Нагороди хранителям нашого життя та здоров’я

Щорічний міський конкурс «Бендерський п’єдестал» виявив кращих у своїй професії. Захід проводять традиційно на честь Дня міста. Участь у ньому беруть працівники та керівники організацій, установ, підприємств різних організаційно-правових форм, виконавчих органів державної влади, органів місцевого самоврядування. Всіх їх об’єднує те, що вони відзначилися особливими заслугами перед містом.

Цього року через пандемію традиційний конкурс був незвичайним: 10 лауреатів визначали у п’яти номінаціях – по кілька осіб у кожній. На «Бендерський п’єдестал» піднялися ті, хто у 2020-му був на передовій у боротьбі з коронавірусною інфекцією і зробив вагомий внесок у збереження життя та здоров’я громадян Придністров’я.

Пандемія змусила жити та працювати жителів Придністров’я в особливих умовах – уся республіка пристосовувалася до нової реальності. У період карантину свідомі бендерчани підтримували порядок і безпеку в місті.

Головними учасниками конкурсу стали лікарі, вчителі, працівники правоохоронних органів, керівники підприємств. Варто зазначити, що половина нагороджених – медичні працівники. «Я абсолютно не очікувала, що переможу в цьому конкурсі, але мені дуже приємно», –сказала нашому кореспондентові на іншому кінці дроту телефону Тетяна Гамурар. Лікар виїзної бригади регіональної станції швидкої медичної допомоги дає інтерв’ю дистанційно – телефоном. Ще недавно вона одна з перших допомагала хворим, а тепер турбота й догляд потрібні їй самій.

У період пандемії Тетяна Дмитрівна працювала цілодобово – на день було понад 30 викликів. У травні Тетяна Гамурар потрапила під удар пандемії – захворіла на коронавірус. «Хоча це незнайома хвороба, мені не було страшно. Після одужання я знову повернулася до роботи», – розповіла лікар. Вона продовжувала працювати з останніх сил, а влітку було ще складніше: на кожен виклик бригада швидкої допомоги виїжджала тільки в захисних костюмах, масках, рукавичках, екранах. Виснажлива робота знову позначилася на організмі  Тетяни Дмитрівни та похитнула її здоров’я. Як підсумок, пневмонія, реанімація, відновлення. Нині лікар Тетяна одужує й набирається сил, щоб надалі знову допомагати людям. «Я люблю працювати з людьми й допомагати їм. Це моє покликання. Якби мені знову довелося обирати професію, я ще раз вибрала б лікарську справу і нічого не змінила б», – підсумувала Тетяна Гамурар.

Вона багато років працювала лікарем приймального відділення Бендерської центральної міської лікарні, а з 1997 року – ще й на станції швидкої допомоги. За останній рік вона провела 20 успішних реанімаційних заходів та кардіоверсій.

За кожним переможцем конкурсу «Бендерський п’єдестал» стоїть своя історія подвигу, про кожен з яких потрібно розповідати, адже люди не залишилися осторонь, коли республіку спіткало невідоме сьогодення. «Був період, коли тільки починалася коронавірусна інфекція, й тоді говорили всім, особливо людям віком 60+, що можна вдома залишатися, не працювати, а я не могла, тому що я щось можу ще зробити, у мене є і досвід, і знання, і бажання», –зазначила лауреат конкурсу, завідувач четвертої поліклініки м. Бендери Тамара Шевцова.

Цього року урочиста церемонія вшанування лауреатів «Бендерського п’єдесталу» відбулася в режимі онлайн. Організатори – Бендерська держадміністрація – постаралися створити святкову атмосферу. Нагороди знайшли своїх володарів. Фото лауреатів конкурсу розмістили в центрі Бендер на Дошці пошани. Тепер кожен містянин може побачити своїх героїв.

Леся   ПОТОЦЬКА.

Фото з сайту держадмiнiстрацiї м.Бендери.

На фото Тетяна Гамурар.