Про підсумки роботи депутатів Верховної Ради ПМР VI скликання

Упродовж 5 років (2015 – 2020) республіканська газета «Гомін» регулярно висвітлювала діяльність вищого законодавчого органу республіки. Читачі один раз на тиждень мали можливість ознайомитися з внесеними депутатами ініціативами, з прийнятими законопроектами. В умовах карантинних обмежень у режимі онлайн Верховна Рада VI скликання оголосила про завершення своєї роботи.

На сайті законодавчого органу держави повідомляється, що в заключному 12-му засіданні X сесії Верховної Ради VI скликання взяв участь Президент ПМР Вадим Красносельський. Він подякував парламентаріям за роботу і звернувся до новообраних депутатів VII скликання:

«Хочу подякувати депутатам Верховної Ради VI скликання. Ми починали працювати разом. Мені випала честь керувати законодавчим і представницьким органом влади нашої держави в нелегкому 2016 році. Разом ми подолали всі кризові явища і, завдяки спільній, злагодженій роботі, домоглися певного результату. Депутати VII скликання приступають до парламентської діяльності в непростий час. Це обумовлено пандемією коронавірусної інфекції, яка вперто крокує земною кулею. Проблеми мають усі, є вони й у Придністров’ї, але ми боремося, справляємося, контролюємо ситуацію. Ніякої паніки, ніякої істерики ми не допустимо. Всі повинні виконувати свій службовий обов’язок, як би важко не було».

Завершуючи роботу Верховної Ради VI скликання, депутати підбили підсумки насиченої та плідної роботи, спрямованої на створення комфортного і гідного життя придністровців. Ми починаємо публікацію деяких із них.

У галузі соціального захисту громадян ПМР

Для учасників бойових дій

З 2017 року звільнені від сплати цільового збору на упорядкування території села (селища) учасники бойових дій у період Великої Вітчизняної війни, інших воєн, збройних конфліктів, інших бойових операцій із захисту СРСР, учасники бойових дій із захисту ПМР, учасники бойових дій у локальних війнах і збройних конфліктах. Це рішення передбачає захист соціальних прав такої категорії громадян і поліпшення рівня їхнього життя.

Звільнені від оплати комунальних послуг (у межах встановлених соціальних норм) учасники бойових дій у період Великої Вітчизняної війни й ті, з ким вони перебувають у шлюбі. Знижка в розмірі 75 % надається іншим членам сім’ї учасника бойових дій, які проживають разом із ним (також у межах встановлених соціальних норм). Для учасників бойових дій та членів сім’ї, що з ними проживають, які не мають центрального опалення, передбачене першочергове придбання палива за пільговою ціною.

Розширено категорії одержувачів пільг та соціальної підтримки. На сьогодні пільги мають батьки (громадяни ПМР), чиї діти стали жертвами війни в Придністров’ї в 1992 році.

Соціальний захист інвалідів

Затверджено Державну цільову програму «Рівні можливості» на 2019 – 2022 роки. Її мета: підтримка соціальної активності інвалідів та маломобільних груп населення. У списку завдань – створення умов для вільного пересування та доступу інвалідів до об’єктів соціальної інфраструктури; забезпечення їм доступу до інформації; створення умов для працевлаштування, підготовка та підвищення кваліфікації кадрів, що працюють з громадянами з особливими потребами життєдіяльності.

Центри зайнятості допомагатимуть інвалідам I та II груп у працевлаштуванні. Верховна Рада прийняла поправки до законів «Про соціальний захист інвалідів» і «Про зайнятість населення». Раніше фахівці таких центрів могли допомагати в працевлаштуванні тільки інвалідам III групи.

У Законі «Про соціальний захист інвалідів» закріплено право на безкоштовне забезпечення окулярами для корекції зору інвалідів I, II, III груп по зору, дітей-інвалідів до 18 років, інвалідів дитинства по зору всіх трьох груп.

Надано право інвалідам III групи отримувати безкоштовно слухові апарати за медичними показаннями.

Закон «Про соціальний захист інвалідів» доповнено нормою, яка передбачає звільнення спільно проживаючих інвалідів I, II групи по зору від плати за комунальні послуги та житлове приміщення в межах соціальних норм. Норма, що звільняє від оплати житлового приміщення і комунальних послуг, поширена і на інвалідів I, II групи по зору, що самотньо проживають.

Поправками до закону «Про державне пенсійне забезпечення громадян у ПМР» встановлюється підвищений (на 25 % мінімального розміру пенсії) розмір надбавки до соціальної пенсії інвалідам з дитинства I групи в розмірі 125 % мінімального розміру пенсії, а інвалідам з дитинства II групи, які тимчасово потребують сторонньої допомоги за висновком лікувального закладу, – в розмірі 75 %. Дітям-інвалідам віком до 18 років, які тимчасово потребують сторонньої допомоги, – 125 %. Дітям-інвалідам до 18 років – надбавка в розмірі 75 % мінімального розміру пенсії. Якщо виникає право на надбавки з двох підстав, то встановлюється одна надбавка, більша за розміром.

Допомога через тимчасову непрацездатність виплачується тим, хто доглядає за дитиною-інвалідом віком до 18 років. Раніше граничний вік становив 14 років.

Для Республіканського спортивного реабілітаційно-відновлювального центру інвалідів, відремонтованого коштом Фонду капітальних вкладень, розширено перелік посад такими фахівцями як оператор магнітного запису, перекладач-дактилолог, інструктор з адаптивної фізичної культури тощо.

Доплати медпрацівникам

Скасовано граничний розмір (140 РР МЗП) сумарної величини галузевих надбавок і доплат для медичних працівників. З січня 2020 року норма набула чинності стосовно до медпрацівників протитуберкульозних організацій, центрів швидкої допомоги, відділень гемодіалізу лікувально-профілактичних установ республіки. Комітет із соцполітики вніс пропозицію скасувати такий граничний розмір надбавок і для інших напрямків галузі охорони здоров’я. Зміни до закону про оплату праці були внесені в червні 2020 року. Це дало можливість підвищити розмір оплати праці всім категоріям медпрацівників.

Розмір оплати лікарям за ургентність (невідкладну допомогу) збільшено з 20 до 50 %. Тепер за кожну годину чергування вдома, коли можуть терміново викликати в лікарню, лікарі отримують як за половину години робочого часу в лікувальному закладі.

Заходи державної підтримки в період карантину

Встановлено пільгове, у потрійному розмірі, обчислення загального трудового стажу працівникам, які надають послуги з лікування, обстеження, діагностики, догляду, з безпосереднього обслуговування і транспортування носіям коронавірусної інфекції. Норми поширюються на період надзвичайного стану (НС) та карантину.

Допомогу з тимчасової непрацездатності можуть одержати ті, хто перебуває на карантині та тимчасовій самоізоляції через контакт із носіями коронавірусної інфекції, або у разі приїзду з країн, де зареєстровані випадки захворювання на цю інфекцію. Передбачені виплати й у випадку догляду за дітьми до 8 років, які відвідують дитячий садок, і за дітьми з інвалідністю до 18 років, які відвідують дошкільний навчальний заклад, денний реабілітаційний центр або навчаються в спеціальній (корекційній) організації освіти.

На період дії режиму НС і карантину автоматично пролонгується раніше визначена і присвоєна група інвалідності. Це стосується громадян ПМР, у кого термін дії такої групи закінчується. Документи будуть чинними ще протягом 30 календарних днів від дня скасування карантину в Придністров’ї. На цей період зберігатимуться всі чинні за законодавством пільги й виплати призначених пенсій та інших соціальних допомог. Черговий огляд забезпечуватиметься особі з інвалідністю після скасування НС та карантину зі встановленням причинного зв’язку від дня закінчення дії групи інвалідності.

Підтримка пенсіонерів

З наступного року підвищать розмір пенсії тим, у кого великий стаж роботи, а заробітна плата в трудовий період була невисока. Депутати прийняли законопроект, що змінює формулу розрахунку пенсії для таких придністровців. До пенсії за віком, по інвалідності, за вислугу років встановлюватиметься додаткова сума за кожен рік загального трудового стажу, що перевищує необхідний для призначення пенсії. При цьому максимальний період загального трудового стажу, який перевищує необхідний і застосовується для обчислення додаткової суми, не може бути більшим ніж 20 років для жінок і 25 років для чоловіків.

Програми імунізації та з профілактики інфекцій

Верховна Рада приймає державні цільові програми (ДЦП) в галузі медицини та охорони здоров’я. Восени 2020 року було ухвалено чергову ДЦП з імунізації населення до 2025 року. До неї увійшли нові щеплення: проти ротавірусної та пневмококової інфекцій, проти раку шийки матки, викликаного вірусом папіломи людини.

Прийнята і нова державна програма з профілактики та боротьби з туберкульозом на період 2021 – 2025 років. У Придністров’ї буде продовжено проведення лікувально-діагностичних і профілактичних заходів на всіх етапах ведення хворих на туберкульоз, забезпечення їх ліками, дезінфекція в осередках інфекції та в протитуберкульозних установах, транспортування пацієнтів і препаратів, захист медперсоналу і підвищення обізнаності придністровців про небезпеку туберкульозу.

У республіці діє ДЦП «Профілактика ВІЛ/СНІД-інфекції та інфекцій, що передаються статевим шляхом, у ПМР на 2020 – 2024 роки». На її реалізацію передбачено загальний обсяг фінансування, який становить понад 104 млн рублів.

Олена   ДВОРСЬКА.

Фото автора.