Музика кордонів не знає

Цього року пандемія коронавірусу внесла свої корективи й у музичне життя нашої республіки: VIII Міжнародний фестиваль духової та джазової музики ім. Юрія Батуєва «Фанфари Дністра» відбувається в режимі онлайн.

Організатор міжнародної події – заслужений артист республіки, керівник державного колективу «Ліберті» Дмитро Шеремет розповів, що музичне свято вже розпочалось і триватиме до кінця листопада.

Музикант пояснив, що учасники фестивалю записують відеоролики з виступами своїх колективів і тричі на тиждень розміщають їх у соціальних мережах (Фейсбук, на Ютюб-каналі), а також на сайтах Держслужби з питань культури та історичної спадщини ПМР, Палацу Республіки та придністровських телеканалів.

Свої творчі здобутки покажуть вихованці Кишинівського музичного ліцею-інтернату ім. С. Рахманінова; оркестр фанфар «Валентин Лук’янов» села Заїм, Каушанського району (диригент Іон Весте); шкільний джазовий оркестр з Тирасполя Kid’sBand (керівник Андрій Фокша); муніципальний духовий оркестр «Полтава» під керівництвом заслуженого артиста України Едуарда Головашича; оркестр Одеської державної музичної академії ім. А. Нежданової (диригент – заслужений артист України, заслужений артист УРСР Володимир Лясота); муніципальний оркестр з міста Лобез (Польща), під керуванням Даріуша Ледзьона.

Унікальне виконання представить Російський роговий оркестр – музичний колектив з Санкт-Петербурга, єдиний у світі, який відроджує традиції рогової музики, популярної в Росії XVIII – XIX ст. У складі ансамблю – двадцять музикантів, що грають на ста чотирьох рогових інструментах.

Виступить Державний духовий оркестр Республіки Казахстан, губернський духовий оркестр Нижнього Новгорода, муніципальний духовий оркестр Самари та муніципальний духовий оркестр м. Стовпці (Білорусь), а також багато інших виконавців.

«Для того, щоб глядачі змогли ознайомитися з їхньою творчістю, музиканти виконають по 2-3 композиції. Це духова музика, джазові стандарти, композиції етнічного спрямування, музична еклектика», – поділився Дмитро Шеремет.

Він вважає, що в нинішній ситуації є і свої плюси: таку кількість творчих колективів у реальному часі придністровцям навряд чи довелося б побачити. Це майже тисяча виконавців із різних країн, для яких участь у музичному фестивалі є справжнім святом. Це також доказ тому, що життя, попри всі труднощі, триває і триватиме надалі: музика вічна. Вона не знає кордонів і карантинів.

Дещо з історії

Керівник ансамблю «Ліберті» розповів, що вперше фестиваль відбувся 2013 року у «Палаці Республіки». Учасниками його були переважно придністровські колективи: ансамблі, сольні виконавці, представники навчальних закладів і професійні колективи. Велика група музикантів прибула з Республіки Молдова: артисти Держтелерадіо, Театру опери та балету, Академії музики, Державного музичного ліцею-інтернату імені Рахманінова та Національної філармонії імені Лункевича.

За роки, що минули, стало більше учасників: виконавці з різних міст Придністров’я, Молдови, Гагаузії, України, Польщі та Китаю. Побільшало й музичних жанрів – це класика, джаз, диксиленд, обробки музики різних напрямків, еклектика стилів у виконанні духових оркестрів, брас-квінтетів, біг-бендів.

Проводити Міжнародний фестиваль «Фанфари Дністра» запропонував сам Дмитро Шеремет. Його підтримав колектив «Ліберті», взявши на себе частину організаційних питань, розробку сценаріїв, запрошення гостей.

Юрій Батуєв, чиє ім’я носить фестиваль, – заслужений діяч мистецтв ПМР, аранжувальник, композитор, педагог, у якого навчався Дмитро. Маестро виховав багатьох талановитих музикантів, які грають у духових оркестрах республіки. Так вдячний учень увічнив пам’ять видатного учителя.

Аліса   КОХАНОВА.