Ефективна робота законодавців

На порядку денному пленарного засідання Верховної Ради, яке відбулось 11 листопада, депутати розглянули законопроекти, спрямовані на підтримку населення й економічних агентів республіки.

У першому читанні був ухвалений документ, важливість якого полягає в тому, що держава продовжить підтримувати підприємства, змушені припинити свою діяльність у період надзвичайного стану (НС) і карантину.

За словами голови Комітету з економічної політики, бюджету та фінансів Олега Василатія, цей проект закону передбачає продовження заходів державної підтримки для транспортних підприємств, а також організацій, які забезпечують харчування дітей у школах, і республіканські санаторно-курортні заклади.

Фінансову допомогу планується надати, зокрема, Кам’янському санаторію «Дністер», оздоровчому комплексу «Дністровські зорі» та столичному комбінату дитячого харчування «Школяр». Щоб зберегти кадри, керівництво цих підприємств своїм співробітникам оплатило простій робочого часу. Однак дія карантинних заходів триває й досі й власних коштів для покриття всіх витрат недостатньо.

«Заходи державної підтримки передбачають продовження можливості залучення кредиту Фонду держрезерву. Вони також допомагають одержати субсидії на фінансування частини витрат з оплати праці співробітників, які перебувають у простої», – зазначив Олег Василатій.

Держава готова коштом республіканського бюджету оплатити частину витрат.

Планується також продовжити термін пільгового кредитування для виплати заробітної плати. Ця законодавча норма поширюється на транспортні організації, що здійснюють перевезення пасажирів, а також на підприємства громадського харчування, які працюють для організацій загальної освіти. Законопроект пропонує встановити термін погашення пільгових кредитів для таких організацій до 30 червня 2021 року. Верховна Рада ухвалила законопроект у першому читанні.

На пленарному засіданні депутати доповнили Житловий кодекс низкою нових норм. Одна з них стосується порядку здійснення розрахунків за обслуговування ліфтів. На сьогодні кошти, які мешканці багатоквартирних будинків платять за техобслуговування ліфтів, акумулюються на рахунках ЖЕУК. Потім керуюча компанія перераховує їх спеціалізованим організаціям. Буває, що гроші не завжди своєчасно потрапляють до організацій, які відповідають і здійснюють технічне обслуговування ліфтів. У підсумку це позначається на якості послуг.

Заступник голови Комітету з державної регіональної політики Антон Онуфрієнко пояснив позицію депутатів: оскільки техобслуговування здійснюють спеціалізовані організації, то й оплата повинна здійснюватися безпосередньо цим організаціям. «Йдеться тільки про технічне обслуговування ліфта. Про те, щоб він був у справному стані й працював. Кошти ж на капітальний ремонт (які збирають за користування ліфтом) залишаться на рахунках керуючих організацій. ЖЕК акумулює ці кошти для того, щоб згодом здійснювати капремонт або заміну ліфта», – пояснив законодавець.

Житловий кодекс буде доповнено нормою, яка зафіксує можливість здійснювати плату за квартиру і комунальні послуги в електронній формі. Платежі через мережу Інтернет уже досить давно і широко застосовуються на практиці. На думку автора ініціативи Антона Онуфрієнка, наше законодавство має відповідати сучасним вимогам і реаліям.

Разом з тим можливість оплати за послуги ЖКГ за паперовими квитанціями також збережеться як норма Житлового кодексу.

Микола   ЮРКЕВИЧ.

Фото IА «Новости Приднестровья».