Молодим родинам – доступне житло

Відсутність власної оселі для кожної родини є проблемою найбільш болючою та складною, особливо для тих, хто починає самостійне сімейне життя, – для молоді. Купівля квартири на ринку нерухомості для більшості не по кишені, тому молоді сім’ї змушені жити біля батьків або поневірятися, задовольняючись найманим тимчасовим житлом. Досить часто такі труднощі спричиняють розлучення, що призводить до низки негативних наслідків соціального характеру.

У нашій державі забезпечення житлом молодих фахівців вважається першочерговим завданням, і в цьому напрямку паралельно реалізується кілька програм, спрямованих на фінансову допомогу в розв’язанні проблеми. Крім пільгового кредитування на придбання житла, для молодих сімей також функціонує Президентська програма «Доступне житло».

Нещодавно в Григоріополі в рамках цієї програми завершили ремонт і здали в експлуатацію багатоповерховий будинок, в якому своє новосілля відзначатимуть18 сімей: працівники органів внутрішніх справ, учителі та медики. Оскільки найбільш активну участь у реалізації державної програми доступного житла бере Міністерство внутрішніх справ, 50 % жильців у новому будинку становлять працівники Районного відділу внутрішних справ.

Церемонію вручення ключів власникам квартир у новому будинку приурочили до професійного свята правоохоронців, а почесними гостями заходу стали: Президент ПМР Вадим Красносельський, глава МВС Руслан Мова, заступник міністра економічного розвитку ПМР Іван Унту, заступник глави держадміністрації Григоріопольського району Валентина Ільєнкова.

Вадим Красносельський вказав на значущість того факту, що держпрограма дає можливість працівникам бюджетної сфери придбати житло, розраховуючи на свої сили та на підтримку держави. «Я впевнений, що цей будинок буде сповнений дитячого сміху, радості та веселощів, а також затишку, комфорту, спокою та гармонії. Такі програми повинні діяти в будь-якій державі, щоб дати можливість молодим людям за свою зарплату і кошти доступного кредиту придбати житло», – підкреслив Вадим Красносельський.

Мешканці нового будинку – це учасники пайового будівництва. За фінансової підтримки держави, вартість житла їм обійшлася удвічі дешевше: 1 м2 коштує 1 190 рублів (73 долари). Таким чином, однокімнатна квартира для співробітників бюджетної сфери коштує 2 500 умовних одиниць, двокімнатна – 3 500 у. о., а трикімнатна – 4 500 у. о.

Ще зовсім недавно порожня коробка з капітальними стінами заростала бур’яном, а на сьогодні – це житловий будинок з усіма вигодами, з оздобленою впорядкованою садибою. На прибудинковій території найближчим часом обладнають дитячий майданчик, встановлять альтанки, а також комплекс вуличних тренажерів, які подарував новоселам Президент.

Підтримка держави для багатьох молодих сімей є чи не єдиною можливістю і надією поліпшити свої житлові умови. Звичайно, існує низка факторів, які обов’язково потрібно враховувати, щоб відповідати вимогам таких державних проектів – це постійна робота в бюджетній сфері, стабільний заробіток та індивідуальні особливості кожної сім’ї.

Однак, чітко поставлена мета і використання всіляких шляхів її досягнення обов’язково приведуть молоду сім’ю до радісних подій у житті.

Світлана   МОРОЗ.

Фото прес-служби Президента.