Благородний вчинок доступний кожному

У Республіканській клінічній лікарні (РКЛ) повідомили про значне скорочення запасів до-норської крові, що сталася через пандемію. Кров украй необхідна гематологічним та онкологічним пацієнтам, людям з травмами. Переливання також потрібне під час операцій і пологів. Для лікування коронавірусної пневмонії теж використовується кров і плазма. В умовах їх дефіциту життя пацієнтів під загрозою.

В інтерв’ю нашому кореспондентові завідувач відділення переливання крові РКЛ Леся Калиндрузь розповіла, що навесні за аналогічної ситуації на допомогу їм прийшли понад 300 співробітників Міністерства оборони та Міністерства внутрішніх справ ПМР. Вони ж і здали необхідну кількість крові.

Карантинні обмеження, що сталися через COVID-19, призвели до того, що запаси крові поповнюються завдяки постійним донорам, тоді як ті, хто міг би врятувати чиєсь життя, маючи відповідну групу крові, просто перестали приходити. Та боятися нема чого, тому що у відділеннях переливання крові завжди дотримуються високої міри безпеки: самі співробітники одягнені у спеціальні халати, маски, забезпечені санітайзерами, рукавичками та окулярами. У приміщеннях постійно ведеться обробка всіх поверхонь спеціальними розчинами. У місцях перебування та прийому донорів установлені додаткові кварцові лампи.

В умовах карантину перед забором крові співробітники відділення проводять роз’яснювальну роботу з донорами про необхідність використання масок і дотримання дистанції, а також вимірюють температуру і збирають епідеміологічний анамнез. На кожному етапі прийому здійснюється обробка рук дезінфекційними засобами.

Леся Миколаївна вважає, що благородні вчинки доступні кожному, та все ж існують певні обмеження. Вона поділилася  деякими «таємницями» щодо донорства. Виявляється, що стати донором можуть особи віком від 18 до 59 років включно, до того їхня вага має бути не менша як 55 кг. Важливо не мати гострих захворювань, в тому числі гострих респіраторно-вірусних інфекцій, гострих респіраторних захворювань, ангіни та інших проблем з верхніми дихальними шляхами. Забороняється здавати кров людям з харчовими отруєннями, травмами, серйозними хронічними захворюваннями.

За годину до процедури не можна курити, за 48 годин до здачі крові заборонено вживати алкоголь. Обов’язково треба виспатися і поснідати солодким чаєм, сухим печивом, кашею на воді. Напередодні слід обмежити вживання жирної та смаженої їжі, відмовитися від анальгетиків, аспірину, а також ліків на їхній основі.

Статусу активного донора людина набуває після того, як здасть кров чотири рази протягом одного року. Загалом, жінкам можна виступити в ролі «рятувальника» чотири рази на рік, а чоловікам – п’ять разів щорічно.

Після 40 кровоздач оформляється звання «Почесний донор» та вручається медаль, заснована Президентом ПМР. З 2008 року такі нагороди щороку отримують понад тридцять донорів.

Охочі здати кров приймаються без попереднього запису. При собі їм необхідно мати документ, що посвідчує особу (для тих, хто приходить уперше), маску і рукавички.

Контактні телефони для потенційних донорів:

м. Тирасполь – 0 (533) 2-55-05;

м. Рибниця – 0 (555) 4-39-06 або 0 (555) 4-32-04;

м. Бендери – 0 (552) 4-47-07.

Аліса   КОХАНОВА.

Фото автора.

На фото Леся Калиндрузь.