Оперштаб продовжує свою роботу

Чергове засідання Оперативного штабу з профілактики та запобігання поширенню коронавірусу Вадим Красносельський провів 7 грудня.

Учасники наради обговорили результати проведених за дорученням Президента службових перевірок у коронавірусному шпиталі на базі Республіканської клінічної лікарні. Міністр охорони здоров’я доповіла про виявлені порушення. У зв’язку з цим лікувальній установі запропоновано протягом 10 календарних днів усунути недоліки.

За повідомленням Христини Албул, у Придністров’ї почали застосовувати практику лікування безсимптомних носіїв COVID-19 у домашніх умовах. Розроблено комплексний план надання медичної допомоги таким пацієнтам.

Початковий етап – діагностика коронавірусу. Нині COVID-статус людини визначається за допомогою антиген-тестів у стислі терміни. Якщо результат аналізу позитивний, а захворювання протікає у легкій або безсимптомній формі, якщо людина не належить до жодної з категорій громадян, що підлягають обов’язковій госпіталізації, хворий залишається вдома і чекає лікаря.

Така особа не повинна проживати в гуртожитку, в комунальній квартирі; з вагітними; з особами, що старші за 65 років; з особами, які мають хронічні захворювання (гіпертонію, цукровий діабет, онкологію, ожиріння, ішемічну хворобу серця, ВІЛ, туберкульоз і хронічні захворювання органів дихання). Вона повинна мати окрему кімнату, зобов’язана дотримуватися лікарських призначень і санітарних розпоряджень протягом усього терміну лікування. Має бути поінформована медичним працівником про необхідність викликати швидку медичну допомогу або бригаду швидкої медичної допомоги, якщо самопочуття погіршиться, а також про можливі способи звернення за медичною допомогою.

Пацієнт і особи, що з ним проживають, мають бути забезпечені медичним працівником інформаційними матеріалами з питань догляду за хворими на COVID-19, і загальними рекомендаціями щодо захисту від інфекцій, які передаються повітряно-крапельним і контактним шляхом, а також проінформовані про можливості отримання інформаційних матеріалів в інформаційно-телекомунікаційній мережі Інтернет на сайті Міністерства охорони здоров’я ПМР. Уже 322 особи обрали такий спосіб лікування. Механізм нагляду та допомоги «безсимптомникам» з боку держави вдосконалюватиметься.

Увага: порушення особами санітарно-епідеміологічних правил, що призвели з необережності до масового захворювання, може спричинити притягнення таких осіб до кримінальної відповідальності, передбаченої статтею 234 Кримінального кодексу ПМР.

Глава держави конкретно запитував про забезпеченість інфекційних госпіталів препаратами вітамінної групи, а також цікавився висновками придністровських фахівців щодо ефективності їх застосування під час лікування коронавірусних пацієнтів.

Йшлося й про те, що представники «Агропромбанку» і волонтерського руху розроблятимуть варіанти дистанційної оплати покупок, які волонтери здійснюватимуть за запитом громадян, що перебувають на домашній ізоляції. Оперштаб доручив Уряду ПМР надати право безкоштовного проїзду в громадському транспорті студентам-волонтерам медичного факультету ПДУ ім. Т. Г. Шевченка та волонтерам з обов’язковим наданням ними документа (довідки), що підтверджує статус учасника волонтерського руху або роботу в «кризовому центрі», сформованому на базі територіального ВВС ПМР. Близько 80 студентів старших курсів медичного факультету ПДУ ім. Т. Г. Шевченка вже залучилися до координаційної роботи. Як зазначив Вадим Красносельський, цілком можливо, що до такої діяльності запросять і старшокурсників медичного коледжу. Нині майбутні лікарі співпрацюють з кризовими центрами. Для фахівців там постійно проводять навчальні заняття. На думку Президента, їхня робота гідна поваги та є вкрай важливою в нинішніх умовах.

На нараді обговорювали й організацію та проведення в умовах пандемії новорічних свят. Президент зазначив, що масові заходи в республіці не передбачаються. Проте вулиці й сквери населених пунктів Придністров’я будуть святково прикрашені, ялинки встановлять на площах та майданчиках. У новорічну ніч і наступні дні канікул дозволено організовувати пункти громадського харчування на відкритому повітрі за умови дотримання санітарно-епідеміологічних вимог на період дії карантинних обмежень.

Заборонені традиційні корпоративи та дитячі свята в закладах культури, в організаціях (підприємствах) усіх форм власності, а також в установах громадського харчування. Пощастить окремим класам початкової школи та групам у дитячих садочках – там відбудуться новорічні святкові забави, але на заходи не допускатимуть батьків дітей, аніматорів та будь-яких інших сторонніх осіб.

Вадим Красносельський зазначив: «Прогулянки на свіжому повітрі та проведення найбільш сімейного за своєю суттю свята у вузькому родинному колі – такою буде безпечна зустріч Нового 2021 року».

Президент доручив Уряду оголосити 31 грудня для всіх придністровців вихідним днем (з перенесенням відпрацювання на інший день 2021 року), а 30 грудня –скороченим робочим днем.

Статистичні дані: кількість зареєстрованих випадків інфікування COVID-19 в республіці зросла до 16 086. Усього за час пандемії для проведення аналізів відібрано 87 847 проб. З них 3 028 – протягом чотирьох днів, що минули з попереднього (4 грудня) засідання Оперштабу (у понад 1 000 випадків результати тестування позитивні). За цей самий час 19 осіб померли, 783 пацієнти COVID-госпіталів успішно побороли хворобу. На лікуванні в інфекційних госпіталях перебуває 2 671 інфікований пацієнт. Стан 40 з них важкий. Четверо носіїв вірусу підключені до апаратів ШВЛ. Завантаженість профільних стаціонарів перевищує 90 % (усього по республіці розгорнуто 2 800 ліжок). 168 придністровців з підозрою на інфікування очікують результатів тестування в лікарняних умовах. За час пандемії серед носіїв коронавірусу зафіксовано 312 смерті (2 % від кількості захворілих). Впоралися із захворюванням 10 463 осіб (65 %). Сотні інфікованих із безсимптомним перебігом хвороби лікуються вдома. Жителі республіки, які раніше контактували з хворими, перебувають в умовах контрольованої самоізоляції.

Аліса   КОХАНОВА.

Фото прес-служби Президента.