етнічної приналежності. Скільки ж кави можна пити шанувальникам цього напою в результаті останніх досліджень?

Денною середньостатистичною безпечною нормою вважається 400 міліграмів кофеїну на добу, що відповідає шести чайним ложкам розчинної кави або чотирьом чайним ложкам натуральної зернової (меленої) кави. Це близько чотирьох чашок на день. Для вагітних жінок та осіб, які зловживають курінням, рекомендована денна доза дорівнює 200 міліграмів кофеїну (три чайні ложки розчинної або дві чайні ложки натуральної зернової кави; дві чашки готового напою). Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує вживати три-чотири чашки кави на добу, за умови, що інші продукти з кофеїном (шоколад, чай) повністю виключені з раціону. Важливо враховувати, що зловживанням кави нашкодити організму складно. Його смертельна доза становить приблизно 200 чашок на добу.

Нас зацікавило, а що пишуть про каву в соціальних мережах придністровці. «Ранок мій починається з чашечки кави, навіть коли він починається о четвертій годині дня», – пише анонімний користувач з Тирасполя. Якийсь «філософ» зі Слободзеї «підтримує» розмову: «Ви, мабуть, забули (чи не знаєте), що в наш час багато «наукових висновків» проплачено компаніями-виробниками кави. Сподіваюся, багато хто звертає увагу на такі фрази в цих статтях, як «численні дослідження», «на думку вчених». Ніде в таких статтях не вказують конкретні прізвища цих «дослідників і вчених». Гадаю, наступного року хтось із них напише тут про шкоду кави. Так само, за допомогою проплачених «наукових досліджень» усуваються конкуренти. Наприклад, якщо почати кричати у всіх ЗМІ, що кава небезпечна, тоді зменшиться попит на неї, а отже, виробники зазнають збитків».

Користувач «Кофій» (невідомо звідки) підтримує полеміку: «Звичайно, кава корисна. Ви тільки гляньте, скільки цих кав’ярень по республіці з’явилося. Як багато у нас цінителів цього напою раптом завелося». Тут же бендерчанин «Мюнхаузен» заявляє: «Вирішив відмовитися від кави, тому що вона шкідлива. Вранці замість кави п’ю чашечку корисної гарячої води». А користувач з ніком «Анонім» підбиває підсумок полеміці: «Якщо чоловік приносить каву в ліжко, перше, що ви повинні йому зробити на знак подяки – якомога довше не виходити за нього заміж».

Французький політик і дипломат XVIII століття Шарль Талейран, який прославився своїми інтригами, хитрістю і безпринципністю, колись сказав: «Кава повинна бути гаряча, як пекло, чорна, як диявол, чиста, як ангел, і солодка, як любов».

Ігор   ШЕВЧЕНКО.

Фото з вiдкритих джерел.