Міжнародний тиждень науки та миру в Придністров’ї

Уперше Міжнародний тиждень науки та миру (International Week of Science and Peace) відбувся 1986 року в рамках Міжнародного року миру. Отже, ця традиція нараховує вже понад три десятиліття, а в Придністров’ї – близько 10 років. Нині Міжнародний тиждень науки та миру триває з 9 по 15 листопада.

Організація заходів Тижня на той час здійснювалася на неурядовому рівні. З огляду на успішне його святкування в 1986 році, організатори вирішили продовжити традицію. У грудні 1988 року Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію, яка офіційно визначила терміни Тижня. Щорічне його проведення –важливий внесок у встановлення миру й сприяє більш широкому науковому спілкуванню й обміну, розширює обізнаність громадськості про взаємозв’язки проблем науки та миру.

У церковному календарі день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця припадає на 9 листопада. Цього ж дня в Україні, починаючи з 1997 року, відзначають також День української писемності та мови.

Підтримуючи ідеї популяризації наукових інновацій, зв’язку науки й практики, в період з 1 по 6 листопада 2020 року відбулися V Республіканські педагогічні читання, присвячені пріоритетам і проблемам виховання в сучасному соціально-культурному просторі. Програма читань «Виховання в умовах глобальних соціальних змін: виклики й рішення» в рамках Міжнародного тижня науки та миру в ПМР містила 7 дискусійних майданчиків: «Мережева комунікація в підлітковому та молодіжному середовищі: ризики, проблеми та відповіді системи освіти й сім’ї», «Нові форми соціалізації дітей, підлітків та молоді: локальні практики», «Педагогічна майстерня сучасного класного керівника», «Позиція педагога як вихователя в новому соціальному контексті», «Формування ціннісних орієнтацій у дітей, підлітків, молодих людей в інтерактивному освітньому просторі організації освіти», «Виховання світоглядного самовизначення на уроках (заняттях) і поза соціальних інститутів», «Світовий досвід створення ефективних моделей виховання». Відкриття V Республіканських педагогічних читань відбулося 6 листопада, конференція працювала на платформі Zoom.

Центр української культури ПДУ ім. Т. Г. Шевченка з 30 жовтня до 1 листопада приймав роботи учасників україно-знавчого конкурсу «Юний дослідник» за номінаціями «Друкована продукція», «Відеопродукція», «Образотворче та декоративно-ужиткове мистецтво», «Інтерактивний плакат». Усього до події залучилося 108 дослідників, зокрема й студенти філологічного та економічного факультетів держуніверситету, учні шкіл Тирасполя, Дністровська, Бендер і Рибниці. Оцінювання конкурсних робіт відбулося 9 листопада в Центрі української культури. Переможцям та учасникам надіслали на електронні адреси дипломи, сертифікати та листи подяки. За результатами українознавчого конкурсу найбільшою кількістю призових місць можуть похвалитися Тираспольська гуманітарно-математична гімназія, столичні школи №№ 10, 11, 12, Бендерські середні загальноосвітні школи №№ 2, 7, 17, а також «Бендерська гімназія № 3 ім. І. П. Котляревського».

УНО м. Тирасполя 10 листопада підбило підсумки міського Фестивалю-конкурсу талановитих виконавців українською мовою. Учасники надсилали роботи за такими номінаціями: «Декоративно-прикладна творчість», «Авторський вірш», «Есе». Вироби за номінацією «Декоративно-прикладна творчість» (серед вихованців дитячих садків та учнів 1 – 4 класів) оцінювалися за надісланими учасниками фотографіями, зробленими в процесі та після виготовлення саморобки. У конкурсах написання есе та авторських віршів брали участь учні 5 – 11 класів. Журі відзначило високий рівень підготовки дітей і наявність юних талановитих поетів.

Ольга   БУРДУЖА.

Фото автора.

На фото Iван Бочков, м.Тирасполь, 15 школа.