Дністер потребує допомоги

На підставі розпорядження Уряду ПМР № 948 р від 16 жовтня 2020 року була створена спеціальна група з метою організації робіт з очищення русла ріки Дністер у рамках здійснення протипаводкових заходів та забезпечення екологічної безпеки.

Уже в першій декаді листопада робоча група, очолювана заступником міністра сільського господарства і природних ресурсів Людмилою Пільковою, у складі членів групи – представників Міністерства внутрішніх справ, Державної служби екологічного контролю та охорони навколишнього середовища, відкритого акціонерного товариства «Бендерський річковий порт», провела велику дослідницьку роботу.

Придністровські вчені за допомогою спеціальних приладів обстежили дно головної водної артерії нашої республіки. Від міста Бендери вони піднялися теплоходом «Грибанов» вгору до села Бичок Григоріопольського району та річки Бик. Дослідження проводилося з метою визначення, наскільки забруднене дно водойми, чи не загороджують течію повалені дерева та в якому стані перебувають дамби.

Людмила Пількова розповіла, що на цьому етапі важливо з’ясувати, де течія ріки завалена корчами та утопленими деревами, так званими «топляками». Також важливо знати локалізацію і кількість замулень, щоб визначити місця для проведення поглиблюваних робіт.

Були часи, коли Дністром ходили буксири та баржі, тепер же в літню пору на  воді можна іноді побачити лише невеличкі теплоходи, що час від часу здійснюють короткі прогулянки вихідного дня. Нема вже й того біологічного різноманіття, яким славилася наша річка. Держава змушена щороку поповнювати запаси риби, запускаючи в неї тонни мальків.

Подібні масштабні дослідження відбувалися на Дністрі 12 років тому. За цей час він дуже змінився. З допомогою ехолота (вимірювального приладу, який використовує звукові імпульси для дослідження структури й рельєфу дна, виявлення підводних об’єктів і риби) перевірили дно і з’ясували, що в річці є багато риби. Про це свідчить і велика кількість чайок уздовж обох берегів, які нею харчуються.

Неподалік від Бендерського порту посеред ріки учасники експедиції побачили острівець, який з’явився там років 5-6 тому. За короткий термін він значно побільшав у розмірах і розрісся майже до одного гектара, розділяючи русло на дві течії. Вчені вважають, що цього не можна допускати. Острів треба видалити, укріпити обидва береги, щоб піщані наноси не перекривали течію, і на цьому місці сформувати фарватер для безпечного судноплавства.

До речі, таких островів на Дністрі стає все більше. Вони поступово зростаються з берегом, змінюючи тим самим річище.

У місці, де річка Бик впадає в Дністер, ехолот виявив великі перепади дна, а це означає небезпеку для проходження суден у цьому районі. Дослідники також відзначили, що дамбу постійно підмивають води, від цього вона й руйнується. Спеціалісти намагаються встановити причину цього явища. Якщо так триватиме й надалі, то гідротехнічна споруда, призначена регулювати водні потоки, захищати населені пункти та сільгоспугіддя від повеней, перестане виконувати свої функції.

Учені також узяли проби води та мулу з дна річки й після проведення всіх необхідних досліджень визначатимуть, в яких місцях необхідна санація, очищення русла та поглиблювання її дна.

Людмила Василівна пояснила, що всі матеріали та результати проведених спостережень ретельно вивчатимуться. Уже за тиждень буде відомо, які заходи необхідно провести ще до кінця поточного сезону, а що може зачекати до наступного, 2021 року.

Аліса   КОХАНОВА.

Фото з вiдкритих джерел.