Права людини – понад усе!

Понад 70 років тому, а саме 10 грудня 1948 року, Генеральна Асамблея ООН ухвалила загальну Декларацію прав людини. Відтоді у світі відзначають цю дату як Міжнародний день захисту прав людини. У ПМР її почали відзначати з 9 червня 2008 року, після виходу у світ відповідного Указу Президента ПМР.

Вадим Красносельський, вітаючи придністровців з цієї нагоди, зазначив, що наша держава, ратифікувавши норми та принципи міжнародного права в 1992 році, взяла на себе відповідальність за свій подальший розвиток, і гарантує права і свободи кожній людині, незалежно від статі, раси, мови і конфесійної приналежності.

Також Президент нагадав про  створення у Придністров’ї розгалуженої системи інститутів, що здійснюють контроль і моніторинг дотримання прав людини, в першу чергу, інститут Уповноваженого з прав людини. Якість їхньої роботи впливає на  рівень реалізації придністровцями своїх прав і свобод у політичній, економічній, культурній та соціальній сферах життя суспільства.

Уповноважений з прав людини в ПМР В’ячеслав Косинський розповів нашому кореспондентові, що за час діяльності інституту омбудсмена в ПМР (з 2008) працівники його Апарату отримали десятки тисяч листів. Лише за 11 місяців поточного року на адресу установи надійшло близько 600 звернень громадян. Переважна більшість заявників – пенсіонери, а також безробітні, наймані працівники, інваліди та підприємці.

Ось лише один приклад: у червні 2020 року до омбудсмена надійшла інформація від однієї з громадських організацій про факти домашнього насильства стосовно до громадянки Придністров’я, на вихованні якої перебувають неповнолітні діти. Він дав доручення про негайну перевірку вказаних фактів. Інформація підтвердилася. На сьогодні жінці та її дітям ніхто і ніщо не загрожує. Вони проживають в одному з центрів, організованих для розміщення жертв домашнього насильства. Органи внутрішніх справ проводять ініційовану Уповноваженим дослідчу перевірку за вказаними фактами. За її результатами буде прийняте відповідне процесуальне рішення і дана правова оцінка діям винної особи в рамках чинного законодавства.

Чимало заяв містили великий перелік питань, у яких громадяни повідомляли про порушення цивільних прав, таких як набуття громадянства ПМР, отримання посвідки на проживання, свободу пересування, отримання документів, що посвідчують особу, право на прописку/виписку та реєстрацію, прав засуджених під час відбування покарання за вироками судів та на відшкодування моральних і матеріальних збитків тощо.

Наприклад, на адресу Уповноваженого з прав людини надійшло звернення громадянина П., 1997 р. н., який проживає в м. Тирасполі, має статус дитини, що залишилася без піклування батьків. Випускник одного з навчальних закладів столиці просив допомогти йому в отриманні одноразової допомоги з працевлаштування.

Співробітники Апарату провели тривале ретельне дослідження. У підсумку, завдяки наданій Уповноваженим юридичній допомозі, гроші були переказані на рахунок громадянина П. за платіжним дорученням.

Попри те, що у 2020 році омбудсмен прийняв рішення скоротити виїзні перевірки через пандемію коронавірусу, під час надходження скарги громадянина чи отримання іншої інформації щодо порушень прав людини через ЗМІ, вивчення кожної конкретної ситуації відбувається безпосередньо з виїздом на місце, з дотриманням засобів особистої безпеки та безпеки громадян. Робота правозахисної організації триває.

Ірина   МАСЛОВА.

Фото автора.

На фото В’ячеслав Косинський.