Створено гарні умови

«Катеринівка – село, яке славиться згуртованістю жителів. Вони прагнуть до розвитку населеного пункту, постійно ставлять перед собою нові цілі й добиваються їх втілення в життя», – поділилася думкою перший заступник глави держадміністрації Кам’янського району Вікторія Іладій.

Так воно і є. У катеринівчан великий досвід спільної роботи з упорядкування села. Спочатку вони скооперувалися, щоб газифікувати домівки та соціально значущі об’єкти. Потім за такою схемою забезпечили населений пункт і питною водою. Усвідомлюючи, що в дотаційному районному бюджеті грошей ледь вистачає на першочергові потреби, а без регулярного ремонту будівлі перейдуть в категорію аварійних, катеринівчани активно розробляють соціальні проекти, на реалізацію яких світова спільнота виділяє гранти. Один із таких грантів – на реконструкцію будівлі фельдшерсько-акушерського пункту – отримали від Агентства регіонального розвитку Придністров’я.

У приміщеннях ще «пахне ремонтом»: тільки-но побілені стіни пахнуть свіжістю, до якої домішуються нотки фарби. «Грант у рамках проекту «Розвиток товариств сільської місцевості Придністров’я» ми отримали на заміну вікон і дверей, монтаж мереж водопостачання та каналізації у фельдшерсько-акушерському пункті. Зрозуміло, що проведення подібних будівельних робіт негативно позначилося на стані інтер’єрів. Тому внесок громади (близько 15 тисяч рублів) вирішили виділити на упорядковування приміщень. Придбали необхідні будівельні матеріали, попросили селян взяти участь у виконанні ремонту. Вони охоче відгукнулися, і наш ФАП оновився», – пояснив глава Катеринівської адміністрації Сергій Ягожинський.

Оцінити масштаби позитивних змін прибули не лише селяни, а і представники Агентства регіонального розвитку Придністров’я, керівництва району, депутатського корпусу. Завідувачка фельдшерсько-акушерського пункту Людмила Павленко гостинно відчинила перед нами двері всіх кабінетів, де медпрацівники приймають громадян різних категорій і виконують призначені лікарями процедури.

Вона пояснила, що ФАП – первинна, найближча до населення ланка в системі охорони здоров’я, тому кожен із 1 500 катеринівчан хоч раз на рік навідується сюди. Не обов’язково через хвороби. За графіком в село приїжджають лікарі Кам’янської центральної районної лікарні, щоб провести медогляд. Декілька разів на рік стає на тижневу «вахту» біля фельдшерсько-акушерського пункту яскраво-жовтий флюороавтобус. Коли почнеться прийом у терапевта, педіатра, гінеколога, хірурга чи інших фахівців, катеринівчан сповіщають заздалегідь, і вони раді можливості перевірити своє здоров’я на місці, не виїжджаючи до райцентру.

У тандемі з Л. Павленко працює О. Ломака. Медичний стаж однаковий – понад 30 років, а обов’язки де в чому різняться. Людмила Тимофіївна – фельдшер. Вона працює з дорослими: ставить первинні діагнози, надає ургентну допомогу, лікує простуду та інші «прості» захворювання. Ольга Пилипівна – патронажна медсестра. Її турбота – здоров’я понад 170 дітей, які мешкають у Катеринівці. Надійна помічниця медпрацівників – санітарка Ольга Павленко. Утрьох вони охоче сфотографувалися на оновленому робочому місці.

Оглядаючи ФАП, побачила біля кожного кабінету велику кількість інформаційних матеріалів. З’ясувалося: сільські медики активно ведуть санітарно-просвітницьку роботу, щоб земляки дотримувалися гігієнічних вимог, берегли здоров’я, уміли розпізнати найперші ознаки нездужання, але не займалися самолікуванням, а зверталися до фахівців.

Створеними для праці умовами невеличкий колектив фельдшерсько-акушерського пункту вельми задоволений. Після заміни вікон (вони за декілька десятиліть так зносилися, що їх було страшно відчиняти й неможливо нормально зачиняти) у приміщеннях стало набагато комфортніше: тепер тепло не видувають протяги. Сприяють енерго-збереженню і нові двері. Воду вже не потрібно носити з колодязя. А кабінети після ремонту кожна хазяйка оформила на свій смак. У дитячому, наприклад, на стінах намалювали мультиплікаційних героїв.

«Відтепер зручно буде не лише колективу, а і селянам, які приходять до фельдшерсько-акушерського пункту по медичну допомогу», – резюмувала директор Агентства регіонального розвитку Придністров’я Тетяна Яськова.

Лариса   ЛЕГКУН.