Тиждень науки в ПДУ

З 9 до 15 листопада в Придністровському держуніверситеті тривав Міжнародний тиждень науки та миру. Конференції міжнародного рівня, наукові семінари, виставки робіт університетських учених відбулися переважно в дистанційному форматі.

Цього року через карантин вишу довелося відмовитися від традиційного наукового фестивалю, але на допомогу прийшли сучасні технології онлайн-конференцій. Детальніше про наукове життя держуніверситету розповіла проректор ПДУ з науково-інноваційної роботи Ірина Толмачова.

«Це багаторічна традиція організовувати наукові заходи в рамках Міжнародного тижня науки та культури. 12 структурних підрозділів університету – 8 факультетів, 2 інститути та 2 філії проводять понад 40 наукових заходів: Міжнародні та республіканські конференції, наукові семінари за темами кафедр, аспірантів, виставки наукової літератури та результатів досліджень», – зазначила проректор ПДУ.

У 2019 році в університеті над темами, включеними в державні замовлення, працювали 25 науково-дослідних лабораторій. Результатами їхньої діяльності стали: 11 об’єктів інтелектуальної власності, 359 наукових статей і 25 монографій.

«Зазвичай університет щороку відзначає й День науки нашої держави, який припадає на 8 лютого. У рамках цьогорічного Тижня організували виступи завідувачів НДЛ університету з наданням результатів досліджень широкому загалу», – поділилась Ірина Толмачова.

Нинішнього року укладено цивільно-правові договори з замовниками на виконання 19 тем науково-дослідних робіт. Реалізація завдання розподілилася поміж лабораторіями: фундаментальні теоретичні праці ведуть 6, а 13 лабораторій виконують прикладні дослідження. Результати їхніх напрацювань, особливо фундаментального характеру, визнані на міжнародному рівні. Наукові дослідження в університеті організовані також і в рамках 100 кафедр факультетів, інститутів та філій.

Нині держава приділяє велику увагу розвитку науки та впровадженню результатів досліджень і винаходів у практичне життя. На розвиток науки в наступному році до бюджету планується закласти кошти не тільки на оплату праці співробітників, а й на оновлення обладнання лабораторій.

«ПДУ ось уже 30 років є визнаним провідним науковим центром ПМР. У Стратегії розвитку університету на період до 2022 року, прийнятій Ученою радою у 2017-му, вперше чітко визначена головна місія ПДУ: підготовка конкурентоспроможних фахівців для галузей народного господарства, науково-педагогічних кадрів для самого університету, інших вишів і НДЛ, а також активне сприяння інноваційному розвитку республіки засобами науки», –наголосила проректор з науково-інноваційної роботи.

Центральним заходом тижня Ірина Толмачова вважає науковий форум, подію міжнародного рівня, «Науково-практичні основи професійного самовизначення особистості в сучасних умовах», присвячену 90-річчю ПДУ імені Т. Г. Шевченка. Міністерство просвіти спільно з НДЛ «Психолого-педагогічне проектування» розробило й затвердило нормативно-правові акти, документи рекомендаційного, методичного, навчального характеру. Це дало новий розвиток такого напрямку, як психолого-педагогічний супровід професійного самовизначення особистості.

Проректор також згадала й підписання Меморандуму про взаєморозуміння та співробітництво з Президентською бібліотекою ім. Б. Єльцина, яке теж відбулося в рамках тижня науки. Відтепер студенти, магістри та аспіранти ВНЗ зможуть використовувати великі ресурси Президентської бібліотеки у своїх наукових (тематичних, курсових і кваліфікаційних) працях.

Катерина   ОЛЬШАНСЬКА.

Фото з сайту ПДУ.

На фото Iрина Толмачова.