ПРИДНІСТРОВ’Я в боротьбі проти ВІЛ

У всьому світі день боротьби зі СНІДом відзначають 1 грудня. Упродовж десятиліть ця тема для жителів планети Земля залишається актуальною, адже на сьогодні загальносвітова кількість людей, що живуть з діагнозом ВІЛ, становить майже 38 мільйонів. Від захворювань, пов’язаних зі СНІДом, померли 770 000. У Придністров’ї наприкінці листопада стартує декада боротьби з ВІЛ, яка триватиме до 15 грудня.

ВІЛ – не вирок! І вже давно. Людина з таким захворюванням, за необхідного лікування, може прожити десятки років. Це вже не чума XXI століття – заразитися цією інфекцією може кожен, незалежно від віку, статі чи соціального статусу. Ця хвороба може торкнутися кожного. Саме тому важливою є діагностика та виявлення інфекції на ранній стадії. Що швидше почати лікування, то більше шансів прожити довге та повноцінне життя.

У Придністров’ї на диспансерному обліку перебувають 3 829 осіб, які живуть з ВІЛ або хворих на СНІД. Тільки за минулі 9 місяців цього року виявлено 116 випадків ВІЛ-інфекції, а померла від неї 61 людина.

Тема боротьби з ВІЛ/СНІДом для нашої республіки залишається актуальною. Саме тому в рамках Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом у Придністров’ї щорічно проводиться спеціальна декада, і щоразу під різними гаслами. У 2020 році був оголошений девіз «У твоїх силах зупинити епідемію ВІЛ. Знай свій статус!». Головне завдання кампанії – масове експрес-тестування. Дізнатися свій ВІЛ-статус може будь-хто, вся процедура є анонімною. У рамках декади на базі Центру з боротьби та профілактики зі СНІДом та інфекційними захворюваннями кожен зможе перевіритися на ВІЛ або гепатит C. «ВІЛ є підступною інфекцією: протягом тривалого часу вона не проявляється ніяк, тобто є безсимптомною. Людина може навіть не підозрювати про те, що вона ВІЛ-інфікована, але вона вже може інфікувати своє близьке оточення. Тому, щоб убезпечити в першу чергу себе і своїх близьких, ми закликаємо кожного, хто практикував ризиковану поведінку або підозрює, що в нього може бути ВІЛ-інфекція, щоб він пішов і обстежився на її наявність», – зазначив керівник Центру Олександр Гончар.

Фахівці вважають, що однією з головних проблем у питанні ВІЛ/СНІД є низька інформованість громадян. Люди часто не знають елементарного: як передається хвороба, як відбувається процес лікування, куди можна звернутися зі своєю проблемою. Саме тому одним із головних завдань щорічної декади з боротьби з цим захворюванням є інформування. Так, співробітники Центру роздають своїм відвідувачам спеціальні змістовні буклети з корисними матеріалами: роботами вчених і дослідників протягом десятиліть. Також фахівці готові особисто відповісти на всі запитання. Заплановані й онлайн-лекції фахівців у освітніх установах на тему профілактики ВІЛ серед молоді. Можливі й бесіди з людьми, які живуть з ВІЛ – як особистий приклад тих, хто доводить: з цією хворобою жити можна!

«Своєчасне лікування знижує ризики до мінімуму. У людини просто з’являється ще один щоденний ритуал – приймати ліки, як, наприклад, чистити зуби або снідати», – відзначають фахівці. Антиретровірусне лікування знижує активність вірусу в організмі людини, тобто він зберігається, але не розвивається і не завдає шкоди імунній системі.

Що стосується самого тестування, то воно проходитиме з дотриманням усіх епідеміологічних норм: обов’язкового вимірювання температури, обробки рук засобами дезінфекції та соціальної дистанції. Фахівці ще раз нагадують, що тестування абсолютно анонімне.

Декада боротьби з ВІЛ у Придністров’ї триватиме до 15 грудня. Анонімне тестування кожен охочий може зробити в Республіканському Центрі боротьби зі СНІДом та інфекційними захворюваннями.

Телефон для довідок – 0 (533) 5-80-34.

Леся   ПОТОЦЬКА.

Фото IА «Новости Приднестровья».