Етапи великого шляху IV етап – розвиток руху

Січень 1994 року – прийняття заяви Президії Ради ФПП щодо соціально-економічної ситуації, що склалася в ПМР.

Січень 1994 року – проведення організаційного засідання Бендерської міської координаційної ради профспілок, обрання лідером об’єднання профспілок м. Бендери Григорія Волового.

Липень 1994 року – підписання в рамках розвитку процесу соціального партнерства першої Генеральної Угоди між Урядом ПМР і Радою ФПП.

Жовтень 1994 року – проведення ХІ пленуму Ради ФПП і прийняття на ньому постанови «Про роботу і завдання профспілкових органів і суб’єктів господарювання з виконання Закону ПМР «Про охорону і безпеку праці».

Листопад 1994 року – проведення ХІІ Пленуму Ради ФПП і прийняття на ньому Постанови «Про соціальний захист трудящих ПМР і подальшу активізацію діяльності профспілок».

Січень 1995 року – Заява Президії Ради ФПП про соціально-економічну ситуацію, що склалася в ПМР.

Травень 1995 року – підписання другої Генеральної Угоди між Радою ФПП та Урядом ПМР на 1995 рік.

Липень 1995 року – прийняття Постанови Президії Ради ФПП «Про участь профспілок Придністров’я у виборах до Верховної Ради ПМР».

Вересень – грудень 1995 року – звітно-виборна кампанія профспілкових органів ФПП.

Жовтень 1995 року – проведення профспілками Придністров’я акції з захисту соціально-економічних прав трудящих, вироблення вимог до Верховної Ради та Уряду ПМР.

Грудень 1995 року – страйк педагогічних працівників міста Тирасполя з вимогами підвищення заробітної плати, зниження прибуткового податку, поліпшення матеріально-технічного забезпечення шкіл і дитячих садків.

Грудень 1995 року – проведення установчого з’їзду профспілки працівників республіканського господарства і транспорту ПМР, обрання головою галузевої профспілки Людмили Стриганової.

Січень 1996 року – проведення установчого з’їзду профспілки працівників держустанов і громадського обслуговування Придністров’я.

1 лютого 1996 року – проведення звітно-виборних зборів міських (районних) територіальних об’єднань профспілок.

Лютий 1996 року – проведення установчого з’їзду профспілки працівників культури Придністров’я.

Лютий 1996 року – проведення установчого з’їзду профспілки працівників зв’язку Придністров’я.

Лютий 1996 року – проведення установчого з’їзду профспілки працівників охорони здоров’я Придністров’я.

Лютий 1996 року – проведення установчого з’їзду профспілки працівників народної освіти й науки Придністров’я.

Лютий 1996 року – проведення установчого з’їзду профспілки працівників агропромислового комплексу Придністров’я.

Лютий 1996 року – проведення установчого з’їзду профспілки працівників будівельного комплексу Придністров’я.

Березень 1996 року – проведення ІІ з’їзду ФПП, підписання на ньому Генеральної Угоди між Урядом ПМР і Радою ФПП на 1996 рік.

Квітень 1996 року – проведення установчого з’їзду профспілки працівників торгівлі та споживчої кооперації Придністров’я.

Квітень 1996 року – проведення першого пленуму Ради ФПП і прийняття на ньому Постанови «Про програму діяльності Ради ФПП на 1996-1997 рр.».

Червень 1996 року – прийняття Постанови Президії Ради ФПП «Про програму співпраці Ради ФПП і керівних органів інших федерацій профспілок».

Листопад 1996 року – створення дочірнього підприємства ФПП «Спортивний клуб профспілок».

Грудень 1996 року – проведення установчого з’їзду профспілки працівників промисловості та енергетики Придністров’я.

Грудень 1996 року – підписання Генеральної Угоди між Урядом ПМР і Радою ФПП на 1997 рік.

Січень 1997 року – прийняття Верховною Радою Закону ПМР «Про порядок вирішення колективних трудових спорів», розробники – ВР ПМР і Рада ФПП.

Лютий 1997 року – прийняття до складу ФПП нової членської організації – профспілки працівників вільного підприємництва Придністров’я.

Березень 1997 року – проведення в Мінську зустрічі заступника голови Федерації профспілок Білорусії Миколи Бєлановського з заступником голови ФПП Миколою Смоленським (у рамках розвитку міжнародного співробітництва).

Липень 1997 року – прийняття на ІІ Пленумі Республіканського комітету профспілки працівників агропромислового комплексу Придністров’я Відкритого листа до Президента та Уряду ПМР щодо ситуації, що склалася в галузі.

Лютий 1998 року – проведення V Пленуму Ради ФПП, прийняття Постанови «Про Програму діяльності ФПП на 1998–2000 рр.».

Квітень 1998 року – підписання Генеральної Угоди між Урядом ПМР і Радою ФПП на 1998 рік.

Квітень 1998 року – прийняття Урядом ПМР Постанови «Про затвердження порядку укладення територіальних угод», внесеної як нормотворча ініціатива Ради ФПП.

Жовтень 1998 року – VI Пленум Ради ФПП і прийняття на ньому Постанови «Про вдосконалення стилю, форм і методів організаційно-профспілкової роботи в профспілкових органах ФПП».

Грудень 1998 року – прийняття Верховною Радою ПМР Конституційного Закону «Про внесення доповнення до ст. 67 Конституції ПМР», що закріплює за профспілками право на законодавчу ініціативу з трудових і соціально-економічних питань.

Лютий 1999 року – проведення VII Пленуму Ради ФПП і прийняття на ньому Постанови «Про сформовану критичну ситуацію в агропромисловому комплексі ПМР і завдання профспілкових органів щодо зміни становища в галузі».

Лютий 1999 року – проведення в Одесі в рамках розвитку міжнародного співробітництва зустрічі делегації Ради ФПП на чолі з Володимиром Сохіним з президією Ради Федерації профспілок Одеської області.

Квітень 1999 року – підписання Генеральної Угоди між Урядом ПМР і Радою ФПП на 1999 рік.

Жовтень 1999 року – проведення VIII Пленуму Ради ФПП і прийняття на ньому Постанови «Про завдання, що стоять перед профспілковими органами ФПП» у зв’язку з соціально-економічною ситуацією, що склалася в ПМР.

Жовтень 1999 року – проведення організаційного засідання Бендерської міської координаційної ради профспілок та обрання головою об’єднання профспілок Лідії Богачової.

Грудень 1999 року – створення дочірнього підприємства ФПП «Футбольна дитячо-юнацька спортивна школа профспілок «Зміна».

Грудень 1999 року – проведення ІІІ з’їзду профспілки працівників вільного підприємництва Придністров’я.

Олександр   ЮШИН.

На фото Володимир Сохiн.