Скло як окремий вид мистецтва

У Бендерському історико-краєзнавчому музеї відкрилася унікальна виставка «Історія міста в склі, кераміці, фаянсі». Експозиція, присвячена 612-й річниці утворення міста Бендери, зібрала посуд різних періодів історії – глечики, кружки, чашки, тарілки, блюда, вази та багато інших раритетних предметів. Найстаріший предмет датований XVII –XVIII сторіччям.

Старовинний посуд здатний багато чого повідати, наприклад, про певну епоху та період історії або культуру наших предків. У всі часи цінувався фарфор, колись престижно було мати в будинках кришталь. На виставці представлений посуд і радянського періоду. Чарочки-лафітники –неодмінні учасники серіалів, що відбивають побут середини минулого століття.

«У нас представлені грановані склянки, радянський пивний кухоль. Люди старшого покоління пам’ятають, що в місті були величезні бочки з написом «Пиво», «Квас» і там були півлітрові кухлі. Якщо це квас, то платили 6 копійок за 250 грамів, а скляночка – 3 копійки», – розповідає завідувач науково-методичного відділу історико-краєзнавчого музею Галина Гнояник.

В експозиції представлено 200 предметів: вироби – посуд та сувеніри – зі скла, фарфору та фаянсу. У кожного горщика або вази своя багата історія. Відкривають виставку старовинні посудини для зберігання запасів їжі, величезні корчаги та гаваноси. «Один із таких предметів приніс літній бендерчанин. Він знайшов цей експонат на горищі у будинку своєї бабусі. Ви уявіть, який вік у цих предметів! І вони якось особливо нам дорогі. Мені здається, що вони зберігають тепло рук наших предків», – зазначає фахівець.

Ще один цікавий та унікальний момент – орнамент на кожному виробі. Він передавав окреме повідомлення від майстра. Красива етнічна посудина бурлуй – невеличкий глечик для вина з вузькою шийкою, виготовлений з місцевої глини. «Це ремесло було дуже поширене, і от у XIX столітті, коли працювали знамениті Бендерські ярмарки, сюди приїжджали люди з навколишніх сіл, з Одеської, Миколаївської області. Дуже славилися роботи наших гончарів», – продовжує розповідь завідувач науково-методичного відділу історико-краєзнавчого музею.

Особливе місце в цій виставці посідають експонати зі скла –це не лише посуд, а ще й сувеніри. «Скло – це теж одне з прадавніх винаходів людства. Колись воно було дуже дорогим матеріалом, його використовували в основному для прикрас – намиста, перстенці, каблучки, сережки. Ось, наприклад, найстарішій намистинці на землі 5,5 тисячі років», – ділиться історією скла Галина Гнояник.

Виставка «Світ скла та кераміки» працюватиме до Нового року. Бендерський історичний музей чекає на всіх охочих та нагадує про особливі міри безпеки: маски, рукавички та антисептики. Щоб подорож у цікаве минуле була не тільки захопливою, а й ще безпечною.

Марія   КРАВЕЦЬ.