Придністров’я під надійним захистом козаків

Важливою історичною датою є 17 грудня 1991 року в нашій республіці. Саме цей день став рубежем, від якого триває відродження Чорноморського козацького війська (ЧКВ) на землях Придністров’я. Тоді в Тирасполі нащадки козаків зібралися на Схід, який створив основу офіційного оформлення козацтва в ПМР. У процесі роботи було обрано організаційний комітет, а очолив його потомствений кубанський козак, ветеран Великої Вітчизняної війни, Герой Радянського Союзу полковник Іван Пащенко. Сьогодні козаки дбайливо зберігають і передають свої традиції й уклад молодому поколінню придністровців.

Підставою для формування Чорноморського козацького війська послужив Указ імператриці Катерини II про створення «Коша вірних козаків». Територія ж нашої республіки була центром чорноморського козацтва ще наприкінці XVIII століття. Спочатку місцем базування Коша було лівобережжя нижньої течії Дніпра. Потім планувалося перемістити козаків на Керченський півострів і Тамань. Після завоювання землі Едисан (Буго-Дністровського межиріччя) в ході російсько-турецької війни князь Григорій Потьомкін, який опікувався створенням нового об’єднання козаків, запропонував для заселення землі між Південним Бугом і Дністром. Так козаки й осіли на лівому березі Дністра. У березні 1790 року за цим козацьким об’єднанням офіційно закріпилося найменування «Чорноморське військо». Козаки захищали ці землі, а також освоювали й розвивали їх.

Минуло дві сотні років, перш ніж розпочалося відродження ЧКВ на нашій території. Нагадаємо: у надзвичайно важливий період нашої історії – 17 грудня 1991 року. Це була своєрідна відповідь на третій напад силовиків Молдови на місто Дубоссари. «То дійсно історична подія, тому що козацтво почало відроджуватися в 1989-1990 рр., коли стався розвал Радянського Союзу, коли виникла загроза життю багатьох громадян, у той непростий час, тим більше на нашій території. Націоналізм у Молдові був настільки яскраво виражений, що виникла загроза всій землі придністровській, а також її людям. У зв’язку з цим відродилося Чорноморське козацьке військо, яке історично перебувало і було сформоване саме тут», – докладно розповів отаман ЧКВ Ігор Небейголова.

Придністровське козацтво брало активну участь у захисті Придністров’я від збройної агресії Молдови. За час бойових дій загинув 91 козак, з-поміж них 27 добровольців з інших козацьких формувань з усіх куточків колишнього Радянського Союзу, які прибули на допомогу чорноморцям.

Крім того, завдяки російській допомозі, вдалося прорвати інформаційну блокаду. «Роль нашого козацтва в тому, що завдяки козакам Росії, завдяки військам козацьким (Донському, Кубанському, Терському) ми прорвали інформаційну стіну. Мало хто знав за межами нашої республіки, що у нас тут відбувається, всі вважали, що «…Придністров’я чогось там не хоче, і Молдова наводить конституційний порядок». А коли наші жіночі організації та козаки ЧКВ, козацькі організації Росії довели реальну інформацію про те, що тут геноцид, тут війна, що Молдова намагається знищити Придністров’я, всі почали розуміти реальний стан наших справ, як і те, що відбувається у нас насправді. Ми пробили інформаційну блокаду», – зазначив Ігор Петрович.

На сьогодні у складі Чорноморського козацького війська є 7 округів, розташованих на території всієї республіки. Це понад 3,5 тисячі осіб, багато в козацьких лавах і молоді, що є надією і майбутнім нашого козацтва. Тому велика увага приділяється вихованню молодого покоління. «Головне – це захист республіки, а звідси все й витікає: підготовка молоді до служби в армії, військово-патріотичне виховання юнаків та дівчат, щоб вони любили свою Батьківщину, не виїжджали, а знаходили можливість тут приносити користь своїй державі», – наголосив військовий отаман.

Упродовж десятиліть під керівництвом Чорноморського козацького війська проводяться спортивні збори, ігри козачат, фестивалі козацької культури. «Цей рік ґрунтовно порушив усі наші плани, ми не змогли провести низку заходів із дітьми та молоддю. Дещо все ж удалося організувати, наприклад, два конкурси: «Де козак, там і слава» і «Суворов в історії Придністров’я». У них взяла участь чимала кількість учнів з усієї республіки – близько 700 осіб», – зазначив отаман ЧКВ. Чорноморське козацьке військо має намір і надалі рухатися в цьому напрямку й не зраджувати вірних традицій своїх славних предків. Це означає лише одне –республіка перебуває під надійним крилом захисту.

Ярина   ДОБРОВОЛЬСЬКА.

Фото IА «Новости Приднестровья».