ЗАХИСТИТИ ТА НЕГАЙНО ВИЗНАТИ (огляд відносин, що формуються між ПМР і РМ)

ЗАЯВА М. САНДУ

Новообраний президент Молдови Майя Санду 20 листопада дала гучне інтерв’ю українському виданню «Европейская правда». Серед безлічі порушених тем одне з основних питань стосувалося врегулювання конфлікту в Придністров’ї. Правда, бачення цього «врегулювання» вона розуміє занадто специфічно. Новий глава РМ впевнена в тому, що формат вирішення конфлікту буде знайдений. «Він повинен бути мирним і включати повне виведення російських військ з території Молдови. Ми про це завжди говорили, й ми будемо говорити й далі», – заявила вона. У цьому контексті Майя Санду виступила проти федералізації Молдови. «Я виступаю проти федералізації Молдови, я не підтримую варіанти, які пропонував Ігор Додон з його партією. Тому що вони не давали чітких пропозицій, але в основі своїй припускали федералізацію», – підкреслила вона.

Крім того, новий керівник Молдови з прикрістю констатувала, що Придністров’я підтримується Росією. «У тому числі й постачанням безкоштовного газу, і багатьма іншими способами. Молдова не визнає за собою борг за постачання російського газу в Придністров’ї», – резюмувала Майя Санду. І нарешті, немов контрольний постріл опоненту в голову, новообраний президент РМ закликала владу Києва посилити свою політику відносно Лівобережжя Молдови.

РЕАКЦІЯ РОСІЇ

Ця заява викликала бурхливу реакцію в ПМР, РФ і РМ. Голова Комісії Ради Федерації РФ з інформаційної політики Олексій Пушков у своєму Twitter-акаунті слова Майї Санду так прокоментував: «Санду закликає до виведення російських миротворців з Придністров’я. Та саме їхня присутність є гарантією миру в регіоні й захисту людей, що живуть там. 220 тисяч з них – наші громадяни. Їхні інтереси, їхня безпека важливіша за гучні заяви нового президента Молдови».

А колега О. Пушкова по Раді Федерації Андрій Клімов зазначив, що виведення миротворців може призвести до ескалації конфлікту. «Якщо вони звідти вийдуть, то там може початися нова гаряча стадія конфлікту, від якого не буде приємно нікому», – підкреслив він. При цьому А. Клімов зазначив, що російська сторона завжди готова розв’язувати питання в політико-дипломатичній площині. Він додав, що РМ варто відмовитися від прагнення догодити політичному курсу США, які не піклуються про людей, що мешкають у Придністров’ї.

«Перш за все хотів би зауважити, що просто так, за однією заявою Санду, яка ще не вступила на посаду, шарахатися і виводити миротворців Росія, звичайно ж, не буде, – заявив перший заступник голови комітету Держдуми у справах СНД Костянтин Затулін. – Наші миротворці сьогодні охороняють не Санду, а мир в регіоні, в тому числі безпеку десятків тисяч громадян Росії, які живуть у Придністров’ї, та й у Молдові теж. Пані Санду ще не встигла розібратися з поточними справами, ще не встигла вступити на посаду, а вже зробила масу заяв, кожна з яких здатна серйозно ускладнити її майбутні взаємовідносини з Росією».

Він пояснив, що за наявності таких політиків, як Санду та її однодумці, присутність у регіоні російських миротворців протверезить їх від бажання застосувати до Придністров’я будь-які репресивні заходи. Особливо з урахуванням досвіду вирішення конфлікту в Нагірному Карабасі. «Я нічого не маю проти розвитку взаємовідносин Молдови з Румунією. Однак значна частина однодумців Майї Санду байдуже ставиться до суверенітету власної країни, вона спить і бачить її включення до складу Румунії. При цьому хотіла б прийти туди з Придністров’ям, яке ні в яку Румунію не збирається. Що далі розвиватиметься подібна активність, то менше шансів для інтеграції Придністров’я в Молдову. Це повинна зрозуміти Майя Санду», – підкреслив політик.

«Комсомольская правда» в Молдові свій матеріал на порушену тему назвала дуже образно: «Санду любить «гаряче». У ньому газета ознайомила своїх читачів з думкою члена комітету Держдуми з міжнародних справ Олени Паніної, яка вважає, що заяву Майї Санду про необхідність виведення російських миротворців з Придністров’я ніколи не приймуть у Тирасполі, оскільки це веде до розморожування придністровського конфлікту. «Санду хоче, щоб російські миротворці пішли з Придністров’я і при цьому з порога відкидає сценарій федералізації, за допомогою якого можна забезпечити баланс інтересів і довгостроковий мир. Що пропонують жителям Придністров’я натомість? За фактом – повернення до ситуації 1992 року, коли розгорівся кривавий конфлікт, що забрав життя тисяч людей. У наявності перспектива розморожування конфлікту з подальшим виходом на гарячу фазу, щоб там не говорила Санду про своє бажання вирішувати справу мирним шляхом», – сказала О. Паніна.

Видатний російський політолог Євген Сатановський у своєму Telegram-каналі «Армагеддонич» також дав різку оцінку заяві Майї Санду. «Висловилася вона передбачувано. Нерозумно, нахабно, але її заради цього і ставили. У неї завдання просте: все пострадянське вирубати, все, що її країну пов’язує з Росією, розірвати, все, що нагадує про спільне минуле, знищити. Увагу на таких звертати – багато честі, хоча враховувати варто. А то зовсім знахабніла дівчина», – заявив експерт.

У разі, якщо Майя Санду переступить дозволене в питаннях перебування миротворчого контингенту Росії в Придністров’ї, Москва буде змушена висадити в Одеській області російський десант, який кидком подолає сто кілометрів до мети. Про це заявив провідний військовий експерт РФ, доктор військових наук Костянтин Сівков в інтерв’ю молдовському ІА EADaily. Він зазначив, що Кремль втрутився в конфлікт між Азербайджаном і Вірменією навколо Нагірного Карабаху, не оглядаючись на те, що там не було громадян Росії. А ось у Придністров’ї проживає понад 200 тис. осіб з російськими паспортами. Якщо Київ і Кишинів спробують їх ізолювати від зовнішнього світу, «грізного мовчання» не буде. Росія боротиметься до кінця.

Закінчимо російську частину огляду словами Володимира Жириновського, який заявив нещодавно незалежному інтернет-виданню Cenzura.md.: «Наше завдання – захистити Придністров’я і негайно його визнати. Вони просяться до складу Росії».

РЕАКЦІЯ МОЛДОВИ

У своєму інтерв’ю телеканалу NTV Moldova тепер уже екс-президент Молдови Ігор Додон заяву Майї Санду про виведення миротворців Росії з Придністров’я та її заклик до Києва посилити політику на адресу нашої республіки назвав серйозною помилкою. «Вона вже до інавгурації каже, що миротворців

потрібно терміново прибирати з Дністра і що українцям треба жорсткіше тиснути на Придністров’я, Донбас тощо. Це що за заклик обраного президента – в країні, де у нас самих не вирішено ще придністровський конфлікт, у країні, де 35–40 % російськомовного населення? Я вважаю, що це її серйозна помилка», –сказав Ігор Додон у прямому ефірі. Він підкреслив, що більшість громадян Молдови підтримує збереження хороших зв’язків як з Росією, так і з ЄС. На його думку, антиросійська політика згубно позначиться на Молдові й на тому політику, який буде її проводити.

Відомий молдавський письменник і журналіст Валерій Реніце прокоментував заяву Майї Санду з особистих позицій, повідомляє ІА eNews. «Вона не має наміру шукати з придністровцями шляхи вирішення придністровського конфлікту. Для експертів абсолютно ясно, що відхід від прямих переговорів з Тирасполем –максимальне наближення до нового конфлікту. Як це робиться? У 1992 році приводом (не причиною) стало побиття депутатів Придністров’я біля входу молдавського парламенту. Тепер можна влаштувати провокацію за прикладом Варницького інциденту в день виборів. Не втрутилася б там вчасно поліція і спецпідрозділи, не уникли б крові. Всі ці дні мені радили змінити свою оцінку цього інциденту і перестати бути таким суворим до новообраного президента. Радили й учені, й колишні члени ОКК, і навіть Іон Суручану. У мене двоє дорослих синів, І я не хочу, щоб вони пішли воювати через короткозору і злочинну політику Майї Санду», – сказав він ІА eNews.

А от молдовський політолог Віталій Андріївський вважає, що заява Майї Санду була неправильно витлумачена. У Придністров’ї, крім миротворчої місії Росії, перебуває Оперативна група російських військ, що охороняє військові склади в селі Колбасна. На складах міститься 20 тисяч тонн боєприпасів, звезених сюди на зберігання після того, як російські війська вийшли з країн Варшавського договору. Це російське угруповання військ має покинути Придністров’я після утилізації всіх снарядів. Саме її й мала на увазі Майя Санду, вважає В. Андріївський.

ВИРУЮЧІ СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ

Вибухнули реакцією на заяву нового президента РМ і соціальні мережі. Користувачі опублікували свої думки в Twitter і Facebook. «Виведення миротворців з Придністров’я не відбудеться. Російські миротворці перебувають там з метою порятунку людських життів», –пише англійською мовою західний користувач, який позначив себе ніком «Steve H». «Придністров’я – смілива і багатонаціональна республіка. Вона ніким не окупована, а стоїть під захистом ВР РФ», – продовжує тему Віктор Панов. «Ти дивись, яка фіфа ця Санду, ще на посаду не вступила, а вже розкомандувалася», – іронізує Сергій К. «А чого ви чекали від прорумунської кухарки? Вибираючи румунку главою країни, ти стаєш румуном… Усе чесно», – відповідає співрозмовникам Калач Пшеничний.

«Тож у тому й фішка, що їм (Заходу) не потрібен мир у регіоні. Їм треба напасти на Придністров’я, вирізати й вигнати росіян», – упевнений Ё-моё. «Вона зразково лукава, тому що під час виборчої кампанії заявляла про своє бажання вести конструктивні відносини з Росією. Та тепер у неї наявні антиросійські наміри», – пише ан. «От і початок конструктивної розмови з Росією, – тему продовжує Сергій К. – А як вона починала: я за рівні й конструктивні відносини з усіма країнами, включаючи Росію. Хоча навіть у цій своїй промові Росію вона якось відсунула, ну, так якось убік, а потім відразу кинулася в посольство України висловити свою лояльність і сказати, що у наших країн багато однакових питань, які тепер вони розв’язуватимуть разом. Не важко здогадатися, що це за питання і конкретно кого вони стосуються. Тепер вони разом робитимуть капості Росії».

«Дівчина погарячкувала. Не врахувала, що після такого її «ходу конем» Молдова може втратити й деякі свої території. Як Україна після майдану. Причому не тільки Придністров’я», – зауважує Світлана Іванівна. «Що б не заявляла Санду, антиросійська позиція для Молдови невигідна в будь-якому випадку. По-перше, а чого, власне, поганого в російських миротворцях? У них у Молдові ніби невирішений свій конфлікт, який, очевидно, не залагодити без допомоги ззовні. По-друге, 35 % російськомовного населення в країні – це все-таки значна цифра, погодьтеся? Вести власну політику, зрозуміло, чудово, тільки наші країни повинні встановити мирний продуктивний діалог, виключно на взаємних підставах», – підбиває підсумок обговорення Вадим П.

На завершення нагадаємо: відповідно до Угоди про принципи мирного врегулювання молдо-придністровського конфлікту, російські миротворці повинні перебувати в нашій республіці до повного вирішення конфлікту. У поточному році виповнилося 28 років з початку миротворчої операції в Придністров’ї. Мир у зоні конфлікту підтримують 402 російських військовослужбовці, 492 придністровських, 355 молдовських і 10 військових спостерігачів від України. Службу миротворці несуть на 15 постах і КПП, розміщених на ключових ділянках зони безпеки.

НЕ ТРЕБА ПОСПІШАТИ З ВИСНОВКАМИ

Наприкінці минулого тижня відбулося важливе інтерв’ю з Президентом ПМР Вадимом Красносельським. Глава держави відповів на багато запитань, що нас хвилюють, з абсолютно різних проблем, у тому числі про зовнішню політику, зокрема, обрання нового Президента РМ, заяву Майї Санду і перспективи продовження переговорного процесу.

На запитання, що буде у відносинах Кишинева і Тирасполя після заяви Майї Санду про необхідність виведення російських миротворців з Придністров’я, він відповів докладно: «На мою думку, не треба поспішати з висновками. Ви теж повинні правильно оцінювати ситуацію й розуміти, що у пані Санду був дуже складний передвиборчий період, серйозне нервове напруження, величезне навантаження. Ось розрядка напруженості, ось обраний президент і ось усі ці заяви. Тож треба зробити крок назад, не сприймати первинні заяви серйозно.

Я все-таки переконаний, що у всіх політиків, які прийдуть до влади в Молдові, переважатиме здоровий глузд і розуміння того, що без переговорів процес діалогу неможливий. Переговорний процес – це не мітинг, розумієте? Одними гаслами тут справі не допоможеш. Необхідний практичний результат, необхідна практична робота над тими питаннями, які стоять на порядку денному. І не тільки у президента, а у робочих груп у форматі «5+2». Молдові необхідно реалізувати раніше взяті на себе зобов’язання. Нагадаю, що Придністров’я всі зобов’язання виконало. А ці гасла, це так, знаєте, аби поговорити. Треба дати шанс, треба запастися терпінням, а далі подивимося. Ми готові до діалогу з будь-якою посадовою особою в Молдові, кому молдавський народ надав довіру, в цьому випадку – з пані Санду».

Наш Президент закликав керівництво Молдови почати розв’язувати накопичені між Тирасполем і Кишиневом проблеми. Він навів у приклад досвід Сербії та Косово. Попри серйозні розбіжності, сторони за сприяння міжнародних посередників змогли врегулювати багато спірних питань. Вадим Красносельський підкреслив, що Молдова і Придністров’я «…ще довго можуть не визнавати одне одного, але є питання, які треба розв’язувати».

Однак на сьогодні нормальний діалог між правим і лівим берегами Дністра неможливий, оскільки Молдова не сприймає Придністров’я як рівного партнера. Ми – рівні партнери в переговорному форматі «5 + 2». ПМР і РМ – сторони; РФ, ОБСЄ та Україна –посередники, ЄС і США – спостерігачі. Та Молдова не бачить нас як рівного партнера. Це і заважає вести нормально діалог і нормально розв’язувати питання», – сказав Глава держави. Він порадив молдовським політикам озирнутися на 30-річну історію відносин між ПМР та РМ і зрозуміти, що Придністров’я – це незалежна держава, сусід, з яким треба вести нормальний діалог.

«Коли цього висновку дійдуть молдовські політики, все стане набагато простішим, – висловив упевненість Вадим Красносельський. – Треба просто зняти шори, розплющити очі й побачити нову реальність, яка вже відбулася».

Ігор   ШЕВЧЕНКО.

Фото прес-служби Президента.