Маски як засіб збереження здоров’я

На робочій нараді 19 листопада Президент Вадим Красносельський звернув увагу співрозмовників на необхідність дотримання правил індивідуального захисту громадянами Придністров’я. Правила передбачають носіння масок в місцях великого скупчення людей, а у громадському транспорті – й рукавичок.

Чи може врятувати медична маска від коронавірусу?

Загальноприйнята думка стверджує, що маски треба носити хворим, а також тим, хто був у контакті з хворими. Вчені Единбурзького університету ще 3 роки тому, задовго до появи COVID-19, провели дослідження, щоб з’ясувати, наскільки маски допомагають у разі забрудненні повітря. Смог, чад, неприємні запахи свідчать зазвичай про те, що повітря насичене мікрочастинками, небезпечними для здоров’я. Якщо надіти маску або респіратор – чи допоможе це убезпечитися від них?

Результати досліджень вказують на користь ефективності масок, оскільки  найпримітивніша з них зупиняє до 80 % мікрочастинок, респіратори – в середньому 95 %, а в разі загазованості стовідсотковий захист забезпечує лише протигаз.

Якщо врахувати, що лікарі всіх країн світу працюють з інфікованими пацієнтами все-таки не в протигазах, а в респіраторах і масках, віруси за своїми фізичними властивостями швидше належать до мікрочастинок, ніж до газів. А раз так – маски проти них недаремні. Отже, їх варто носити всім – і здоровим, і хворим. Так, на сто відсотків вони не захищають, але навіть якщо тільки на 80 % – то це вже непогано.

Загальні правила користування медичними масками

Захистом № 1 для повсякденного ужитку є звичайна медична маска, яка під час держреєстрації проходить численні випробування для перевірки на ефективність. Вона виготовляється з тришарового спеціального матеріалу, не пропускає біоактивну рідину й має високі антибактеріальні властивості. Купуючи такий засіб захисту, треба звертати увагу на назву виробу: «медична маска». Всі інші маски, які тепер можна зустріти в найрізноманітніших магазинах, можна назвати захисними, бар’єрними, гігієнічними. Неякісна маска не тільки не захищає від вірусу, але і створює помилкове відчуття безпеки. Маска повинна щільно прилягати до обличчя; до маски не варто торкатися руками; оптимальний час носіння маски – 40–60 хвилин, а потім слід поміняти її на нову; використану маску необхідно викинути, а руки ретельно вимити з милом.

Уляна   БОНДАРЧУК.