«ОБЛИЧЧЯ І РУПОР» профспілок Придністров’я

Головній профспілковій газеті республіки 16 травня 2020 року виповнилося 28 років. У грозовому 1992 році, якраз у самий розпал бойових дій, з палаючих Бендер почали приходити її перші номери. Газеті відразу ж, нітрохи не сумніваючись і анітрохи не роздумуючи, дали природну й обґрунтовану назву – «Профспілкові вісті».

Першим головним редактором видання був Леонід Іванович. Це він тоді, в жаркому 1992 році, разом із редактором відділу листів Валентиною Верченко в спеку і під безперервними обстрілами пересувалися з однієї бойової позиції на іншу, збираючи матеріал для чергового номера. Це вони тоді проривали інформаційну блокаду Придністров’я.

Потім почалися трудові будні республіки, очевидцем і літописцем яких стало профспілкове видання, що з недавнього часу має назву «Профспілки Придністров’я». Уже понад 28 років газета пише історію придністровських профспілок, історію держави.

За цей час вона завоювала свою нішу на ринку вітчизняних ЗМІ, знайшла своїх вимогливих, скрупульозних, але відданих читачів, багато з яких крокують із нею життям усі ці роки. У всі часи й за будь-якої назви «профспілкову» відрізняли професіоналізм, об’єктивність подачі матеріалів і всебічність, різноманіття інформації: видання було цікавим якнайширшому колу читачів.

Офіційно газета «Профспілкові вісті» була зареєстрована в Комітеті з ТБ і друку при Верховній Раді ПМР у 1995 році як періодичне видання, основним завданням якого було всебічне висвітлення діяльності ФПП. Засновниками газети в реєстраційному посвідченні значилися ФПП і трудовий колектив редакції. У такому статусі вона могла залишатися і донині. Проте…

Як розповіла 24 грудня 2018 року представникам Загальнопридністровського народного форуму заступник голови ФПП Тетяна Руденко, у 2010 році газета «Профспілкові вісті» з періодичного видання Федерації була перереєстрована у видання комерційне. Простіше кажучи, газету перереєстрували як ТОВ «Редакція газети «Профспілкові вісті». Засновником цього новонародженого ТОВ і його директором, а також головним редактором газети стала Людмила Коваль, колишній головний редактор колишнього профспілкового видання.

У новому статусі «Профспілкові вісті» висвітлювати повною мірою діяльність Ради ФПП і профспілок Придністров’я в цілому перестали. Усе більше в них публікувалися матеріали політичної спрямованості, які розходилися з позицією Президії Ради ФПП і редакційної ради. Цілком природно, що в цій ситуації ребром постало питання про необхідність повернення Федерації прав щодо засновництва газети.

Після численних звернень до Верховної Ради ПМР і засідань Ради ФПП було ухвалене рішення: відмовити ТОВ «Редакція газети «Профспілкові вісті» у використанні слова «профспілка» і похідних від нього слів. Унаслідок чого Людмила Коваль прийняла рішення про ліквідацію товариства з обмеженою відповідальністю. Це, у свою чергу, послужило приводом для заснування нового профспілкового друкованого органу. Він був зареєстрований під назвою «Профспілки Придністров’я».

На президії Ради ФПП 27 березня 2018 року головним редактором видання затвердили Катерину Ткаченко. Тоді ж були внесені відповідні зміни до штатного розпису Федерації. Редакція газети працює як структурний підрозділ ФПП. Усі матеріали, що підлягають публікації, відтепер затверджує редколегія ФПП.

У своєму зверненні до читачів голова ФПП Віктор Іванченков окреслив основні напрямки редакційної політики цього друкованого органу: «Нова газета обрала і твердо стоїть на позиції – бути ближче до життя людини праці, її повсякденних потреб і проблем. Її завдання – об’єктивно висвітлювати різноманіття суспільно-політичних процесів, відстоювати інтереси громадян і робити свій внесок у забезпечення їх соціально-правової захищеності. Газета відкрита для полеміки та дискусій, але діалог має бути позитивним, актуальним, таким, що сприяє пошуку правильних рішень щодо злободенних проблем».

На сьогодні газета «Профспілки Придністров’я» стабільно виходить у світ, з кожним днем завойовує все більш широку аудиторію, стаючи, дійсно, помітним явищем у профспілковому русі республіки. Можна сказати, новий старий друкований орган ФПП повернувся до своїх витоків. Крім статей про діяльність Федерації та її первинних осередків, у «Профспілках Придністров’я» можна знайти й корисні матеріали з питань трудового законодавства та захисту працівниками своїх прав.

«Ми висвітлюємо всі напрямки роботи Федерації профспілок Придністров’я, діяльність первинних профспілкових організацій, а також ті гострі питання, які виникають у членських організаціях. Зокрема питання заробітної плати, звільнення працівників, охорони праці та багато інших», – розповів нам голова ФПП Віктор Іванченков.

Що ж, побажаємо газеті «Профспілки Придністров’я», її журналістам і редакційній раді творчого оптимізму, активної співпраці з читачами, високого професіоналізму, оперативності й достовірності у висвітленні життя республіки та, перш за все, – профспілкового життя, цікавих газетних публікацій.

Павло   ОСТАПЕНКО.