Їх знають у всьому світі, й це заслуга кожного

Найбільш відоме на світовому ринку швейне підприємство Придністров’я відзначило свій ювілей. Уже 75 років «Одема» утримує позиції сучасного виробництва швейної галузі з пізнаваним торговим знаком і репутацією надійного ділового партнера.

На сьогодні «Одема» – один із найбільших виробників швейної продукції в республіці, чий бренд також пізнають за кордоном. Починали історію фабрики 12 співробітниць, які прийшли зі своїми швейними машинками та, як свідчить фабрична легенда, шили тілогрійки й  натільну білизну. Завдяки інноваційній ідеї, масштаби підприємства виросли й воно стало лідером легкої промисловості. Однак, про все поетапно…

Починалося все в листопаді 1945 року. Тоді ще зовсім мало часу минуло від Перемоги, країну підіймали після воєнної розрухи, й популярності набули маленькі спільноти ремісників, будівельників або просто робітників. Усе частіше з’являлися філії великих радянських виробництв. Однак не було ні величезних корпусів, ні складів, ні адміністративних будівель, а мали всього лиш одне невелике приміщення. Його називали «цехом» в надії розвинути виробництво, хоч і розуміли, що навіть традиційному розумінню «цеху» ця кімната не відповідала. Підприємство працювало у збиток, тому що досвіду було дуже мало, через що і витрати на виробництво збільшувалися. Наперекір важким умовам, люди були сповнені ентузіазму, горіли ідеєю розвити свою справу, яка так потрібна іншим.

Новий етап у житті підприємства настав у 1959 році, коли його очолила Валентина Соловйова, яку обрали на керівництво. Вона на той час досить добре знала всі етапи виробництва, оскільки починала працювати ще на швейній фабриці № 2. Там їй довірили розкладати тканину. Згодом Валентина Сергіївна стала начальником експериментального цеху, а потім уже і головним інженером. Саме тоді Соловйова з колегами впровадили нові економічні методи розкрою тканини. Суть цієї технології полягала в тому, що брак відсівався на кожному етапі процесу.

У стислі терміни з маленького цеху виросли чотири виробничі корпуси, з’явилися філії в інших містах Молдавії, в Україні. Продукцію тираспольських швейників знали на всіх широтах велетенського Союзу. Протягом 30 років фабрика посідала перші місця на Всесоюзних соціалістичних змаганнях. Виробниче швейне об’єднання «40 років ВЛКСМ» славилося своїм новаторством, постійним удосконаленням виробництва, впровадженням передових технологій, першим у країні почало експортувати свою продукцію.

Уже 75 років «Одема» доводить, що вона надійний партнер. Придністровці з задоволенням купують знамениті чоловічі сорочки, пальта та куртки, спідниці та блузи, штани та жилети, спортивні костюми. Багато разів фабрика виборювала держзамовлення на пошиття спецодягу: шкільного, робочого, форменого. Виклики 2020 року визначили новий напрямок у роботу фабрики – пошиття засобів індивідуального захисту для медичного персоналу, який веде боротьбу з коронавірусною інфекцією (COVID-19), а також для всіх громадян республіки. На сьогодні колектив «Одеми» продовжує виконувати державне замовлення, але вже з формування резерву засобів захисту для медиків.

Є і ще одна сторінка життя підприємства – соціальна. Для працівників фабрики завжди будували житлові будинки та гуртожитки, поліклініки, пансіонати та дитячі садки. Мало хто сьогодні знає, що спорудження Палацу Республіки – це теж заслуга фабрики, що завдяки наполегливості Валентини Соловйової в Тирасполі запустили перший тролейбус. Нині «Одема» відповідально виконує зобов’язання перед державою щодо забезпечення населення робочими місцями, успішно реалізуючи проект дуального навчання. Відтепер людина може одержати нову кваліфікацію, не відриваючись від виробництва, а молоді люди, які навчаються в коледжах, точно впевнені в наявності роботи з постійним високим заробітком.

Орієнтація на принципи якості, надійності та поваги, професіоналізму та постійного вдосконалення дозволяють вибудовувати довгострокову співпрацю з діловими партнерами. «Одема» працює з численними компаніями з Італії, Австрії, Словаччини, Росії. Водночас фабрика є постійним партнером багатьох відомих закордонних фірм, таких як «Армані», «Дольче і Габбана», «Труссарді» та інші. Високу якість продукції «Одеми» підтверджують сертифікати відповідності, видані національними органами зі сертифікації продукції Придністров’я, Молдови, Російської Федерації на серійне виробництво.

Нині «Одема» є законодавцем моди та символом стилю. Підприємство працює за повним циклом виробництва: від створення моделі, виготовлення лекал, розкрою тканин до пошиття та реалізації виробів. Поєднання передових технологій, інноваційних рішень, потужного виробничого комплексу і висококваліфікованих фахівців дають можливість виготовляти продукцію, що відповідає стандартам якості.

Дарина   КУЛАКОВА. 

Фото IА «Новости Приднестровья».