Підтримка архівної галузі – у пріоритеті держави

Останнім часом керівництво ПМР приділяє багато уваги збереженню історико-культурної спадщини. Значну частину роботи з реалізації цього питання виконує Державна служба управління документацією та архівами Придністров’я.

У Тирасполі 20 листопада відбулося прийняття-передання акту про закінчення капітального ремонту покрівлі об’єкта, розташованого на вулиці Текстильників, 36.

Зі слів заступника керівника профільної служби Тамари Мокан, за дорученням Президента ПМР Вадима Красносельського у зв’язку з виниклими проблемами недостатності архівних площ Державній службі управління документацією та архівами ПМР у 2018 році

передали частину будівлі на вулиці Текстильників, 36. «Введення в експлуатацію будівлі загальною площею 1 170 м² дасть можливість на кілька десятиліть позбавитися проблеми браку архівних площ, створити систему гарантованого збереження Архівного фонду ПМР на паперових та електронних носіях та організувати всебічне використання архівних документів в інтересах держави, суспільства і громадянина», – пояснила Тамара Анатоліївна.

У виділеному приміщенні після переобладнання розміститься архівний комплекс, який відповідатиме всім необхідним технологічним вимогам щодо архівозбереження документів на різних видах носіїв.

Як розповіла Тамара Мокан, фінансування робіт з ремонту покрівлі здійснювалося в рамках Державної програми розвитку архівної галузі на 2021–2023 рр. Було вирішено вже цього року розпочати необхідні роботи.

Державна програма націлена на забезпечення схоронності й підвищення рівня безпеки Архівного фонду республіки, технічне переоснащення та укомплектування обладнанням органів системи архівної галузі, створення умов для роботи фахівців державних архівів з урахуванням сучасних вимог щодо взаємодії в системі електронного урядування, міжвідомчого електронного документообігу та Порталу державних послуг.

Заступник начальника держслужби зазначила, що передбачається й розширення архівних площ, яке покриє потребу в просторі для зберігання документів на десятки років вперед.

У рамках реалізації програми – ремонт приміщень архівних установ, у тому числі й будівлі профільної Держслужби, встановлення в будинках державних архівів охоронної та протипожежної сигналізації, переобладнання архівосховища сучасними стелажними комплексами.

Також закуповуватиметься оргтехніка та спеціалізоване устаткування для забезпечення приймання, перенесення, зберігання і використання аудіовізуальних та електронних документів на електронних носіях. У планах на майбутнє – створення страхового фонду і фонду використання копій особливо цінних документів, а також розроблення електронної наукової та інформаційно-пошукової системи по комплексах документів Архівного фонду.

Крім того, для забезпечення документообігу з виконання запитів громадян усі архіви матимуть широкосмуговий доступ до глобальної мережі Інтернет і серверів. Планується розвивати й систему електронного міжархівного документообігу з приймання і виконання запитів громадян за схемою «Одне архівне вікно» і систему інформування громадян через сайт Державної служби управління документацією та архівами.

Володимир   ДАНИЛОВ.

Фото Державної служби управлiння документацією та архівами.