Рух як запорука нашого здоров’я

Рухова активність як елемент здорового способу життя відіграє певну роль у загальному ланцюжку профілактичних заходів, спрямованих на зниження захворюваності, й використовується як один із методів лікувальної практики.

Видатний лікар Середньовіччя (X-XI ст.) Ібн Сіна (Авіценна) вважав: «Якщо систематично практикувати фізичні вправи – немає ніякої потреби у вживанні ліків. Це найважливіше для збереження здоров’я, а потім вже режим харчування та сну».

Експерти ВООЗ без перебільшення називають брак фізичної активності новою епідемією, яка загрожує майбутньому людства, і всіляко намагаються змусити людей рухатися. Поки без особливого успіху, хоча на сьогодні ВООЗ відносить до фізичної активності не тільки цілеспрямовані заняття різними видами спорту, а й ігри, домашню роботу і взагалі будь-який рух тіла, вироблений скелетними м’язами. До речі, без роботи скелетних м’язів ніякий рух тіла в принципі неможливий.

Безумовно, пандемія значно обмежила рухливість людей. Перебування вдома протягом тривалого періоду часу може серйозно ускладнити підтримання фізичної активності. До того ж сидячий (за комп’ютером зокрема) спосіб життя може негативно впливати як на стан здоров’я, самопочуття, так і на якість життя в цілому. Перебування в карантинному режимі також може викликати додатковий стрес і поставити під загрозу психічне здоров’я громадян. Фізичні вправи й техніки розслаблення допоможуть зберегти спокій і захистити здоров’я протягом цього несприятливого часу.

ВООЗ рекомендує 150 хвилин помірної фізичної активності або 75 хвилин інтенсивного фізичного навантаження на тиждень або поєднання помірної та інтенсивної фізичної активності.

Робіть короткі активні перерви протягом дня. Короткі розминки є доповненням до рекомендацій вище щодо тривалості фізичної активності протягом тижня. Танці, ігри з дітьми та виконання домашніх обов’язків, таких як прибирання будинку і догляд за садом, також допоможуть залишатися фізично активними в домашніх умовах.

Використовуйте онлайн-ресурси. Скористайтеся перевагою онлайн-ресурсів, які пропонують комплекс фізичних вправ. Багато з них знаходяться в безкоштовному доступі на YouTube. За відсутності досвіду виконання подібних вправ, будьте обережні, а також візьміть до уваги свої особисті обмеження.

Ходіть. Навіть у невеликих приміщеннях ходіння по периметру або марш на місці можуть допомогти вам залишатися активними. Якщо вам телефонують, стійте або ходіть у приміщенні під час розмови, а не сидіть. Якщо ви вирішили вийти на вулицю, щоб прогулятися або зайнятися спортом, переконайтеся, що ви перебуваєте на відстані не менш ніж 1 метр від інших людей.

Проводьте певний час стоячи. Скоротіть час перебування в сидячому положенні й, за можливості, віддавайте перевагу положенню стоячи. В ідеалі намагайтеся залишатися не більш ніж 30 хвилин у сидячому положенні й положенні лежачи. Розгляньте можливість використання столу на високих ніжках, щоб працювати стоячи, або використовуйте книги та інші пристосування в ролі підставки. Під час відпочинку в сидячому положенні віддавайте перевагу розумовим видам діяльності: читанню, настільним іграм та пазлам.

Рухова активність є ключем до підтримання імунітету. Дослідження доводять, що фізичні навантаження підвищують імунобіологічні властивості шкіри та крові, стійкість до деяких інфекційних захворювань, а також низку таких показників, як швидкість рухів, витривалість, силу, хвилинний об’єм крові, поглинання кисню тощо. Вправи сприяють підвищенню настрою і, відповідно, зниженню стресу, який, у свою чергу, негативно впливає на організм. Вправи також поліпшують сон, знімають тривожність і є профілактикою депресії.

Рухи – найбільш фізіологічний спосіб нормалізації маси тіла. Навіть часткове, але тривале за часом, зниження рухової активності в середньому і літньому віці сприяє відкладенню надлишкового жиру. Після 25 років інтенсивність обмінних процесів в організмі знижується за кожні 10 років приблизно на 7-8 %. У віці 35 – 40 літ люди починають повніти, а все тому, що значно знижується їхня рухова активність. Виконуйте вправи з аеробіки й підтримуйте тонус мускулатури, у такий спосіб ви зможете також позбавитися зайвої ваги.

Досвідчені фахівці стверджують, що рухова діяльність як елемент здорового способу життя сприяє зміцненню здоров’я, нівелюванню факторів ризику, є профілактичним і лікувальним засобом хвороб сучасності, а отже допомагає довше залишатися здоровими, бадьорими та активними.

Володимир   ДАНИЛОВ.

Фото з вiдкритих джерел.