Про фастфуд, газовану воду і сік

Останнім часом індустрія швидкого харчування набирає все більше обертів. Слід пам’ятати, що у «швидкій» їжі набагато більше смакових добавок, ніж корисних інгредієнтів, і її регулярне вживання може призвести до критичних порушень у людському організмі.

Газовані й бутельовані напої та соки

Британське видання Independent Media опублікувало матеріал про підлітка, який страждав вибірковим харчуванням і приохотився до фастфуду. У 19-річному віці він втратив зір і слух.

Якщо проаналізувати останні дослідження вчених і дієтологів, то можна констатувати такий факт: постійне вживання солодких і бутельованих напоїв веде до інсультів, цукрового діабету, чоловічого безпліддя і навіть раку. За вживання ста і більше мілілітрів підсолоджених соків і газованих напоїв на день ризик раку в цілому зростає на 18 %, а раку грудей – на 22 %. Від соків загальна ймовірність раку зростає скромніше – на 12 %.

Невже цих даних недостатньо, щоб усвідомити згубний вплив таких напоїв?

Додаткова інформація

Сама упаковка газованої води, виявляється, теж завдає величезної шкоди здоров’ю людей, особливо це стосується чоловіків.

З 1970 років ведеться систематичне вивчення параметрів сперми дорослих чоловіків. За даними вчених в 1973 році в середньому в мілілітрі сперми містилося 99 млн сперматозоїдів, у 2011 році їх стало 47 млн. Важливе запитання: що викликало різке падіння числа сперматозоїдів? Оскільки вироблення сперми регулюється тестостероном, то було перевірено і встановлено: він у чоловіків теж сильно впав, відомо також, що від зайвої ваги. Середня вага населення, звичайно, зростає, але ніяк не настільки, щоб призвести до тотальних наслідків. Той факт, що такі зміни спостерігаються саме в західних країнах, змусив дослідників припустити, що причиною того, що відбувається, є якісь поширені там хімічні компоненти. І ось невтішний висновок: поліхлоровані дифеніли, бісфеноли та фталати, які використовуються у виробництві пластикової упаковки, виявилися якраз тими речовинами, які за структурою схожі на жіночий статевий гормон естроген і призводять до того, що чоловічий організм починає дрейфувати за своїми параметрами в бік жіночого. Робіть висновки!

Фастфуд – це шкідливо

Люди, які зловживають швидкоїжею, страждають від тяжкості у шлунку, зневоднення та інших серйозних проблем. І це тільки вершина айсберга. Наведемо очевидні факти: у фастфуді високий вміст цукру, фруктози, солі, трансжирів, висока калорійність за низької харчової цінності, синтетичні харчові ароматизатори та смакові добавки, консерванти. Та якщо про цукор, сіль та високу калорійність ми обізнані, то, наприклад, з фруктозою, яка може бути причиною діабету, хвороби Альцгеймера, синдрому дефіциту уваги та гіперактивності (СДУГ), різних серцево-судинних захворювань, не зовсім зрозуміло. А річ ось у чому: фруктоза у фруктах потрапляє в організм не одна, а з целюлозою, завдяки якій вона минає шлунок, не всмоктується в кров і доходить до товстого кишечника. Ось і різниця. Легкозасвоювані вуглеводи набагато небезпечніші, оскільки сприяють виробленню інсуліну, який «змушує» організм запасати жир.

І наостанок інформація: часте вживання смакової добавки глутамат натрію, може в підсумку стати причиною багатьох хвороб і викликати харчову залежність. Людина перестає сприймати природну їжу і не може вже обійтися без додавання до неї глутамату натрію.

Ось вам теж «їжа», але тільки для роздумів.

Дмитро   ВЛАДОВ.