Не соромтеся звертатися до психолога

Психологія останнім часом стала галуззю знань, надзвичайно популярною в нашому суспільстві. Водночас слово «психологія» все ще оповите завісою таємниці для людей, які не читали книг з психології та не стикалися з психологами на практиці. Їх цінують, поважають, але побоюються, вважаючи, що психолог «наскрізь бачить людину».

За словами завідувача кафедри психології факультету педагогіки та психології ПДУ ім. Т. Г. Шевченка Вікторії Кучерявенко, нині багато людей не можуть точно повідомити, хто такий психолог, що він робить і яку користь дає, однак виявляють зацікавленість, мабуть, перебуваючи під магічною дією слова «психолог».

«Основна функція психолога – це, перш за все, супровід особистості. Ми ніби йдемо поруч, допомагаємо в ті важкі життєві моменти, з якими людина самостійно впоратися не може. Психолог –це такий професіонал, який допомагає ці внутрішні ресурси розкрити та знайти рішення в будь-якій складній життєвій ситуації», –розповіла Вікторія Іванівна. Вона зазначила, що поточний рік став справжнім випробуванням для всього світу у зв’язку з пандемією коронавірусу. «Якщо говорити про душевний і фізичний стан придністровців, то, безсумнівно, всі зміни в особистому та суспільному житті торкнулися і нас. Ми, так само як і всі, відчували негативні переживання з приводу нових і незрозумілих реалій. Та необхідно зазначити, що з самого початку психологи Придністров’я вели системну роботу з надання психологічної допомоги населенню», – пояснила фахівець.

Вікторія Кучерявенко зауважила, що є приклади, коли психолога найчастіше плутають з лікарем (психіатром), і тому, як правило, соромляться звернутися до фахівця подібного роду. Для цього потрібно знати, що психолог працює з нормою, а психіатр – уже з патологією.

Правильному розумінню заважають також і ті обставини, що з’явилося багато людей, наприклад, астрологів, хіромантів, ворожок, які нерідко називають себе психологами.

Професійний психолог – це фахівець з психологічною освітою, який володіє методами оцінки психічних явищ і вміннями їх коригувати. Він об’єктивний і допомагає побачити проблему клієнта з боку, без емоцій і прихильностей, як це може бути у життєвих психологів (колеги, подруги або мами).

На думку Вікторії Іванівни, професійне володіння різними техніками, методами під час визначення та розв’язання проблеми клієнта і є тим головним критерієм, який відрізняє професійного психолога від життєвого.

Олександр  ЗАЙЧУК.

Фото автора.

На фото Вікторія Кучерявенко.