День передплатника в Окниці

У суспільстві на сьогодні існує два погляди на засоби масової інформації. Одні люди впевнені, що у ХХІ столітті ЗМІ мають стати електронними, адже Інтернет і сучасні технології дають можливість миттєво поширювати новини по всьому світу. Інші залишаються вірними традиційним газетам і журналам, відзначаючи, що в друкованих виданнях інформація перевірена, події не лише названі, а й проаналізовані фахівцями.

Молодь зазвичай – за цифрові технології. З усією категоричністю, властивою авангардистам, вона передрікає повне зникнення друкованих ЗМІ. Люди ж старшого та середнього віку, спираючись на життєвий досвід, віддають перевагу газетам, на сторінках яких сьогодення суспільства відбивається у всьому його розмаїтті. У тому, що вони з нетерпінням чекають своє улюблене видання, довелося ще раз упевнитися, коли один із номерів республіканських тижневиків вийшов у світ 7 листопада. Через те, що цей день у Придністров’ї –святковий, чимало газет (серед них і «Гомін») потрапили до читачів із запізненням. Саме у цю пору День передплатника відбувався в Окниці, що на Кам’янщині. Тож селяни, які приходили на пошту, щоб узяти участь у традиційній акції ДУ «Приднестровская газета», насамперед цікавилися: чому в суботу не отримали «Гомін». Не з докором, а з хвилюванням: чи не сталося біди з улюбленим виданням. Такі ж питання порушували читачі, телефонуючи з Кам’янки, Кузьмина, Хрустової, Ротара та інших населених пунктів. Дізнавшись, що «Гомін» вийшов у світ вчасно, а до адресатів не втрапив через технічну причину, вони заспокоювалися й обов’язково додавали декілька слів про те, що чекають тижневик із нетерпінням, щоб дізнатися, як почуваються й живуть співвітчизники в різних куточках ПМР, почитати детальні змістовні матеріали про розвиток подій, що відбуваються довкола, познайомитися з працьовитими й талановитими співгромадянами, які мешкають за сотню кілометрів від них…

Охочих залучитися до події в Окниці було чимало, а перевагу вони віддавали єдиній у ПМР українськомовній газеті. Нічого дивного в цьому немає: за офіційними даними 99 % жителів Окниці – українці. «Гомін» читають у сільській адміністрації та в освітньому комплексі школа-дитсадок, і в кожному четвертому будинку. На сьогодні це невеличке село щотижня отримує 56 екземплярів нашої газети. Її змістом окничани задоволені, що і підтвердили в День передплатника. 52 постійних читачі оформили квитанції на «Гомін» на весь 2021 рік! Першим з-поміж них був Михайло Лопатов, який відзначив, що газета повністю задовольняє потреби його сім’ї в актуальній інформації про життя республіки. У порівняно невеликому за обсягом тижневику є місце для серйозних статей про політику, економіку, соціальну сферу та для розважальних матеріалів. Подякував Михайло Костянтинович колективу редакції й за те, що оперативно відреагували на висловлене в минулу зустріч прохання: збільшили кількість російських телеканалів у телепрограмі, що друкується на шпальтах «Гомону».

Серед відданих читачів – і Таїсія Липовська. Для неї газета стала не тільки джерелом різноманітної достовірної інформації, а й помічником у роботі. Таїсія Михайлівна – вчителька початкових класів. Уже багато років вона також викладає в початковій ланці українську мову та літературу. Педагог відзначає, що в умовах недостатнього забезпечення шкіл додатковими навчальними та методичними матеріалами з цього предмета «Гомін» часто виручає.

Під рубрикою «Джерело» постійно публікуються нариси про поетів і письменників та їхні твори, матеріали, що допомагають засвоїти щонайменші нюанси літературної мови. Часто в газеті можна зустріти етнографічні, краєзнавчі та історичні статті, розповіді про знаменитих земляків, на прикладі яких і виховується молоде покоління.

Справжній скарб для початкової ланки – сторінка «Весельчата», де повчальні оповідання сусідять із цікавими казками, веселими віршами та розвиваючими головоломками. Багато корисної інформації містить і «Шпаргалка для батьків». Від імені колег Таїсія Липовська щиро подякувала колективу «Гомону» за таку пильну увагу до питань вивчення української мови, збереження віковічних традицій і розвитку національної культури.

Зважаючи на карантинні вимоги, постійним читачам літнього віку була надана можливість оформити передплату вдома. Одна з них – Ганна Кожухар – мешкає на вулиці Шевченка. Зустрівши гостей біля хвіртки, вона розповіла, що творчість Кобзаря вивчала в українській школі, яка діяла в Окниці до 1964 року. Цю співучу мову, якою розмовляла в дитинстві з батьками та братами, пронесла крізь усе життя. Шкода, вчитися довелося зовсім мало: заняття в школі перервала Велика Вітчизняна війна. А після того, як фашистських окупантів вигнали, підліткам уже було не до навчання: довелося окопи копати, допомагати радянським військам, що наступали, в колгоспі працювати, щоб забезпечити продовольством фронт.

Так усе життя і трудилася на землі Ганна Іванівна, ростила виноград та інші сільськогосподарські культури. Народила і поставила на ноги трьох дітей. Дочка Марія мешкає в рідній Окниці, щоправда, на самій околиці села, за декілька кілометрів від батьківської хати. Проте відвідує матусю часто, щоб допомогти по господарству, а головне –поспілкуватися.

Серед улюблених тем – і статті, що справили на Ганну Іванівну особливе враження. «Я ж то українську знаю розмовну. Якраз у той рік, коли пішла у перший клас, школа в селі стала російською. Тож мені легше читати суботнє «Приднестровье» та районну газету «Днестр». Однак «Гомін» обов’язково передплачую та читаю, щоб підтримати розмову, коли мати розповідає, що їй сподобалося в черговому номері», – пояснила Марія Олександрівна. Було в її словах стільки щирої турботи про те, щоб найріднішій на землі людині було зручно в усьому, навіть у таких дрібницях, як обговорення прочитаного в газеті!

У тому, що День передплатника в Окниці став одним із найбільш плідних, безперечна заслуга маленького колективу сільської пошти. Завідувач Любов Цирульник у тандемі з листоношею Ольгою Козачок своєчасно сповістили односельців про акцію, створили умови для її проведення, поклопоталися про дотримання всіх карантинних вимог, склали списки літніх людей, яких потрібно обслужити вдома…

З Окницьким відділенням зв’язку ДУ «Приднестровская газета» співробітничає п’ять років. І результати співпраці покращуються з року в рік. У 2016-му в акції День передплатника взяли участь 36 окничан, а наступного року – 40. Двічі сільське відділення зв’язку ставало кращим у Кам’янському районі з оформлення передплати на республіканські видання та одержувало листи подяки від керівництва ДУ «Приднестровская газета». Вагомого результату досягнуто й цього року, за що колектив редакції газети «Гомін» щиро вдячний співробітницям пошти та нашим вірним читачам.

Тетяна   ГРИЦЮК.

Фото автора.

На фото Ганна Кожухар.