Скажімо «Ні!» корупції

Подібно до того, як у 2020 році коронавірус став головною медичною проблемою роду Адамового (і, схоже, надовго), так головною соціальною хворобою людства була і залишається корупція. Причому, схоже, теж надовго. 9 груд-ня 2004 року за ініціативою ООН навіть засновано Міжнародний день боротьби з корупцією. Цього тижня світ відзначив чергову шістнадцяту річницю цієї смертельної сутички.

Нагадаємо, корупція має багато різновидів: хабарництво, незаконне привласнення товарів і послуг, призначених для загального споживання, кумівство (коли під час прийняття на роботу перевага надається «своїм» людям), чинення тиску під час вироблення законів і правил з метою отримання особистої вигоди. Ця болячка – серйозний злочин проти людства, що підриває соціально-економічний розвиток суспільства в будь-якому куточку планети. Від корупції жодна країна, жоден регіон не мають імунітету. Тому борються з нею повсюдно і невпинно.

Світовий рейтинг щодо рівня корумпованості країн виглядає так: найменший її рівень – у Данії, Новій Зеландії та Фінляндії (1–3 місця в рейтингу). Найбільший – у Сомалі (180 місце), Судані (179) та Сирії (178). Росія в цьому списку (на початок 2020 року) посідає 137 місце. В України показники дещо кращі – 126 місце. Ще кращий рейтинг Молдови –120 місце. ПМР у цьому списку через невизнаність окремим рядком не виділена, тому нам доводиться визначатися за позицією Молдови: наші плюси й мінуси в цій боротьбі вливаються в одну загальну скарбничку.

Найбільш радикальних заходів у боротьбі з корупцією вживають у країнах Азії. Наприклад, у Китаї (80 місце в рейтингу) антикорупційне законодавство є найжорсткішим у світі – за хабарі або розкрадання держмайна чиновникам загрожує смертна кара. Причому розстріл проводиться публічно. До речі, страта за хабарництво передбачається ще в одній країні – Кубі (60 місце). В Арабських Еміратах (21 місце) корупціонерам просто відрубують руку. У США (20 місце) теж налаштовані рішуче – там максимальний термін ув’язнення за корупцію – 15 років. У Канаді (9 місце) за аналогічні злочини дають 14 років.

Про боротьбу з корупцією в Придністров’ї

Про те, як правоохоронні органи ПМР борються з цим небезпечним явищем, розповів журналістам начальник УБЕЗіК (Управління боротьби з економічними злочинами та корупцією МВС) Володимир Островський. На його думку, в останні роки активність держави на цьому «фронті» значно зросла. У 2017 році був прийнятий Закон «Про протидію корупції». У 2018 році розпорядженням Уряду була сформована робоча група з розвитку державної цивільної служби та протидії корупції.

Безумовно, вжиті заходи дали свої результати. «Якщо порівнювати кількість корупційних злочинів нині та, наприклад, 5 років тому, то зазначу, що сигналів про такі злочини на сьогодні надходить набагато менше, – сказав Володимир Островський. – А це, безперечно, свідчить про позитивні наслідки роботи в цьому напрямку. Найбільш поширений корупційний злочин – це хабар. Минулого року співробітниками органів боротьби з економічними злочинами було задокументовано 18 фактів отримання і пропозиції хабара».

Відповідно до Стратегії розвитку Придністровської Молдавської Республіки на 2019 – 2026 рр. у ПМР ведеться робота з розробки Концепції боротьби з корупцією та загальнореспубліканського плану протидії корупції. У цих нормативних актах буде чітко вказано алгоритм дій щодо вдосконалення заходів боротьби з цим небезпечним явищем.

Щоб виключити можливість брати або давати хабарі, роботу чиновників роблять більш прозорою. Водночас посилено держконтроль та перевірки наглядових органів. В Уряді проводиться адміністративна реформа, знижують бюрократичні бар’єри. Передбачається, що введення електронного документообігу, використання сучасних комп’ютерних технологій та програмних продуктів сприятиме зникненню черг у державних установах. Ці зміни допоможуть знизити рівень корупції. І останнє: в УБЕЗіК можна зателефонувати на гарячу лінію за номером 0-800-22-800. Крім цього, можна написати листа на сайт МВС ПМР. Усі дзвінки та повідомлення про факти корупції уважно розглядаються.

Ігор   ШЕВЧЕНКО.