Етапи великого шляху

Як стверджують філософи, в будь-якому громадському русі виділяються такі його стадії (етапи): створення передумов появи руху; зародження руху; становлення руху; розгорнута діяльність або розвиток руху; апогей руху; загасання руху (така стадія настає, коли цілі здійснені або виявилося, що їх неможливо реалізувати).

Профспілки Придністров’я та організація, що представляє цей рух – ФПП (Федерація профспілок Придністров’я) – входять у соціально-політичну систему нашого суспільства як наймасовіша громадська організація республіки. Своє головне завдання придністровські профспілки визначили з перших днів свого створення – повною мірою використовувати всі можливості для соціально-економічного та правового захисту трудящих придністровців. Участь профспілок у вирішенні важливих державних проблем надає їм особливу значущість і вагомість у суспільстві.

Враховуючи всі ці фактори, ми спробували достеменно і науково відновити всі етапи «біографії» придністровських профспілок.

І етап – створення передумов появи ФПП

Історія ФПП нерозривно пов’язана з історією ПМР.

Серпень-вересень 1989 року –активна участь профспілок Лівобережжя Дністра у масових страйках проти націоналістичної політики керівництва Молдови, активна участь у роботі страйку.

Серпень 1990 року – вихід профспілкової організації Тираспольського міськвиконкому зі складу молдавських профспілок.

Вересень 1990 року – вихід профспілкових організацій Придністров’я зі складу незалежних профспілок Молдови; причини такого рішення – незгода з позицією молдовських профспілок щодо захисту інтересів трудящих Лівобережжя Дністра, прийняття дискримінаційного закону про функціонування мов, обмеження прав жителів Придністров’я за мовною ознакою.

Вересень 1990 року – створення оргкомітету з підготовки установчого з’їзду профспілок Придністров’я, що складається з 8 осіб; його очолила Маргарита Грачова, голова Тираспольського міськкомітету профспілки працівників держустанов.

ІІ етап – народження руху

18 жовтня 1990 року – проведення Установчого I з’їзду профспілок Придністров’я; прийняття Декларації про утворення ФПП, її Статуту та Програми діяльності; обрання першого голови Федерації Євгена Городничева та першої Ради ФПП у складі 22 осіб.

Лютий-березень 1991 року – остаточне формування апарату Ради.

Березень 1991 року – проведення першого засідання (пленуму) Ради ФПП.

Травень 1991 року – підписання першої Угоди між Урядом ПМРСР і Радою ФПП. Початок розвитку процесу соціального партнерства в республіці.

Листопад 1991 року – прийняття постанови Ради ФПП «Про позицію і тактику дій ФПП у зв’язку з Програмою переходу до ринку».

Листопад 1991 року – прийняття постанови Ради ФПП «Про формування, повноваження і порядок роботи президії Ради ФПП».

Грудень 1991 року – проведення першого засідання Президії Ради ФПП.

8 січня 1992 року – підписання Указу Президента ПМР «Про забезпечення прав професійних спілок в умовах переходу до ринкової економіки».

ІІІ етап – становлення руху

Лютий 1992 року – проведення установчих зборів Бендерського міського територіального об’єднання профспілок.

Лютий 1992 року – створення територіальних рад з управління курортами, з туризму та екскурсій ФПП.

Березень-серпень 1992 року – активна участь членів профспілок і профспілкового активу в захисті ПМР від агресії Республіки Молдова.

Квітень 1992 року – прийняття постанови президії Ради ФПП «Про ситуацію, що склалася в республіці після низки заяв керівництва Республіки Молдова, та завдання профспілок, що випливають з неї».

Травень 1992 року – підписання Указу Президента ПМР «Про введення 40-годинного робочого тижня на території республіки» (підстава –  Угоди між Радою ФПП та Урядом ПМР).

Травень 1992 року – вихід у світ першого номера газети «Профсоюзные вести».

Травень 1992 року – виступ голови ФПП Євгена Городничева на засіданні президії Ради Московської Федерації профспілок і прийняття постанови «Про підсумки Надзвичайного з’їзду трудящих Придністров’я».

   Липень 1992 року – виступ інструктора організаційного відділу Ради ФПП Миколи Смоленського на засіданні президії Ради Федерації незалежних профспілок Росії та прийняття Звернення до громадян, трудових колективів, профспілкових організацій Росії про події в Придністров’ї.

Липень 1992 року – прийняття постанови президії Ради ФПП «Про участь організацій та органів ФПП у відновленні виробничої бази й житлофонду ПМР».

Жовтень 1992 року – прийняття під юрисдикцію ФПП міських і районних добровільних фізкультурно-спортивних товариств профспілок.

Січень 1993 року – прийняття постанови президії Ради ФПП «Про ставлення Ради ФПП до підготовки та проведення приватизації в Придністров’ї».

24 квітня 1993 року – проведення VIII Пленуму Ради ФПП; обрання Володимира Сохіна головою ФПП.

Травень 1993 року – прийняття під юрисдикцію ФПП міських і районних бюро подорожей та екскурсій.

Червень 1993 року – прийняття Верховною Радою ПМР пакета законів, які є основою діяльності ФПП: «Про колективні договори та угоди», «Про охорону та безпеку праці». «Про професійні спілки, права та гарантії їхньої діяльності».

Жовтень 1993 року – підписання Договору про співпрацю між Радою ФПП і Радою Московської Федерації профспілок.

Листопад 1993 року – проведення IX пленуму Ради ФПП, прийняття постанови «Про Концепцію розвитку ФПП, вдосконалення її організаційної структури та програму дій профспілок у сучасних умовах».

Грудень 1993 року – прийняття під юрисдикцію ФПП оздоровчого табору «Вікторія» (Меренешти).

Павло   ОСТАПЕНКО.