Віртуальна виставка до ювілею підприємства

Державна служба управління документацією та архівами ПМР представила віртуальну виставку відео- та фотодокументів, присвячену до 75-річчя від початку роботи першого цеху Тираспольської швейної фабрики.

Усі історичні документи, що розповідають про історію створення ЗАТ «Одема» ім. Валентини Соловйової», перебувають на постійному державному зберіганні в Центральному державному архіві ПМР, але, завдяки сучасним технологіям, кожний охочий може переглянути фото та відео матеріали на офіційному сайті відомства.

Віртуальна виставка складається з двох великих складових: документального фільму «Тираспольська марка» (1975), а також фотодокументів із фондів швейної фабрики «Одема» і особистого фонду генерального директора виробничого швейного об’єднання «Одема» та почесного громадянина міста Тирасполя Валентини Соловйової.

Як відзначають архівісти, Придністров’я славиться своїми робітничими традиціями та досягненнями, а одним із найвідоміших флагманів промисловості республіки була знаменита Тираспольська швейна фабрика «40 років ВЛКСМ», яка згодом стала ЗАТ «Одема» імені Валентини Соловйової».

Початок історії «Одеми» покладено в переможному 1945 році: з 15 листопада розпочав свою роботу перший цех Тираспольської швейної фабрики. На той час у майбутнього гіганта легкої промисловості не було ні будівлі, ні обладнання – нічого, крім безмежного ентузіазму його працівників. На фабриці працювало всього дванадцять швачок, прийнятих на роботу зі своїми швейними машинками. Перший раз назву імені «40 років ВЛКСМ» фабрика здобула 3 листопада 1958 року. До цього вона називалася просто «Швейна фабрика № 2». Згідно з наказом Міністерства легкої промисловості МРСР, 29 травня 1980 було утворене Тираспольське виробниче швейне об’єднання (ВШО) «40 років ВЛКСМ». Через десять років, 16 серпня 1990-го, ВШО імені 40 років ВЛКСМ рішенням Виконкому перереєстроване в народне підприємство «Одема».

Протягом тридцяти років фабрика виборювала перші місця на Всесоюзних соціалістичних змаганнях. Виробниче швейне об’єднання «40 років ВЛКСМ» на весь Радянський Союз славилося своїм новаторством, постійним удосконаленням виробництва, впровадженням передових технологій, першим у країні почало експортувати свою продукцію за межі СРСР. На підприємстві винайшли принцип економічного розкрою тканини й успішно впровадили його у виробництво. У такий спосіб Валентина Соловйова вивела до цього збиткове підприємство в лідери легкої промисловості СРСР.

Чоловічі сорочки, виготовлені на фабриці «40 років ВСКСМ», постачали не тільки в усі союзні республіки, а й експортували за кордон. За роки керівництва Валентини Соловйової, колектив фабрики збільшився з 500 до 8 500 осіб. У 1966 році підприємство нагородили орденом «Трудового Червоного Прапора».

На замовлення Держтелерадіо СРСР у 1975 році про краще підприємство Радянського Союзу був знятий документальний фільм «Тираспольська марка». У кінокартині особливу увагу відведено виробничим процесам у цехах, відділах та інших підрозділах фабрики. Крім того, представлено розгорнуте інтерв’ю директора орденоносного об’єднання В. Соловйової про досвід роботи Тираспольської швейної фабрики в боротьбі за якість.

Самостійно дослідити фото та відеодокументи можна на офіційному сайті Державної служби управління документацією та архівами ПМР у рубриці «Проекти». Там же можна вивчити інші важливі віхи історії Придністров’я та особистостей, які зробили вагомий внесок у розвиток країни.

Владлена   П’ЯТЕНКО.

Фото з держархiву.

На фото Валентина Соловйова.