З пандемією Придністров’я успішно справляється

Президент ПМР Вадим Красносельський 9 листопада провів чергове засідання Оперативного штабу (Оперштабу) з профілактики та недопущення поширення коронавірусної інфекції.

Головний санітарний лікар Наталія Берил на засіданні Оперштабу при Президентові позначила динаміку захворюваності COVID-19 у розрізі трьох останніх тижнів: 680, 812 і 1 054 виявлених за кожні сім днів випадків. Зростання кількості захворілих громадян очевидне. Проте коронавірусна летальність у Придністров’ї порівняно невисока – 2,2 %, причому, не справляються з хворобою здебільшого літні люди та пацієнти з серйозними супутніми (зазвичай хронічними) недугами.

На засіданні Оперштабу було зазначено, що, на відміну від інших держав, Придністров’я успішно справляється з пандемією, а сприяє цьому оперативна ізоляція і стаціонарне лікування носіїв вірусу. Тому прийнято рішення продовжити таку практику.

Статистика перебігу коронавірусної інфекції свідчить, що в жовтні-листопаді захворіли 875 придністровців, які працюють. Тому члени Оперштабу визнали вкрай важливим переведення частини персоналу на роботу у віддаленому режимі: на робочих місцях можуть бути присутні не більш ніж 50 % співробітників установи (підприємства), за винятком випадків, коли таке скорочення може зумовити повне припинення виробничого процесу.

12 % носіїв нового вірусу –школярі та студенти. Тому вимушеним, однак необхідним заходом є продовження канікул та переведення до 1 грудня поточного року на дистанційне навчання учнів 5–11 класів шкіл. Студентів середніх професійних та вищих навчальних закладів – на дистанційну форму навчання. Щоб мінімізувати коло контактів учнів, вивчення іноземних мов поки що рекомендовано скасувати. У разі, якщо батьки учнів початкових класів заявлять про бажання залишити дітей вдома, адміністрація шкіл повинна буде забезпечити навчання у віддаленому режимі. Відвідування закладів додаткової освіти також обмежені до 1 грудня. Президент наголосив, що першочерговим завданням держави й кожного її громадянина є збереження життя і здоров’я дітей. Педагогам за таких умов дозволено вести дистанційні уроки, як з дому, так і з навчальних закладів. Учні 1–4 класів навчатимуться безпосередньо в школах, і для них зберігається гаряче харчування.

Попри зростання захворюваності, республіка готова до лікування громадян у госпітальних умовах. Вадим Красносельський вважає, що всі рішення щодо профілактики та недопущення поширення коронавірусної інфекції спрямовані на всеосяжне охоплення інфікованих громадян якісним лікуванням в умовах ізоляції в спеціалізованих медичних установах, кількість яких останнім часом збільшується у зв’язку з необхідністю.

Водночас Глава держави закликає громадян до свідомості, відповідальності та уважного ставлення і до себе, і до навколишнього оточення.

«Як і раніше, рекомендуємо людям похилого віку і тим, хто страждає будь-якими хронічними захворюваннями, максимально ізолюватися, відмовитися від контактів зі сторонніми людьми. Вихід в аптеку або в магазин допускається, вихід на прогулянку навіть заохочується, але не робіть це без засобів індивідуального захисту. Йдеться про маски та рукавички. Будь-який контакт у магазині (через продуктовий візок або дверну ручку) може призвести до дуже сумних наслідків. У категорії ризику люди віком 50+, і що старша людина, то більш небезпечний для неї вірус. Супутні захворювання (зайва вага, цукровий діабет, серцева або ниркова недостатність тощо) ускладнюють становище. Бережіть себе», – закликав Президент ПМР.

Глава держави звернувся і до молоді: «Бережіть батьків, подбайте про них. Привозьте їм продукти харчування, організуйте ізоляцію, забезпечте близьких засобами індивідуального захисту». Він також закликав і представників волонтерських організацій активізувати роботу з підтримки одиноких громадян.

Згідно з даними, оприлюдненими Оперштабом, на 13 листопада, з початку пандемії в республіці зареєстровано 8 547 випадків захворювання на вірус COVID-19. У карантинних госпіталях лікуються 1 739 пацієнтів. Ще 34 хворих перебувають у госпіталі, розгорнутому на базі Тираспольського психоневрологічного інтернату. У реанімаційних відділеннях госпіталізовано 28 тяжкохворих, троє з яких підключені до апаратів ШВЛ. На 94 % завантажені госпіталі другого рівня. 169 пацієнтів з підозрою на наявність інфекції очікують результатів ПЛР-тестування в умовах стаціонарів. Загальна кількість померлих від вірусної інфекції – 183. Перемогли новий вірус і справилися з хворобою 5 953 придністровців (69,6 % від загальної кількості хворих). За місцем проживання на двотижневій самоізоляції перебувають 1 820 громадян.

Олена   ДВОРСЬКА.

Фото:http://president.gospmr.org/