О. Уайльд: «Життя коротке. Мистецтво нескінченне»

Міжнародна Асоціація «Мистецтво народів світу» 2007 року заснувала Міжнародний день художника, який відзначається 8 грудня. Придністровські майстри пензля теж не оминають увагою цю дату, адже мистецтво, політ фантазії, талант і творче натхнення живописця не знають меж.

Професії художника тисячі років –ще первісні люди створювали картини наскального живопису. Велику повагу надавали митцям у Стародавньому Єгипті: вважалося, що написані зображення мають магічний ефект. У Середні віки головними напрямками були іконопис, фрески та мозаїка. Під час епохи Відродження розвинувся портретний жанр, який не втрачає актуальності й нині. У Придністров’ї його гідно представляв Михайло Кислицький, оригінально розвивають Валентин Тюмін, Ольга Горбаченко, Василь Рудяга, та Ольга Руденко.

Це свято є приводом згадати художників – творців історії. Їхніми очима ми бачимо світ Стародавньої Греції, уявляємо життя Середньовічної Європи. Ми пишаємося темпами відновлення поруйнованого війною Тирасполя, споглядаючи полотна Олександра Фойницького, який став засновником художньої школи й учителем майстрів – продовжувачів його справи на берегах Дністра, які виховують нове, сучасне покоління живописців.

Це чудова нагода подякувати живописцям – членам Спілки художників СРСР, які 28 років тому, саме у грудні, ініціювали заснування першого творчого об’єднання нашої республіки. Його основу склали Леонтій Глущенко, Валерій Куліченко, Михайло Руденко, Павло Китаєв, Леонід Пироженко, Геннадій Зиков та їхні колеги по цеху. Головою нової Спілки обрали Леоніда Пироженка. Це він, трепетно тримаючи в руках перші 2 альбоми організації, сказав: «Тепер нас визнає увесь світ!» Це і його стараннями 2005 року з нагоди 15-річчя утворення ПМР був проведений І Міжнародний художній симпозіум «Тирас-пленер», на який прибули художники з усього світу.

Громадські діячі Спілки художників Придністров’я і товариства української культури ім. Т. Г. Шевченка м. Кам’янки у вересні 2005 року заснували міжнародний симпозіум художників у Придністров’ї «КамАрт», що означає «Дух мистецтва».

За рішенням організаторів кожен творчий форум був приурочений до важливих історичних дат: 125-річчя від дня народження всесвітньо відомого Тираспольського художника Михайла Ларіонова, 215-річчя Тирасполя, 600-річчя Бендер, 605-річчя села Рашків, 400-річчя Кам’янки.

За проведені виставки та вернісажі, паломницькі поїздки та благодійні акції для дітей і художників, концерти духовної музики об’єднання удостоєне багатьох нагород. Ім’я одного з організаторів занесене в престижну європейську енциклопедію 100 визнаних художників «Who’s Ho in visual art» в Німеччині.

Творчі об’єднання взяли собі за мету популяризацію Придністров’я як відкритої, гуманної країни, подальше входження республіки у світовий культурний простір; розширення творчих і духовних зв’язків зі співвітчизниками, що живуть у різних країнах світу; передачу досвіду юним художникам; відродження традицій спілкування митців різних країн під девізом «Через культуру – до миру та злагоди».

За умови повної свободи творчості, художники різних поколінь, різних напрямків і стилів нині працюють у жанрах живопису, графіки, скульптури, монументального та декоративно-прикладного мистецтва. Спілка прагне створити сприятливе середовище для розвитку і реалізації творчих можливостей художників та інтеграції в міжнародні художні процеси. Одним із найактивніших і досвідчених тут є Ігор Мосейчук, який не тільки представляє свої акварелі на виставках і бієнале, а й виступає членом журі престижних конкурсів.

Далеко за межами Придністров’я відомі імена Олександра Савка, Анаїт і Валерія Куліченків, Юрія Салка, Галини Полоз, Олега Герасименка, Григорія Султана та багатьох інших. Їхні полотна є у приватних колекціях шанувальників живопису в країнах близького й далекого зарубіжжя. Наші молоді живописці залучаються до симпозіумів, пленерів, інших творчих проектів у Болгарії, Туреччині, Росії, Україні та Молдові. Йдеться про представників нової генерації, випускників республіканських художніх закладів. Найбільш яскравими й талановитими є твори Наталі Ямпольської, Миколи Пономаренка, Олега Болтнєва.

Спілка художників присвячує ювілейним датам ПМР творчий конкурс на кращий твір образотворчого мистецтва. Цього року до 30-річчя республіки митці підготувалися дуже серйозно, представництво конкурсу і художній рівень робіт були досить високими. У номінації «Живопис» з-поміж 30 учасників переможцями визнані вже імениті Сергій Панов, Олег Болтнєв і Ольга Горбаченко, заохочення удостоєні Валерій Куліченко та Микола Пономаренко.

Ювілейний рік республіки був відзначений і подією міжнародного рівня: в умовах карантину відбувся VI симпозіум «Тирас-пленер – 2020». До нього залучилися 23 художники Придністров’я і 14 з-за кордону (Китаю, Канади, Росії, Болгарії, Білорусі, України, Молдови). Результати мистецького форуму залишаться на згадку нащадкам у двох друкованих виданнях.

Сергій Панов, якого кілька разів обирали головою Спілки, вважає, що нині «…відбувається формування контурів придністровської вітчизняної художньої школи та її традицій, заснованих на зв’язку і спадкоємності поколінь. Художники нашої республіки перебувають у загальносвітовому художньому просторі, отже Міжнародний день художника – це свято і митців Придністров’я, творчість яких вливається у світовий образотворчий процес».

Майстри образотворчого мистецтва Придністров’я зберігають традиційні й розвивають нові форми творчої діяльності, що базуються на принципах відкритості, миролюбності та довіри, активізують виставкову діяльність, щоб красу нашого краю могли побачити й оцінити в різних куточках світу.

Олена   СТЕФАНЮК.

Фото автора.