Програма зміцнення довіри

Ринок консалтингових* послуг для розвитку бізнесу вийшов на новий рівень. Двадцять консультантів з обох берегів Дністра (семеро – із Тирасполя і Бендер) отримали визнані на міжнародному рівні сертифікати – Сertified Management Consultant  (CMC). Сертифікацію проводили згідно з програмою «Підтримка заходів для зміцнення довіри», яку фінансував Європейський союз і яка впроваджується в Програмі розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН).

Всього для навчання за цією програмою було відібрано 25 претендентів, однак сертифікати отримали не всі. «Нам нелегко було їх вибирати, адже місцевий ринок послуг погано розвинений, і до того ж підприємці довго роздумують перед тим, як звернутися по консультативну допомогу», – зазначив менеджер проекту Максим Катаранчук. За його словами, головна причина відмови – високі ціни на консалтингові послуги.

Крім того, не завжди навіть найдосвідченіші консультанти, за місцевими мірками, дають правильні поради, хоча останнім часом ситуація в нашому регіоні дещо покращилася, зокрема, завдяки цій програмі. Упродовж року учасники програми освоювали теоретичні та практичні знання. На скайп-сесіях (відеозв’язок за допомогою Інтернету) у кожного з них був особистий наставник.

Бізнес-консультант, теж учасниця проекту Світлана Турчак розповіла: «Для підтвердження статусу і права називатися міжнародним консультантом потрібно було представити не тільки три бізнес-кейси, а і план розвитку на чотири роки. Найскладнішим було завдання не просто описати свій досвід, а побудувати траєкторію розвитку, щоб видно було соціальне зростання власного бізнесу і користь для суспільства». Попри те, що ринок консалтингових послуг тільки розвивається, приватні підприємці та компанії малого і середнього бізнесу починають активно ними користуватися.

У свою чергу, австрійський експерт з питань бізнес-консалтингу Крістіан Путцер відзначив високий рівень знань придністровських фахівців: «У ПМР рівень успіху – 87%, а такий же австрійський проект – близько 60%. Ця співпраця відкриває нові можливості для міжнародних проектів».

У рамках форуму «Зміцнення ринку бізнес-консалтингу на обох берегах Дністра» підприємці та експерти зустрілися, щоб обговорити перспективи співпраці. «Бізнес-консультант – це людина «стороння», здатна вирішити певні проблеми, адже ви, працюючи співробітником або навіть власником компанії, не зможете виявити або подолати їх», – зазначила сертифікований консультант Олена Павлинова.

Навчання проводили як з питань основ бізнес-консалтингу, так і зі спеціалізованих питань: системи управління якістю, управління безпекою харчових продуктів, соціальної відповідальності, системи управління навколишнім середовищем і маркетингу. Програма «Підтримка заходів для зміцнення довіри» сприяє зміцненню довіри між жителями обох берегів Дністра шляхом залучення до спільних проектів представників бізнесу, громадськості й лідерів місцевих громад.

*Консалтинг – це діяльність з консультування керівників та управлінців з широкого кола питань у фінансовій, комерційній, юридичній, технологічній, технічній та експертній діяльності.

Віра   МАКОВА.