СЛАВНІ ТРАДИЦІЇ «Бендерського хліба»

У грудні Бендерський хлібокомбінат відзначив почесний ювілей – 55 років. Продукція підприємства славиться своєю якістю. Комбінат забезпечує хлібобулочними та кондитерськими виробами Бендери, Тирасполь, Слободзею, Григоріополь, Дубоссари та прилеглі до них райони.

«Хліб – усьому голова», – кажуть у народі. Це не дивно, адже його здавна вважали основою життя, символом добробуту й багатства. Люди шанують хліб у всьому світі, до нього особливе ставлення. Вчені-археологи стверджують, що першими пекарями можна вважати древніх єгиптян, адже саме вони першими навчилися використовувати процес бродіння для розпушення тіста, що робить хліб пористим і м’яким.

На Русі ж хліб навчилися випікати у Х-ХІ століттях. У великих селах обов’язково був так званий «дім хліба», це місце, де збиралися жінки – вправні пекарі – й у великих кількостях випікали хліб з нагоди якогось важливого заходу. Весілля, хрестини, пишні іменини або закінчення збору врожаю – хліб був учасником усіх важливих свят.

Традиція шанобливого ставлення до хліба і сам процес його випікання збереглися і в нашій республіці донині. Бендерський хлібокомбінат 8 грудня відзначив своє 55-річчя, проте історія підприємства розпочалася набагато раніше – в 1944 році. «У Бендерах, на розі вулиць Совєтської та Московської, була пекарня. У 44-му, коли Бендери звільнили від німецько-фашистських загарбників, була побудована та сама пекарня, звідки все й починалося. Потім, коли населення почало збільшуватися, місто будувалося, республіка зростала та процвітала, потреба в хлібові зростала і було прийняте рішення про будівництво нового хлібозаводу», – розповіла начальник виробничо-технологічної лабораторії підприємства «Бендерський хліб» Надія Ігнатьєва.

Будівництво нового комбінату розпочалося на початку 60-х, а урочисте відкриття відбулося вже в 1965 році. «Це був типовий завод, їх будували по всьому Радянському Союзу, повоєнні такі. У нас була закладена пускова потужність виробництва, якщо працювати за круговою системою, повна завантаженість ліній досягала 95 тонн випічки на добу – формові хліба, батони, булочні вироби. В основному більше уваги приділяли сортам хліба масового споживання.

На той час виготовляли ще й торти: в підвальному приміщенні була кондитерська, стояли спеціальні печі, як мені розповідали, там і вироблялися торти. Згодом обладнання застаріло і прийняли рішення перейти від виготовлення м’яких кондитерських виробів на пряник тульський. Це пряник-сувенір, ми його робили у великих кількостях, виливка була вагою й півкіло, і 300 грамів.

У 70-х новинкою було печиво вівсяне, і наш завод став одним із перших виробників цього дієтичного печива. Ми забезпечували популярною кондитерською продукцією всю Молдавію та південну Україну», – поділилася приємними спогадами головний лаборант підприємства. Надія Іванівна розповіла, що в 1965 році запуск виробництва здійснив головний інженер Володимир Менделєєв разом з начальником лабораторії Ніною Карпушиною. «Вона з 1953-го працювала в цій галузі, ще на тій самій пекарні очолювала лабораторію. Ніна Сергіївна разом з Володимиром Іллічем упроваджували й запускали виробництво, і перевіряли наладку всіх ліній», – зазначила співрозмовниця.

Сама Надія Іванівна прийшла працювати на завод у 1984 році інженером-технологом, а через п’ять років вона змінила Ніну Карпушину, коли фахівець пішла на пенсію. Вже понад 30 років Надія Ігнатьєва трудиться на посаді начальника виробничо-технологічної лабораторії підприємства. Здається, що вона знає про хліб абсолютно все.

«Перш за все, наш комбінат славиться своїми традиціями», – продовжила свою розповідь Надія Іванівна. «Унікальна, старовинна технологія виготовлення хліба «Сільський», раніше він називався «Кишинівський», збереглася й досі, ще з радянських часів. Те ж співвідношення борошна першого та другого сортів, і, як воно й було раніше, готуємо хліб виключно на молочній сироватці, ми до цих пір використовуємо її під час виготовлення цього фірмового хліба», – розповіла фахівець. «Ми печемо хліб за всіма технологічними вимогами, рецепт зберігся ще з давніх часів. Наше підприємство єдине, що працює на сироватці, ми щотижня замовляємо на Тираспольському молочному комбінаті близько 3 тонн цієї сировини на тиждень, тому хліб у нас абсолютно натуральний», – акцентував комерційний директор ДУП «Бендерський хліб» Денис Тодерашку.

Як виявилося, повернутися в часи Радянського Союзу, спробувати та відчути неповторний смак того самого хліба можна і сьогодні. «Багато хто говорить, що наш хліб кришиться, коли мама моя вдома пекла хліб, то він теж кришився, а в її хлібі ні грама хімії не було. Якщо хліб кришиться, то це, навпаки, є ознака якості. Наша продукція більш натуральна, у нас немає хімії. Ми працюємо за старими рецептурами й намагаємося дотримуватися старих випробуваних технологій. Тому дуже цінувався і цінується хліб «Кишинівський», нині він називається «Сільський». За радянських часів він коштував 16 копійок», –розповів технік контрольно-вимірювальних приладів і автоматики Володимир Букін.

Володимир Григорович відповідає за стабільну роботу печей, саме від нього залежить безперебійне виробництво хліба. «Я відповідаю за технічні прилади – це здебільшого регулятори температури, манометри, обладнання котельні, але найважливіше в моїй праці – це функціонування печей. Уявіть, що буде, якщо повна піч з хлібом зупиниться? Я намагаюся все робити надійно, щоб не було аварій», – розповів технік. Він до цих пір пам’ятає свій перший робочий день, це було 20 січня 1988 року. «Мене просто водили по заводу і показували, що де знаходиться з обладнання, на другий день прийшов і знов нічого не знав, не пам’ятав. Сьогодні я вже не уявляю себе на іншій роботі, я тут вже все знаю, що стосується моєї спеціальності. Практично все перероблено моїми руками та моєю головою. Мені тут все знайоме, таке рідне, моє. Завжди керуюся своїм головним принципом: якщо щось роблю, то роблю це надійно, на роки!», – твердо зазначив Володимир Григорович.

На Бендерському хлібокомбінаті дуже цінується колектив, тут немає плинності кадрів. Нині на підприємстві працюють близько 250 чоловік, причому це як фахівці зі стажем, так і зовсім молоді робітники. «На сьогодні у нас немає необхідності в кадрах, всі фахівці на місці. На комбінаті кожен може проявити себе, якщо людина здібна і працьовита, то у неї є перспектива кар’єрного росту. Ми цінуємо і дорожимо кожним нашим працівником», – зазначив комерційний директор ДУП «Бендерський хліб» Денис Тодерашку.

На сьогодні комбінат забезпечує хлібобулочними та кондитерськими виробами такі міста як Бендери, Тирасполь, Слободзею, Григоріополь, Дубоссари та прилеглі райони, зокрема дитячі садки, школи міст, Міністерство юстиції та Міністерство оборони.

В асортименті «Бендерського хліба» близько 150 найменувань хліба різних видів із пшеничного борошна вищого, першого, другого сортів, сумішей із житнім борошном, прянощів і насіння. Підприємство також виготовляє борошняні кондитерські продукти: пряники, печиво, калачі. «Виробничий процес не стоїть на місці, кожного тижня колектив намагається зробити щось нове – пробуємо, експериментуємо. Обов’язково прислухаємося до думки наших покупців. Досить популярна булочка «Здобна», вона виготовляється за технологіями радянського часу. Також полюбилася всім булочка «Хмарка», назву якої запропонувало населення під час проведення рекламної акції», – розповів Денис Тодерашку. «Сьогодні кондитерська продукція найбільш затребувана у населення, люди у нас люблять солодке. Наш комбінат розпочав виготовлення еклерів, бісквітних рулетів з халвою та з фруктовою начинкою. Поступово постачаємо у фірмові магазини торти «Наполеон» та шоколадний пиріг «Рапсодія» з пломбірною начинкою. У широкому продажі цих товарів поки немає. Виробляємо рогалики з сиром та маковою начинкою. Робимо спроби впровадити у виробництво пісочні рогалики з повидлом у цукровій пудрі, їх теж дуже любить наше населення», – зазначила начальник виробничо-технологічної лабораторії підприємства «Бендерський хліб» Надія Ігнатьєва.

«Бендерський хліб» уміє дивувати своїх покупців, однак на підприємстві прислухаються й до думки наймолодших, маленьких клієнтів. Звичайно ж, багатьом запам’яталася новинка комбінату «Кавуновий хліб», це аналог звичайного мучного виробу. Тільки ззовні він зеленого кольору, а зсередини – рожевого, з темними крапочками, схожими на насіння ягоди, – як у справжньому кавуні!

Головний лаборант підприємства Надія Ігнатьєва запевняє, що через яскраві кольори продукту турбуватися не варто, адже в приготуванні використовуються тільки натуральні харчові барвники, й ніякої хімії. За смаком такий хліб майже не відрізняється від звичайного, але більше нагадує здобу. До речі, насіння кавуна заміняють родзинки. «Деякі діти не хочуть їсти хліб, він їм нецікавий. Тому ми вирішили придумати для діточок щось нове, щоб їх зацікавити», – розповіла Надія Іванівна.

Про високу якість і натуральний склад продукції хлібокомбінату свідчить і короткий термін її реалізації: хлібобулочні та кондитерські вироби зберігаються від 3 до 30 днів. Переважна більшість інгредієнтів – тільки місцеві продукти наших придністровських підприємств.

Крім того, вся продукція комбінату проходить обов’язкову сертифікацію, кожного дня перевіряється на відповідність нормам якості.

ДУП «Бендерський хліб» потребує модернізації. У 2021 році на комбінаті запланували встановити нові роторні печі, стару піч вже списали. Звичайно ж, не забувають і про розробку нових хлібобулочних виробів, щоб знову порадувати своїх покупців унікальними смачними, а головне натуральними новинками.

Про нього складали гімни, пісні та легенди, говорили, як про живу істоту, й називали найвищими іменами: хліб-годувальник, хліб-батюшка. Цей борошняний виріб і сьогодні залишається особливим продуктом майже для кожної людини. Ще на Русі стіл без хліба називали «сирітським престолом». У цих крилатих фразах і прихована велика вдячність та повага до цього продукту.

У світі існують десятки способів приготування хліба, у багатьох сім’ях рецепти передаються у спадок, від покоління до покоління. У Бендерах теж є свій секрет виготовлення смачного домашнього хліба. Вже протягом багатьох десятиліть його зберігає місцевий комбінат «Бендерський хліб». Це підприємство стало нашим брендом і гарантією якості та здоров’я придністровців.

Леся   ПОТОЦЬКА.

Фото з вiдкритих джерел.