РОБОЧИЙ ВІЗИТ Президента Придністров’я до Москви

Завершився візит Президента ПМР до російської столиці. Його супроводжував глава зовнішньополітичного відомства республіки Віталій Ігнатьєв. Вадим Красносельський пояснив, що робоча поїздка в російську столицю була плановою, а придністровсько-російська взаємодія є системною і здійснюється за різними напрямками.

«Обмін думками, можливість прямого контакту – все це дає можливість донести позицію придністровців з актуальних питань: і боротьби з пандемією, і захисту миротворчої діяльності, й необхідності відновлення повноцінного переговорного процесу, зміцнення і нарощування економічних зв’язків… Ситуація у світі змінюється щодня. Є питання, що зберігають актуальність, є нові виклики. Всі вони вимагають розв’язання, а отже, й обговорення на різних майданчиках. Це саме обговорення і було метою візиту до Москви. Кожна з зустрічей важлива і результативна», – розповів Вадим Красносельський.

На сайті Президента ПМР повідомляється, що Глава ПМР 15 грудня зустрівся з заступником голови Комітету Ради Федерації з міжнародних справ Фаритом Мухаметшиним, який з 2012-го по 2018 рік очолював Посольство РФ у РМ, був частим гостем Придністров’я і добре знайомий із ситуацією в республіці. Вони обговорили нинішній стан справ у ПМР і навколо республіки, зокрема приділили особливу увагу переговорному процесу. Вадим Красносельський наголосив, що для Придністров’я принциповим є конструктивний діалог з Молдовою з метою якнайшвидшого розв’язання соціально-економічних і гуманітарних проблем виключно в інтересах людей. Він також зазначив, що необхідною умовою позитивної динаміки в діалозі є виконання Кишиневом усіх раніше досягнутих домовленостей.

У Будинку прийомів МЗС Росії відбулася зустріч Президента ПМР із заступником міністра закордонних справ РФ Олександром Панкіним. У ній також взяли участь глава МЗС ПМР Віталій Ігнатьєв, Директор другого департаменту країн СНД МЗС РФ Олексій Поліщук і його заступник Олександр Кондаков. Учасники зустрічі обмінялися думками з широкого кола питань. Однією з головних тем спілкування стала поточна ситуація в переговорному процесі між Придністров’ям і Республікою Молдова.

Важливою темою зустрічі було обговорення питань консульського обслуговування громадян Росії, які проживають у Придністров’ї, у складних нинішніх умовах, пов’язаних із пандемією.

Окрему увагу співрозмовники приділили актуальним аспектам функціонування миротворчої операції на Дністрі. Сторони відзначили безумовну її ефективність і висловилися за підтримку чинного миротворчого механізму та його стабільної безперешкодної роботи.

У рамках візиту Глави нашої держави до Москви в Раді Федерації Федеральних Зборів Росії відбулася зустріч із членом Комітету з конституційного законодавства і державного будівництва Олексієм Пушковим. У робочій дискусії також взяв участь міністр закордонних справ ПМР Віталій Ігнатьєв. У ході зустрічі була детально обговорена ситуація, що склалася в переговорному процесі щодо молдо-придністровського врегулювання. Окремо були порушені питання загальнорегіональної ситуації, а також наявної загрози миротворчій операції на Дністрі.

Того ж дня, 15 грудня, в Адміністрації Президента Росії відбулася зустріч Президента ПМР із заступником Керівника Адміністрації Президента Російської Федерації Дмитром Козаком.

У ході спілкування Глава нашої держави високо оцінив сформований системний характер російсько-придністровської взаємодії й висловив особливу вдячність керівництву Російської Федерації за багаторічну успішну миротворчу операцію, яка понад 28 років зберігає мир і стабільність на Дністрі.

Поряд з обговоренням широкого кола питань, учасники зустрічі торкнулися й актуальних факторів та нових тенденцій у розвитку загальної регіональної перебудови. Окрему увагу було приділено аналізу поточного стану переговорного процесу. Відбувся й обмін думками щодо більш ефективного розвитку двостороннього торговельно-економічного співробітництва за найбільш перспективними напрямками.

На завершення зустрічі сторони обмінялися власним баченням планів співпраці на наступний рік і домовилися продовжувати динамічну і змістовну взаємодію.

В Офіційному представництві Придністров’я в Москві 16 грудня відбулася зустріч Президента ПМР з депутатами Державної Думи РФ Артемом Туровим, Сергієм Чижовим та Умаханом Умахановим. Участь у робочій бесіді взяли також Віталій Ігнатьєв і керівник придністровського представництва в російській столиці Леонід Манаков.

Сторони предметно обговорили параметри взаємодії на наступний рік, намітили плани та шляхи їх подальшої реалізації.

Любов   ФЕТІСОВА.

Фото прес-служби Президента.