Охорона праці – це майже релігія

Попри складну епідеміологічну ситуацію й пандемію COVID-19, інспекція Ради ФПП продовжує контролювати умови праці в організаціях і на підприємствах Придністров’я. Днями вона представила звіт про стан виробничого травматизму в ПМР за три квартали поточного 2020 року.

У підсумку за дев’ять місяців нинішнього року в республіці зареєстровано 44 нещасних випадки на виробництві. Один із них на заводі «Молдавізоліт» закінчився смертю. Там через грубі порушення вимог безпеки під час експлуатації транспортного засобу працівник дістав травму, не сумісну з життям.

Найбільша кількість нещасних випадків виявлена в розвинених промислових регіонах ПМР: у Тирасполі їх сталося 25, у Бендерах – 10, у Рибницькому районі – 5. Ще два випадки констатовано в Дубоссарському районі, по одному – в Кам’янському та Григоріопольському районах. У Слободзейському районі травматизму зафіксовано не було. За звітний період інспекція ФПП взяла участь у проведенні п’яти спеціальних розслідувань нещасних випадків, що сталися з працівниками на виробництві, з різними ступенями тяжкості, в тому числі:

– на Тираспольському молочному комбінаті, де робітник, перебуваючи на робочому місці у стані алкогольного сп’яніння, з невідомої причини піднявся сходами на висоту близько трьох метрів, не втримав рівновагу і впав. Він дістав важку травму, яка призвела до коми;

– у Республіканському центрі швидкої медичної допомоги, коли в результаті ДТП стався груповий нещасний випадок, в якому постраждало троє людей.

Крім того, слід зазначити, що нині проводиться спеціальне розслідування нещасних випадків, що сталися на ЗАТ «Тирбудмеханізація», ДУП «Водопостачання та водовідведення», які призвели до тяжких наслідків.

Згідно з результатами розслідувань, найчастіше працівники самі свідомо порушують вимоги безпеки, ігнорують правила та інструкції з охорони праці, а також порушують трудову дисципліну, працюють у стані алкогольного сп’яніння, проявляють такі особистісні фактори, як необережність, неуважність, і в результаті цього дістають важкі травми. Простежується високий показник кількості нещасних випадків, пов’язаних із падінням з висоти в результаті ігнорування вимог виробничої дисципліни.

Технічний аналіз виробничого травматизму констатує зменшення його рівня у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року, коли було зареєстровано 46 нещасних випадків на виробництві. За висновком експертів, наявність травматизму свідчить про те, що роботодавці приділяють недостатню увагу здійсненню виробничого контролю стану охорони праці на робочих місцях. Необхідно неухильно і постійно на всіх рівнях здійснювати профілактичні заходи щодо зниження травматизму, які сприятимуть здоровому середовищу виробничої діяльності.

Як сказав відомий американський соціолог Міхель Гофман, охорона праці – це не наука, а релігія. В неї можна не вірити, але обрядів слід дотримуватися.

Олександр   ЮШИН.

Фото з вiдкритих джерел.