Російські миротворці –запорука миру на Дністрі

У Тирасполі 5 листопада відбувся круглий стіл «Миротворча місія Росії в глобальному контексті й на Дністрі» у форматі Zoom-конференції.

Інститут соціально-політичних досліджень і регіонального розвитку (ІСПДРР) спільно з Представництвом Росспівробітництва в РМ і Придністровським філіалом Інституту країн СНД виступили організаторами цього актуального на сьогодні заходу.

Експерт Микола Журавльов проаналізував важливу роль Росії в збереженні миру в усьому світі: «На жаль, світове суспільство починає забувати про великі війни минулого століття, зокрема і про ядерну загрозу. Імовірність раптового ядерного удару однієї ядерної наддержави по інший на сьогодні мала. Водночас цілком можливими можуть бути зіткнення в якійсь «сірій» зоні з подальшим загостренням конфлікту. Можлива й ескалація різних внутрішньодержавних та регіональних конфліктів, свідками яких ми є й на сьогодні».

Миротворча діяльність Росії сприяла замороженню головних конфліктів на пострадянському просторі. Російська Федерація відіграла важливу роль у завершенні громадянської війни в Таджикистані, в стабілізації ситуації в Киргизії й до сьогодні вона забезпечує безпеку на кордоні Таджикистан – Афганістан.

У 2008 році операція з примусу до миру зупинила агресивний напад Грузії на Південну Осетію.

Важливим успіхом політики Росії щодо збереження миру на сьогодні є ситуація в Сирії. Ще у 2013 році РФ вдалося запобігти військового удару США по Сирії та повномасштабної війни за типом лівійської. Військова допомога РФ дала можливість чинній сирійській владі відновити контроль над більшою частиною країни, зберегти сирійську державність, зменшити масштаб гуманітарної катастрофи, запобігти геноциду релігійних меншин, а також істотно послабити терористичну загрозу. Миротворчі успіхи й досягнення в Сирії полягають ще й у тому, що ця країна почала відігравати більш важливу роль у миротворчому процесі в Лівії, активізуватися на початку нинішнього року.

Микола Журавльов зауважив, що сьогодні Росія – найактивніша держава щодо підтримки всебічної стабільності у світі: «Можна з упевненістю сказати, що роль її як глобального миротворця стає, за великим рахунком, російською зовнішньополітичною національною ідеєю, яку гаряче підтримують усі здорові сили у світі».

Виступ директора ІСПДРР Ігоря Шорникова стосувався важливості присутності російських миротворців на берегах Дністра. На його думку, їхня миротворча місія зарекомендувала себе як найбільш ефективна й успішна в сучасній історії. Здавалося б, за минулі десятиліття люди повинні були звикнути до атмосфери стабільності в регіоні й менше цінувати присутність російського солдата. «У Придністров’ї ж він став справжнім символом мирного життя. Буквально кожен житель республіки розуміє, що, крім російських військових, інших гарантій безпеки у нас немає», – зазначив кандидат історичних наук.

Експерт розповів, що у 2017 році Конституційний суд Молдови ухвалив постанову, в якій назвав неконституційним розміщення на території РМ будь-яких іноземних військових формувань. «Гадаю, не треба пояснювати, що це був випад якраз у бік Росії. Згодом персонами нон ґрата оголосили п’ятьох російських дипломатів, четверо з яких входили до складу головного миротворчого органу – Об’єднаної Контрольної Комісії. Влітку Володимир Плахотнюк на засіданні ради Соцінтерну в Нью-Йорку заявив про те, що миротворчий механізм на Дністрі повинен бути замінений на громадянську місію під міжнародним мандатом. У липні 2017 року з вимогою про виведення російських військ із Придністров’я виступив парламент Республіки Молдова, а напередодні в американському виданні The Hill була надрукована стаття В. Плахотнюка, в якій він закликав США та Євросоюз допомогти звільнити регіон від російської військової присутності», – розповів Ігор Шорников.

У 2018 році молдовській стороні вдалося навіть на майданчику ООН заявити, що російських військових на Дністрі не повинно бути.

У ході тематичного круглого столу було відзначено, що політичний клімат навколо миротворчої операції покращився у 2019 році після відсторонення Володимира Плахотнюка і створення в Молдові правлячої коаліції за участю Партії соціалістів і правого блоку АКУМ. Сусідня з Придністров’ям країна навіть погодилася взяти участь у святкуванні річниці миротворчої операції на Дністрі.

У 2020 році, попри зростання напруженості в самій Молдові, ситуація навколо миротворчої операції залишається досить спокійною. Ігор Шорников нагадав, що незабаром їй виповниться 30 років і що саме завдяки їй став можливим переговорний процес між Кишиневом і Тирасполем.

Олександр  ЗАЙЧУК.

Фото з вiдкритих джерел.