Вода задля життя на селі

У селі Дубово завершуються роботи з прокладання нового водопроводу і підключення будинків селян до центральної мережі. На сьогодні централізований водовід уже забезпечує чистою питною водою жителів понад двадцяти дворів.

До реконструкції мереж водопостачання в цьому населеному пункті Дубоссарського району приступили ще минулого року. На той час у селі пробурили нову свердловину, встановили вежу і проклали 3 600 м водопровідних мереж. У такий спосіб було реалізовано перший етап відновлення водопостачання, проте в селі залишалися вулиці, на яких водопроводу взагалі ніколи не було. Тому керівництво ДУП «Водопостачання і водовідведення» ухвалило рішення: забезпечити централізованим водопостачанням усіх мешканців села. Тим більше, що останніми роками вода в місцевих колодязях почала зникати.

«У спекотну літню пору вода в колодязях, особливо розташованих на горі, взагалі зникає, і мешканцям з верхніх вулиць доводиться привозити її з нижньої частини села. Відтепер у нас, завдяки центральному водопостачанню, проблем з водою не буде. Ми зможемо навіть провести її в будинок, для побутових потреб, а влітку поливатимемо город. Спасибі, що зробили для нас таке благо», – розповів мешканець села Дубово Іван Лупол.

Загальна довжина нового водопроводу становить 4 100 м. Нині всі роботи з прокладання мереж майже завершені, й розпочалося підключення домівок абонентів до водопроводу. За словами фахівців, цього року роботи гальмував складний рельєф. Село Дубово розташоване на скелястій місцевості, крім того, поруч прокладений магістральний газопровід, тому доводилося багато копати вручну.

Завдяки новій свердловині й мережам, у селі покращиться водопостачання і в соціальних закладах: у дитячому садку і школі. Цього року вода в крані з’явилася не тільки в селі Дубово, а ще у двох невеликих населених пунктах: Нова Лунга і Боска. Роботи з будівництва водопроводів здійснюють фахівці Дубоссарської філії ДУП «Водопостачання і водовідведення» в рамках інвестиційної програми підприємства.

Наступного року новий водопровід планують зробити й у селі Дойбани-2. Таким чином, у Дубоссарському районі не залишиться сіл без централізованого водопостачання.

Надія   ПАЄРЄЛІ.