Історія одного колективу

У виставковому комплексі Катерининського парку, в центрі Тирасполя, відкрилася виставка, присвячена ювілею швейної фабрики «Одема». Відвідувачам представлена фотогалерея, девідображена історія та всі етапи становлення підприємства.

Одному з найстаріших підприємств Тирасполя, швейній фабриці «40 років ВЛКСМ», виповнилося 75 років. Для сучасників вона більш відома як швейне виробництво «Одема». Упродовж років змінювалися найменування, проте незмінним залишається те, що підприємство на всьому шляху свого розвитку зберегло головне – якість і пізнаваність свого продукту, як на території Придністров’я, так і за його межами.

Серед гостей на відкритті виставки були депутати Верховної Ради Галина Антюфєєва, Олег Василатій, а також представники засобів масової інформації. Невелика екскурсія виставковою залою, щоб відвідувачі змогли дізнатися, як була створена швейна фабрика і чому вона була такою знаменитою на весь СРСР. Крім фотоматеріалів, на виставці представлена продукція швейної фабрики «Одема», а також одна зі швейних машинок – саме на таких перший час працювали майстрині Тираспольської фабрики.

Особливу увагу привернули нагороди підприємства. Влітку цього року колектив «Одеми» був нагороджений медаллю «За врятоване життя», оскільки підприємство не зупиняло роботу протягом усього періоду надзвичайного стану. Фабрика якісно та швидко виконала державне замовлення на пошиття засобів індивідуального захисту для медперсоналу, який веде боротьбу з коронавірусною інфекцією. Впродовж кількох місяців 2020 року працівники фабрики пошили понад 30 тисяч медичних масок і 20 тисяч захисних костюмів для медиків.

Голова Комітету Верховної Ради з питань економічної політики Олег Василатій зазначив, що на сьогодні «Одема» – це одне з підприємств, яке має досить великий потенціал, а його виробничий процес пов’язаний з роботою на ринках Європейського союзу, на ринках Російської Федерації. «Ми як державні органи здійснюємо підтримку фабрики. На жаль, цього року склалася непроста ситуація, яка обумовила збитки на підприємстві. Проте я сподіваюся, що трудовий колектив із таким багатим досвідом, із таким рівнем кваліфікації впорається з усіма негараздами, й за підтримки держави, ми будемо відзначати не тільки 75-річчя, а й 150-річчя виробництва. Це підприємство, яке підготувало і продовжує готувати кадри для всієї республіки», – резюмував депутат.

Дійсно, нині «Одема» приділяє достатню увагу дуальній освіті, тісно співпрацює зі столичним коледжем бізнесу та сервісу. Під час такого навчання спрощується, нівелюється період адаптації фахівця до роботи на підприємстві, на новому обладнанні, якого може і не бути в коледжі. За підсумками курсів майбутні працівники фабрики одержують свідоцтва про професійну підготовку державного зразка.

«У вас є ветерани труда, які працювали на фабриці по 40 і більше років. Уже склалися цілі династії. Це свідчить про те, що на підприємстві, попри всі труднощі, створюють умови для того, щоб люди могли працювати. Для того, щоб вони творили, підтримували ті славні традиції, зберігали цю престижну марку – «Одема», яку знають у всьому світі. Нині, звичайно, ваша креативність, ваше вміння створювати щось нове, йти в ногу з часом вселяють впевненість у майбутньому», – подякувала голова Комітету з законодавства Галина Антюфєєва.

Підприємство є неодноразовим учасником та переможцем республіканського конкурсу «Придні-стровська якість» у номінації «Швейні вироби», учасником і дипломантом міжнародних і республіканських виставок, ярмарків, творчих конкурсів у галузі легкої промисловості.

Ознайомитися з експозицію можна у виставковому комплексі в Катерининському парку. Цікаво, що ще до відкриття парку, у 2018 році встановлено пам’ятник директору ЗАТ «Одема» Валентині Соловйовій. У такий спосіб вдячні тираспольчани та працівники фабрики «Одема» відзначили 100-ліття від дня народження свого знаменитого керівника і почесного громадянина міста, що багато зробила для його мешканців.

Дар’я   ІЗЮМСЬКА.

Фото: https://tiraspol.ru/