Як обрати свій вид спорту?

«О, спорт, – ти світ!» – ця фраза стала крилатою завдяки однойменному радянському документальному фільму, а ще раніше її використовував у творі «Оди спорту» засновник Олімпійських ігор сучасності П’єр де Кубертен. Сьогодні фізичні навантаження життєво необхідні для людей різного віку та різних професій. Однак, як же знайти саме свій, особистий шлях?

Це не секрет, що фізичні вправи застосовують для загального оздоровлення. Вони входять у комплекс лікування та реабілітації після різних захворювань. Якщо виконувати вправи чи тренуватися неправильно, можна завдати організму шкоди – найбільшу кількість травм і ускладнень зафіксовано в аматорському спорті, до якого відносяться самостійні заняття у фітнес-клубах без належної підготовки. Більшість людей так чи інакше мали відношення до спорту – їх привели батьки в секцію, запросив пограти друг або… дуже хотілося сподобатися сусідській дівчинці. Спортивні заняття ми теж вибирали абсолютно різні: від боротьби до художньої гімнастики. Як то кажуть, хто в чому бачив свій потенціал.

Часом так трапляється, що хтось кидає спорт назавжди, а хтось долучається до нього занадто пізно, але домагається світових висот. Старший викладач кафедри теорії та методики фізичного виховання та спорту ПДУ Костянтин Гамалицький погодився поділитися з нашими читачами секретами вибору свого виду спорту.

«У першу чергу необхідні мотивація та мета. Досить часто батьки приводять дитину в якусь спортивну секцію і наполягають, щоб вона була зайнята саме цим видом спортивних занять. Зазвичай це ранній вік, коли дитина максимально рухлива та активна, а ще у неї прекрасна гнучкість і швидко загоюються рани та синці. У віці 10 – 14 років приходять більш свідомі діти, які приблизно розуміють навіщо вони йдуть в ту чи іншу секцію. З кожним охочим тренер завжди знайомиться, розмовляє, щоб зрозуміти мету майбутнього вихованця та його наміри», – пояснив Костянтин Вікторович.

Люди старшого віку займаються спортом у своїх інтересах, і досить рідко їхнє захоплення стає професією. Проте, навіть серед таких «запізнілих», часом трапляються справжні обдарування, які через кілька років досягають звання майстра спорту і стають визнаними чемпіонами світу у своїй віковій категорії певного виду спорту. Як це їм вдається? Відповідь проста.

«Друге досить важливе поняття для спортсмена – це його будова тіла, а зокрема, зріст і вага. Саме вони стають часом критерієм, що визначає вибір спортивної секції. Для різних занять важливі різні фізичні та психологічні якості: в гімнастиці значення має гнучкість, а в плаванні – витривалість. Зовсім необов’язково вважати, що дівчаткам підходить художня гімнастика, а хлопчикам – хокей. Якщо під час вибору врахувати індивідуальні якості та особливості людини, то заняття спортом принесуть задоволення, і вона покаже відмінні результати. Часом буває так, що спортсмен, навіть з нетиповою для даного виду фізичної активності будовою тіла, домагається більших успіхів», – пояснив Костянтин Гамалицкий.

До речі, обираючи вид спорту, потрібно враховувати й особливості свого темпераменту та характеру. Якщо ви екстраверт, то вибирайте групові тренування або види спорту, де потрібно працювати в команді: футбол, баскетбол, хокей. Інтроверти віддають перевагу індивідуальним тренуванням і видам спорту, де результат залежить тільки від однієї людини, наприклад, важка атлетика або плавання.

Старший викладач ПДУ зазначив, що залучитися до занять спортом не завадить будь-який бюджет. Головне – бажання і мета. Однак, є й такі види спорту, для яких необхідне спеціальне спорядження.

Ви ніколи не дізнаєтеся, який вид занять буде приємним і корисним саме для вас, поки не спробуєте щось нове на практиці. Не варто роками ходити тільки в тренажерний зал або бігати. Практикуйте різні види спорту. Тим більше зміна навантаження позитивно вплине на ваші результати, а тіло гармонійно розвиватиметься.

Катерина   ОЛЬШАНСЬКА.

Фото автора.

На фото Костянтин Гамалицький.