Щастя можна будувати й на своїй землі

Нещодавно своє професійне свято відзначили працівники сільського господарства і переробної промисловості. Цього року, вперше за останнє десятиріччя, багато державних нагород було вручено саме тим, хто відповідає за продовольчу безпеку нашої країни. Одним із них є житель Дубоссарського району  Олександр Васильович, якого нагородили орденом «Трудова Слава».

Олександр Балуца працює в галузі понад 50 років, а останні 17  –  у своєму фермерському господарстві. До роботи на землі його привчили з дитинства, до цієї справи, як показало життя, він залучив і своїх дітей. На сьогодні діяльність селянсько-фермерського господарства родини Балуца вже дає свої плоди. За словами Олександра Васильовича, він став продовжувачем справи свого дідуся, який прищепив йому любов до землі.

З малих років Олександра цікавило, з чого складена техніка і для чого призначена. Тому після завершення школи він вирішив піти вчитися саме на тракториста в технікум механізації міста Ананьєва. Потім була служба в  Радянській Армії й працевлаштування в колгосп «Путь к коммунизму» Дубоссарського району. Цьому господарству Олександр Васильович віддав більшу частину свого життя.

«Моя робота була мені до душі. Усе життя я робив справу, яку любив: вирощував хліб – наше найголовніше багатство – і дарував людям радість. Вважаю, що моя професія – це моя доля. Та й годує нас теж земля», – зізнався Олександр Балуца.

За словами Олександра Васильовича, після розвалу Радянського Союзу і колективних господарств, у період становлення нашої молодої республіки  довелося  переживати складні часи, але він  не розгубився. Зареєструвавши селянсько-фермерське господарство, Олександр Балуца орендував землю і почав вирощувати овочі. Якийсь час   забезпечував закриті  заклади району продуктами харчування. Дитячим садкам та школам постачав крупи, томати, картоплю, моркву, буряк, олію рослинну.

Потім приватний підприємець перейшов на вирощування зернових. Унікальність цього фермерського господарства полягає в тому, що воно стало сімейною справою. До сільськогосподарського бізнесу залучені всі члени родини: доньки, зять, внуки. Усі вони мають освіту – інженери, енергетики, економісти. Підтримати батька в бізнесі на землі вирішили всі, і нині, виконуючи ефективно свою справу,  яка до того ж дає прибуток, у родини є можливість розвиватися і будувати плани на майбутнє. Цього року їхнє господарство дало гідний урожай пшениці, ячменю, соняшнику. Наступного року планують вирощувати нут – нову культуру, яка  нині популярна на ринку.

За словами фермера, найголовніше, що він зміг зробити для своєї сім’ї – прищепити дітям і внукам любов до землі, яка і роботу дає, і стабільний  прибуток, а тому покидати  рідні місця не має потреби. Ветеран сільськогосподарської праці упевнений, що щастя можна знайти і на своїй Батьківщині.

Надія   ПОЛОНСЬКА.