Система підтримки підприємництва

На початку листопада курс «Основи створення власного бізнесу» стартував відразу у двох містах республіки – Дубоссарах і Рибниці. Нагадаємо, що він реалізується в рамках держпрограми «Підтримка і розвиток підприємництва в Придністровській Молдавській Республіці на 2019 –2021 роки».

Метою проекту є розвиток системи підтримки підприємництва шляхом надання освіти, знань і навичок, щоб допомогти громадянам і організаціям створювати й розвивати власний бізнес. У свою чергу, це мало б сприяти стримуванню міграції населення, формуванню середнього класу і підвищенню ділової активності громадян у державі.

Цього року на курсах пройде навчання 31 людина. Поміж слухачів є не тільки ті, в кого відкриття власної справи ще у планах, хто мріє відкривати свій бізнес, а й діючі підприємці.

Про реалізацію проекту в Рибниці розповіла експерт міського відділення бізнес-школи Тетяна Климова: «На сьогодні у нас на курсах навчається 13 осіб. Пандемія внесла свої корективи як у наше життя в цілому, так і в процес навчання на курсах. Раніше збиралася група дещо більша, а заняття проводили на базі Рибницького відділення бізнес-школи, яка розташована на вулиці Мічуріна, 148. Однак, для того, щоб приміщення відповідало всім санітарним нормам, нам довелося орендувати більш просторе, в ПДУ».

Навчання розраховане на 2,5 місяці. Теоретичну основу становить інтенсивний курс лекційно-семінарських занять «Основи створення власного бізнесу». Вони відбуватимуться як офлайн (offline), так і онлайн (online) на платформі Zoom. «У сьогоднішній ситуації ми намагаємося давати основні теми, ті, що вимагають особливої уваги, в аудиторії. Те, що можна вивчити за допомогою спілкування в Інтернеті, відбувається на майданчику Zoom у режимі відеоконференції», – пояснила Тетяна Богданівна.

Курс розбитий на блоки, починаючи з генерації самої бізнес-ідеї, і закінчуючи узагальнюючим блоком, в якому формується готовий бізнес-план, розроблений з урахуванням юридичних основ, чинних у ПМР, і реальних фінансових розрахунків. Крім величезного обсягу інформації, який слухачі здобувають на курсах, їм ще дається доступ (на час навчання) до необхідної інформації, розташованої в хмарному сховищі на Google Диску. Після закінчення курсу слухачі захищатимуть свій бізнес-план перед комісією з Тирасполя.

Звичайно, відкриття своєї справи на основі підготовки та розрахунків, здійснених фахівцями бізнес-школи, дає величезні переваги, не кажучи про те, що готовий бізнес-план забезпечує можливість претендувати на грант або одержати кредит на відкриття свого бізнесу.

Дмитро   ВЛАДОВ.