Реалiзацiя гуманiтарних проектiв у Придністров’ї

У Контактному Центрі зі взаємодії ПДУ ім. Т. Г. Шевченка з Росспівробітництвом 30 листопада відбулася зустріч депутатів Державної Думи РФ з придністровськими співвітчизниками.

З робочим візитом у Придністров’ї перебували депутати Держдуми РФ Сергій Чижов та Артем Туров. Їхня зустріч з жителями республіки-громадянами Росії відбулася в очно-заочному форматі задля дотримання карантинних санітарних умов. Деякі учасники події приєдналися до круглого столу через платформу Zoom-конференцій і змогли поставити своє запитання депутатам.

Гості з Російської Федерації привезли листи подяки від керівника фракції «Єдина Росія» Сергія Невєрова для придністровських громадських діячів, які зробили особливий внесок у збереження та розвиток російської духовної та культурної спадщини в Придністров’ї.

У рамках круглого столу співвітчизники розповіли депутатам про поточні справи, про проведені заходи. Особливу увагу приділили соціальним, гуманітарним і освітнім проектам, які реалізуються в Придністров’ї по лінії Росспівробітництва, Уряду Москви та Уряду Санкт-Петербурга.

Актуальною і важливою для придністровців є тема підвищення кваліфікації педагогів. Навіть в умовах пандемії наші вчителі дистанційно спілкуються з колегами з Російського університету дружби народів (РУДН).

«Така можливість була надана 120 придністровським педагогам. За підсумками цих курсів усі вони одержать офіційний документ про підвищення кваліфікації», – зазначив координатор проектів Росспівробітництва в Придністров’ї Микола Журавльов.

Російські парламентарі того ж дня зустрілися з представниками Чорноморського козацького війська (ЧКВ). Отаман Ігор Небейголова розповів їм про патріотично-виховну роботу з молоддю республіки та про основні напрямки діяльності козаків.

«Ми намагаємося допомагати нашій молоді не зупинятися на досягнутому, рухатися вперед, розвиватися всебічно. На різноманітних культурних і творчих заходах Чорноморського козацького війська ми визначаємо та заохочуємо талановитих юнаків і дівчат», – пояснив отаман.

Помічник Верховного отамана Союзу козаків-воїнів Росії та закордоння Анатолій Середа наголосив на важливості створення на території Придністров’я козацького кадетського корпусу: «У нас є чималий досвід у створенні таких навчальних закладів на території Росії, тож ми з радістю поділимося всіма необхідними напрацюваннями в цьому питанні». Він відзначив важливість виділення квот для навчання козацької молоді в Росії, а також культурної і творчої взаємодії.

Дарина   КУЛАКОВА.